Прегледана и обновена на 14-03-2016

Какво е Спермограма?
Спермограмата е тест които показва мъжката плодовитост. Тя е неразделна част за двоики които имат проблемно зачеване и страдат от безплодие. Тестът проверява и показва количествено и качествено спермата.  Спермограмата е изключително важна при проблемно забременяване, защото това е един от основните начини да се сведат и изключат до минимум основните проблеми при идващи от страна на мъжа. В общи линии спермограмата дава възможност да се изследват и анализират сперматозоидите, други клетки които са в спермата и самата сперма като цяло. Като цяло тези данни дават индикации за функцията на тестисите и на целостта на мъжкия генитален тракт.

spermograma

Как се прави Спермограма?
Необходимо е мъжът да бъде насочен и да отиде в лаборатория, клиника или болница, за да предостави своя сперма в чиста околна среда. Като алтернативен вариант в някои клиники предлагат възможност вземането на проба у дома. Даването на сперма в лабораторни условия ще позволи да се извърши клиничен анализ на количеството и качеството на спермата му.

Спермограмата позволява на вашият лекар да оцени следните фактори:
– Концентрация на сперматозоидите: Броя на сперматозоидите съдържащи се в един определен обем от спермата. Обикновено това е един милилитър от спермата.
– Подвижност на Сперматозоидите: Колко добре се движят сперматозоидите напред и колко бързо те напредват.
– Формата на Сперматозоидите: процентът на сперматозоидите, които са добре оформени. Важно е да се отбележи, че е доста вероятно да се открият някои деформирани сперматозоида, дори и в най – плодовития човек.
– Слепване на сперматозоидите или медицински казано Аглутинация: високи нива на аглутинация ще покажат възможно ли е наличието на анти – сперматозоиди или така казано антитела в семенната течност.

Лоша Спермограма
Ако мъжът има нисък брой или ниска подвижност на сперматозоидите, шансовете ви за забременяване могат да бъдат значително намалени. Също така времето и честотата на половия акт са важен елемент за сполучливо и бързо зачеване на бебе. Запознайте се със статията Как да подобрим качеството на спермата?

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Живот на Сперматозоидите

Previous article

Домашно Раждане

Next article

More in Речник