Прегледана и обновена на 07-02-2018

Какво е Вазектомия?
Вазектомията се счита за постоянен метод на контрол на раждаемостта. Вазектомията е хирургическа процедура, която предотвратява освобождаването на сперматозоиди, когато мъжът еякулира. По време на вазектомията – семепроводът на всеки тестис се запечатва. Това предпазва от смесване на сперматозоидите със спермата, която изтича от пениса. Едно зряло яйце не може да бъде оплодено, когато няма никакви сперматозоиди в семенната течност. Тестисите продължават да произвеждат сперма, но сперматозоидите се абсорбират от тялото. Тъй като тръбите са блокирани преди семенните мехурчета и простатата, вие все още ще еякулирате същото количество течност. Обикновено отнема няколко месеца след вазектомията, за да се абсорбират всички сперматозоиди напълно от тялото. През това време трябва да използвате друг сигурен метод за контрол на раждаемостта, докато пробата ви от сперма не започне да показва нулев брой сперматозоиди. В противен случай все още можете да забременеете вашата партньорка.

Какво се случва при вазектомията?
По време на процедурата: Вашите тестисите и скротума се почистват с антисептик и евентуално се обръсват. Може да ви се даде перорално или интравенозно лекарство за намаляване на тревожността и това ще ви направи сънливи. Всеки семепровод се намира чрез докосване. Местна упойка се инжектира в областта. Вашият лекар прави един или два малки отвора в скротума. Чрез отварянето се прекъсват двете семепроводни тръби. Процедурата отнема около 20 до 30 минути и може да се направи в клиника. Тя може да бъде направена от семейния лекар, уролог или общ хирург.
Какво да очакваме след операция: Скротумът ви ще бъде вцепенен за около 1 до 2 часа след вазектомия. Студените компреси се прилагат върху областта и се препоръчва да лежите по гръб. Носенето на плътно бельо или бандаж ще спомогне за намаляването на дискомфорта. Може да получите подуване и незначителни болки в скротума си за няколко дни след операцията. Освен ако работата ви не е много напрегната, вие ще сте в състояние да се върнете на работа в рамките на 1 до 2 дни след вазектомията. Избягвайте вдигането на тежки предмети за една седмица. Можете да възобновите половите контакти след около една седмица, но до нулев показател за наличие на сперматозоиди в спермата, трябва да използвате допълнителен метод за предотвратяване на бременност. Вазектомията няма да повлияе на вашето полово влечение, способността да имате ерекция, усещането при оргазъм, или способността да еякулирате. Може да имате случайни леки болки в тестисите по време на сексуална възбуда за няколко месеца след операцията.

Защо се прави вазектомията?
Вазектомията е траен метод за контрол на раждаемостта. Трябва да прибегнете до този метод само когато сте сигурни, че не искате да има дете в бъдеще.

Колко е ефективна вазектомията?
Вазектомията е много ефективен метод за контрол на раждаемостта (99.85 %). Само 1 до 2 жени от 1000 ще имат непланирана бременност в първата година, след като техните партньори са си направили вазектомия. Бременност може да възникне след вазектомия поради: Невъзможността да се използва друг метод за контрол на раждаемостта, докато броя на спермата не се потвърдено до нулев показател; отвор в семепровода, който позволява на сперматозоидите да се смесват със спермата отново, но това е много рядко.

Какви са рисковете от процедурата?
Рискът от усложнения след вазектомия е много нисък. Усложненията могат да включват:
– Кървене под кожата, които могат да причинят подуване или посиняване.
– Инфекция на мястото на разреза. В редки случаи инфекция се развива вътре в скротума.
– Спермата изтича от семепровода в тъкан около него и формира  малка бучка –  сперматозоиден гранулом. Това състояние обикновено не е болезнено и може да се излекува с почивка. Понякога може да се наложи и да се прибегне към хиръргия да премахване на гранулома.
– Възпаление на тръбите, които движат сперма от тестисите – епидидимит.

Какви са предимствата на вазектомията?
Вазектомията е перманентен метод за контрол на раждаемостта. След като вашата сперма не съдържа сперматозоиди, не трябва да се тревожите за използването на други методи за контрол на раждаемостта. Въпреки че вазектомията е скъпа, това е еднократно вложена сума. Цената на другите методи, като например противозачатъчни хапчета или презервативи и спермициди, вероятно излизат на  по–голяма стойност с течение на времето.

Има ли недостатъците процедурата вазектомия?
Вазектомия не предпазва от полово предавани инфекции, включително инфекция с вируса на човешкия имунодефицит ХИВ. Презервативите са най–ефективният метод за предпазване от полово предавани болести. За да защитите себе си и партньора си от полово–предавани инфекции, използвайте презерватив всеки път, когато правите секс.

Ако обмисля вазектомия, трябва да бъдете абсолютно сигурни, че никога вече няма да искате да станете баща. Проучванията дали вазектомията увеличава риска от рак на простатата са все още с твърде смесени резултати, но може да се каже, че има много малък риск. Някои лекари може да изисква период на изчакване между времето в което сте поискали вазектомия и времето, когато реално ще се направи процедурата. Така ще можете да помислите внимателно върху предимствата и недостатъците на вазектомията и да бъдете напълно сигурни за това категорично решение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кървене от Носа

Previous article

Ръка–Крак–Уста

Next article