Забременяване

Живот на Сперматозоидите

Обновена: 17-11-2013

Много са факторите които оказват влияние върху живота на спермата от цервикалната слуз, киселинната среда на влагалището, базалната температура на жената, дали тя е в овулация или след менструален цикъл и не на последно място самата спермограма на спермата т.е. характеристиките на самите сперматозоиди.

Ето повече Факти и Информация за Живота на Сперматозоидите: живот на спермата
– Максималният живот на сперматозоидите е около 4 – 5 дни в тялото на жената, но само ако е налице оптимална среда на цервикалната слуз. В допълнение към този факт отделната яйцеклетка може да живее между 12 – 24 часа. Ето защо, плодородният период започва приблизително 4 – 5 дни преди овулацията и завършва от 12 до 24 часа след овулацията.
– Ако жената скоро е имала менструация сперматозоидите те не биха издържали повече от 1 до 2 дни.
– Живота на сперматозоида зависи от киселинната среда на влагалището
–  Зависи от това, когато една жена е в овулация. Ако има много цервикална слуз (обикновено много повече, когато тя е овулацията), тя може да продължи до 5 дни. Ако не, обикновено за един ден или два.
– Решаващо значение има също така и нормалната функция на яйчниците и образуването на съответни хормони. Те повлияват не само цервикалната слуз, но и скоростта на придвижването и продължителността на живота на отделните сперматозоиди, които могат да преживеят в матката до 12 часа, а в яйцепровода до 50 часа.
– В отлични лабораторни условия и в хранителна среда те могат да останат живи до седем дни.
– Животът на сперматозоидите във външна среда продължава само от няколко минути до часове

Предотвратяване на Спонтанен Аборт

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.