Речник

Еякулация

Обновена: 16-08-2018

Какво е Еякулация
Еякулацията представлява изхвърлянето на сперма (семенна течност) от пикочния канал на пениса. При самото изхвърляне сперматозоидите се смесват със секрети от простатата и семенните мехурчета. След като нервните центрове са съпричастни за ерекцията и тук нервните центрове (които се намират в гръбначния мозък) предизвикват еякулация. По време на процеса се получава контракции на мускулите на надсеменниците, семепровода, семенните мехурчета и простатата първоначално се транспортират сперматозоидите и секретите на жлезите в задната част на пикочния канал. В резултат на това разтягане в задната част на пикочния канал и полученото дразнене съпроводено от контракциите на мускулите на пениса се получава изхвърлянето на семенната течност или така казано спермата от мъжкия член. Еякулацията като продължителност и количество се различава при различните хора. Установено че повечето хора стигат до еякулация след около 5 минути стимулиране, и количеството сперма е от 2 до 7 мл., като тези данни зависят от интервала на предходното еякулиране. В една еякулация се съдържат до 600 милиона сперматозоида.

Фази или етапи на Еякулацията:

– Стимулиране – преди да се стигне до самата еякулация трябва да е налице сексуалната възбуда, която води до ерекция на пениса и до самата еякулация (не всяка възбуда и ерекция водят до еякулация). Сексуалната стимулация по време на вагинален, орален, анален полов акт или ръчно стимулиране наречено мастурбация, може да доведе до оргазъм и еякулация. Мъжете обикновено достигат оргазъм след 5–10 минути от началото на стимулирането.  Повечето от тях могат да достигнат оргазъм по–рано или да го забавят.

– Еякулация – след достатъчно сексуално стимулиране идва ред и на еякулацията която под контрола на симпатиковата нервна система , се произвежда сперма(съдържаща сперматозоиди) която се изхвърля през уретрата с ритмични контракции. Тези ритмични от 10 до 15 контракции са част от мъжкия оргазъм. Типичният мъжкия оргазъм трае няколко секунди. След като е започнала първата контракция еякулацията е започнала и от тук нататък не може да бъде спряна. Скоростта на контракциите постепенно се забавят. Самата еякулация започва по време на първия или втората контракция на организма. Обикновено при първият напън се съдържа около 35% или повече от общия обем на еякулата. След това всеки поток на сперма намалява като количество. Средно излизат около 7 струи сперма, като далечината им варира от 30 до 60 см. Има и различни видове еякулация: различаваме преждевременната еякулация когато тя настъпва преди желаното време. Ако човек е в състояние да еякулира след продължителна сексуална стимулация, въпреки желанието му да направи това по рано, то тя се нарича забавена еякулация или аноргазмия . Оргазъм, който не е придружен от еякулация е известно като сух оргазъм .

– Рефрактерен период – веднага след оргазъм мъжете изпитват рефрактен период, през които те не са в състояние да постигнат друга ерекция. През това време мъжът чувства приятно и спокойно. Продължителността на рефрактерен период варира при различните мъже. Възрастта влияе на времето за възстановяване, по–млади мъже обикновено се възстановява по–бързо, отколкото по–възрастните мъже, но това отново зависи от организма на индивида.

– Обем на еякулата –  силата и количеството на спермата които ще се изхвърлят по време на еякулацията зависи от организма и може да съдържа от 0,1 и 10 милилитра. Обема се влияе от времето което е минало от предишната еякулация, колкото времето е по далече, толкова тя е по –голяма като количество. Продължителността на стимулацията, водеща до еякулация може да повлияе на обема на спермата.Необичайно нисък обем е известен като хипоспермия . Една от евентуалните основни причини за нисък обем или пълна липса на сперма е запушване на еякулаторния канал. Нормално е количеството сперма, да намалява с възрастта.

– Качество – в различните еякулации броя на сперматозоидите  е различен в зависимост от различни фактори като: възрастта на мъжа, времето от последната еякулация, стрес, тестостерон в организма и др. Дължината на сексуалната стимулация може да доведе до по големи количества сперма и сперматозоиди. Ниския брой спертозоиди е известен като олигоспермия, а липсата на спермата се казва азооспермия.

Рак на Шийката на Матката

Предишна публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

ацидоза

Ацидоза

Какво е ацидоза? Ацидоза е повишена киселинност в кръвта и другите телесни тъкани или така казано обща ...
Здраве
глюкоза

Глюкоза

Какво е глюкоза? Глюкозата идва от гръцката дума за “сладък”. Това е разновидност или един вид захар, ...
Речник
триглицериди

Триглицериди

Защо триглицеридите имат толкова  важно значение? Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ако държите под ...
Речник
пубертет

Пубертет

Какво е Пубертет? Пубертет е термин за онова време от живота на човек, когато тялото му започва ...
Речник