Речник

Спермограма

Обновена: 14-03-2016

Какво е Спермограма?
Спермограмата е тест които показва мъжката плодовитост. Тя е неразделна част за двоики които имат проблемно зачеване и страдат от безплодие. Тестът проверява и показва количествено и качествено спермата.  Спермограмата е изключително важна при проблемно забременяване, защото това е един от основните начини да се сведат и изключат до минимум основните проблеми при идващи от страна на мъжа. В общи линии спермограмата дава възможност да се изследват и анализират сперматозоидите, други клетки които са в спермата и самата сперма като цяло. Като цяло тези данни дават индикации за функцията на тестисите и на целостта на мъжкия генитален тракт.

spermograma Как се прави Спермограма?
Необходимо е мъжът да бъде насочен и да отиде в лаборатория, клиника или болница, за да предостави своя сперма в чиста околна среда. Като алтернативен вариант в някои клиники предлагат възможност вземането на проба у дома. Даването на сперма в лабораторни условия ще позволи да се извърши клиничен анализ на количеството и качеството на спермата му.

Спермограмата позволява на вашият лекар да оцени следните фактори:
– Концентрация на сперматозоидите: Броя на сперматозоидите съдържащи се в един определен обем от спермата. Обикновено това е един милилитър от спермата.
– Подвижност на Сперматозоидите: Колко добре се движят сперматозоидите напред и колко бързо те напредват.
– Формата на Сперматозоидите: процентът на сперматозоидите, които са добре оформени. Важно е да се отбележи, че е доста вероятно да се открият някои деформирани сперматозоида, дори и в най – плодовития човек.
– Слепване на сперматозоидите или медицински казано Аглутинация: високи нива на аглутинация ще покажат възможно ли е наличието на анти – сперматозоиди или така казано антитела в семенната течност.

Лоша Спермограма
Ако мъжът има нисък брой или ниска подвижност на сперматозоидите, шансовете ви за забременяване могат да бъдат значително намалени. Също така времето и честотата на половия акт са важен елемент за сполучливо и бързо зачеване на бебе. Запознайте се със статията Как да подобрим качеството на спермата?

Живот на Сперматозоидите

Предишна публикация

Домашно Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник