Прегледана и обновена на 17-11-2013

Какво е сперма?
Спермата е изцяло органична течност, която произлиза от мъжкия организъм. Известна е също по името семенна течност, която съдържа сперматозоиди. Спермата произлиза от половите жлези и сперматозоидите в нея оплождат женската яйцеклетка. Спермата съдържа: сперматозоиди, различни  ензими и фруктоза. Спермата се произвежда в семенните торбички, които се намира в таза, а процесът които води до изхвърляне на спермата се нарича еякулация. По време на този процеса еякулация, сперматозоидите преминават през еякулационния канал и се смесват с течност от семенните торбички, простата и жлезата за да се образува спермата.

Състав на Спермата състав външен вид на спермата и качество


Спермата не съдържа единствено сперматозоиди. В общи линии спермата произлиза от:

  • Тестисите – 2,5% са сперматозоиди произведени от тестисите
  • Семенната торбичка – 65-75% от течността в семенната торбичка е аминокиселини, цитрат, ензими, фруктоза, която е основен източник на енергия за предвижването на сперматозоидите и простагландини, които противодействат на киселиния състав на матката, протеини и витамин С.
  • Простатата – около 30% от спермата са кисела фосфатаза , лимонена киселина, ензим, протеолитични ензими , цинк ( нужен за стабилизирането на ДНК – хроматин в сперматозоидите).
  • От жлезата – по – малко от 1% са галактоза , мукус – служат за увеличаване на мобилността на сперматозоиди във влагалището и шийката на матката

Нормалната човешка сперма има обем около 3 мл., нейното pH е от 7,2 до 8, като подвижността на сперматозоидите е около 50%.

Външен Вид на Спермата
Спермата обикновено е полупрозрачна с бял, сив или дори жълтеникав оттенък. Веднага след еякулация спермата се съсирва, т.е формира глобули.

Качество на Спермата
Качеството на спермата се определя от способността да се постигне оплождане. Това е един вид плодородието на един мъж. Под качество се има в предвид наличност и мобилност на сперматозоидите и др. Намаляване на качеството на спермата е основен фактор на мъжкото безплодие.

Участието на спермата в полови предавани болести
Спермата може да бъде средство за много болести предавани по полов път, включително СПИН. Спермата съдържа протеини с мощен бактерицидна активност, честата причина за полово предавана болест.

Кръв в спермата
Наличието на кръв в спермата може да бъде неоткриваем (може да се види само под микроскоп). Това може да бъде резултат от възпаление, инфекция , запушване или нараняване на мъжкия репродуктивен тракт или проблем в рамките на уретрата , тестисите , епидидима или на простатата .
То обикновено отзвучава без лечение, или с антибиотици , но ако това продължи може да бъде необходим анализ, за да разберете причината.

Поглъщане на Сперма
Някои го възприемат като еротично преживяване. В повечето случай няма риск при поглъщане на сперма от здрав човек. Самото поглъщане не носи по голям риск от колкото и фелациото, а то носи известен риск за полови предавани болести.

Още по Темата:

Сперматозоид

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Болезнена Менструация

Previous article

Интимна Хигиена при Жените

Next article

More in Речник