Речник

Сперма

Обновена: 17-11-2013

Какво е сперма?
Спермата е изцяло органична течност, която произлиза от мъжкия организъм. Известна е също по името семенна течност, която съдържа сперматозоиди. Спермата произлиза от половите жлези и сперматозоидите в нея оплождат женската яйцеклетка. Спермата съдържа: сперматозоиди, различни  ензими и фруктоза. Спермата се произвежда в семенните торбички, които се намира в таза, а процесът които води до изхвърляне на спермата се нарича еякулация. По време на този процеса еякулация, сперматозоидите преминават през еякулационния канал и се смесват с течност от семенните торбички, простата и жлезата за да се образува спермата.

Състав на Спермата състав външен вид на спермата и качество
Спермата не съдържа единствено сперматозоиди. В общи линии спермата произлиза от:

  • Тестисите – 2,5% са сперматозоиди произведени от тестисите
  • Семенната торбичка – 65-75% от течността в семенната торбичка е аминокиселини, цитрат, ензими, фруктоза, която е основен източник на енергия за предвижването на сперматозоидите и простагландини, които противодействат на киселиния състав на матката, протеини и витамин С.
  • Простатата – около 30% от спермата са кисела фосфатаза , лимонена киселина, ензим, протеолитични ензими , цинк ( нужен за стабилизирането на ДНК – хроматин в сперматозоидите).
  • От жлезата – по – малко от 1% са галактоза , мукус – служат за увеличаване на мобилността на сперматозоиди във влагалището и шийката на матката

Нормалната човешка сперма има обем около 3 мл., нейното pH е от 7,2 до 8, като подвижността на сперматозоидите е около 50%.

Външен Вид на Спермата
Спермата обикновено е полупрозрачна с бял, сив или дори жълтеникав оттенък. Веднага след еякулация спермата се съсирва, т.е формира глобули.

Качество на Спермата
Качеството на спермата се определя от способността да се постигне оплождане. Това е един вид плодородието на един мъж. Под качество се има в предвид наличност и мобилност на сперматозоидите и др. Намаляване на качеството на спермата е основен фактор на мъжкото безплодие.

Участието на спермата в полови предавани болести
Спермата може да бъде средство за много болести предавани по полов път, включително СПИН. Спермата съдържа протеини с мощен бактерицидна активност, честата причина за полово предавана болест.

Кръв в спермата
Наличието на кръв в спермата може да бъде неоткриваем (може да се види само под микроскоп). Това може да бъде резултат от възпаление, инфекция , запушване или нараняване на мъжкия репродуктивен тракт или проблем в рамките на уретрата , тестисите , епидидима или на простатата .
То обикновено отзвучава без лечение, или с антибиотици , но ако това продължи може да бъде необходим анализ, за да разберете причината.

Поглъщане на Сперма
Някои го възприемат като еротично преживяване. В повечето случай няма риск при поглъщане на сперма от здрав човек. Самото поглъщане не носи по голям риск от колкото и фелациото, а то носи известен риск за полови предавани болести.

Още по Темата:

Сперматозоид

Болезнена Менструация

Предишна публикация

Интимна Хигиена при Жените

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник