Речник

Сперма

Обновена: 17-11-2013

Какво е сперма?
Спермата е изцяло органична течност, която произлиза от мъжкия организъм. Известна е също по името семенна течност, която съдържа сперматозоиди. Спермата произлиза от половите жлези и сперматозоидите в нея оплождат женската яйцеклетка. Спермата съдържа: сперматозоиди, различни  ензими и фруктоза. Спермата се произвежда в семенните торбички, които се намира в таза, а процесът които води до изхвърляне на спермата се нарича еякулация. По време на този процеса еякулация, сперматозоидите преминават през еякулационния канал и се смесват с течност от семенните торбички, простата и жлезата за да се образува спермата.

Състав на Спермата състав външен вид на спермата и качество
Спермата не съдържа единствено сперматозоиди. В общи линии спермата произлиза от:

  • Тестисите – 2,5% са сперматозоиди произведени от тестисите
  • Семенната торбичка – 65-75% от течността в семенната торбичка е аминокиселини, цитрат, ензими, фруктоза, която е основен източник на енергия за предвижването на сперматозоидите и простагландини, които противодействат на киселиния състав на матката, протеини и витамин С.
  • Простатата – около 30% от спермата са кисела фосфатаза , лимонена киселина, ензим, протеолитични ензими , цинк ( нужен за стабилизирането на ДНК – хроматин в сперматозоидите).
  • От жлезата – по – малко от 1% са галактоза , мукус – служат за увеличаване на мобилността на сперматозоиди във влагалището и шийката на матката

Нормалната човешка сперма има обем около 3 мл., нейното pH е от 7,2 до 8, като подвижността на сперматозоидите е около 50%.

Външен Вид на Спермата
Спермата обикновено е полупрозрачна с бял, сив или дори жълтеникав оттенък. Веднага след еякулация спермата се съсирва, т.е формира глобули.

Качество на Спермата
Качеството на спермата се определя от способността да се постигне оплождане. Това е един вид плодородието на един мъж. Под качество се има в предвид наличност и мобилност на сперматозоидите и др. Намаляване на качеството на спермата е основен фактор на мъжкото безплодие.

Участието на спермата в полови предавани болести
Спермата може да бъде средство за много болести предавани по полов път, включително СПИН. Спермата съдържа протеини с мощен бактерицидна активност, честата причина за полово предавана болест.

Кръв в спермата
Наличието на кръв в спермата може да бъде неоткриваем (може да се види само под микроскоп). Това може да бъде резултат от възпаление, инфекция , запушване или нараняване на мъжкия репродуктивен тракт или проблем в рамките на уретрата , тестисите , епидидима или на простатата .
То обикновено отзвучава без лечение, или с антибиотици , но ако това продължи може да бъде необходим анализ, за да разберете причината.

Поглъщане на Сперма
Някои го възприемат като еротично преживяване. В повечето случай няма риск при поглъщане на сперма от здрав човек. Самото поглъщане не носи по голям риск от колкото и фелациото, а то носи известен риск за полови предавани болести.

Още по Темата:

Сперматозоид

Болезнена Менструация

Предишна публикация

Интимна Хигиена при Жените

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник