Речник

Спермограма

Обновена: 14-03-2016

Какво е Спермограма?
Спермограмата е тест които показва мъжката плодовитост. Тя е неразделна част за двоики които имат проблемно зачеване и страдат от безплодие. Тестът проверява и показва количествено и качествено спермата.  Спермограмата е изключително важна при проблемно забременяване, защото това е един от основните начини да се сведат и изключат до минимум основните проблеми при идващи от страна на мъжа. В общи линии спермограмата дава възможност да се изследват и анализират сперматозоидите, други клетки които са в спермата и самата сперма като цяло. Като цяло тези данни дават индикации за функцията на тестисите и на целостта на мъжкия генитален тракт.

spermograma Как се прави Спермограма?
Необходимо е мъжът да бъде насочен и да отиде в лаборатория, клиника или болница, за да предостави своя сперма в чиста околна среда. Като алтернативен вариант в някои клиники предлагат възможност вземането на проба у дома. Даването на сперма в лабораторни условия ще позволи да се извърши клиничен анализ на количеството и качеството на спермата му.

Спермограмата позволява на вашият лекар да оцени следните фактори:
– Концентрация на сперматозоидите: Броя на сперматозоидите съдържащи се в един определен обем от спермата. Обикновено това е един милилитър от спермата.
– Подвижност на Сперматозоидите: Колко добре се движят сперматозоидите напред и колко бързо те напредват.
– Формата на Сперматозоидите: процентът на сперматозоидите, които са добре оформени. Важно е да се отбележи, че е доста вероятно да се открият някои деформирани сперматозоида, дори и в най – плодовития човек.
– Слепване на сперматозоидите или медицински казано Аглутинация: високи нива на аглутинация ще покажат възможно ли е наличието на анти – сперматозоиди или така казано антитела в семенната течност.

Лоша Спермограма
Ако мъжът има нисък брой или ниска подвижност на сперматозоидите, шансовете ви за забременяване могат да бъдат значително намалени. Също така времето и честотата на половия акт са важен елемент за сполучливо и бързо зачеване на бебе. Запознайте се със статията Как да подобрим качеството на спермата?

Живот на Сперматозоидите

Предишна публикация

Домашно Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник