Ръка–Крак–Уста

Какво е Ръка–Крак–Уста?
Болестта ръка–крак–уста е заразна вирусна инфекция, която често се проявява при малки деца и се характеризира с язви в устата и обрив по ръцете и краката. Ръка–крак–уста се причинява от т.нар коксаки вирус. Към момента няма специфично лечение за болестта. Честото измиване на ръцете и избягване на близък контакт с хора, които са заразени със заболяването ръка–крак–уста може да помогне за намаляване на риска от предаване на инфекцията.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са симптомите на ръка–крак–уста?
Заболяването ръка–крак–уста може да доведе до всички от следните признаци и симптоми или само до някои от тях. Те включват:
– Температура
– Възпалено гърло
– Чувство на неразположение (безпокойство)
– Болезнени, червени образования подобни на лезии по езика, венците и вътрешната страна на бузите
– Червен обрив, без сърбеж, но понякога с мехури по дланите, ходилата, а понякога и на задните части
– Раздразнителност при кърмачета и малки деца
– Загуба на апетит

ръка–крак–уста

Обичайният период от първоначалната инфекция до появата на симптомите или т.нар инкубационен период е от 3 до 6 дни. А температурата често е първият признак на  заболяването, последвано от възпалено гърло, а понякога и липса на апетит и неразположение. Един или два дни след температурата започва появата на болезнени рани, които могат да се развият в предната част на устата или гърлото. Обривът по ръцете и краката и евентуално на хълбоците могат да следват в рамките на един или два дни. Раните, които се развиват в задната част на устата и гърлото може да подскажат и, че детето ви е заразено с вирус, свързан със заболяване, наречено херпангина. Друга отличителна черта на херпангината е внезапна висока температура. Раните, които се развиват по ръцете, краката или други части на тялото са много редки.

Кога да посетите лекар?
Ръка–крак–уста обикновено не е сериозно заболяване и причинява само няколко дни температура и сравнително леки симптоми. Свържете се с вашия лекар, ако язви в устата или възпалено гърло попречат на детето ви да пие течности. И се свържете с вашия лекар, ако след няколко дни, признаците и симптомите на детето ви се влошат.

Какви са причините за ръка–крак–уста?
Най–честата причина за болестта е инфекция с коксаки вирус A16. Коксаки вирусът принадлежи към групата вируси, наречени неполиомиелитни ентеровируси. Оралното поглъщане е основният източник на инфекцията ръка–крак–уста. Заболяването се разпространява от лице на лице чрез контакт със заразено лице посредством:
– Носни или гърлени  секрети
– Слюнка
– Течност от язвичките
– Изпражненията
– Дихателни капчици, напръскани във въздуха след кашлица или кихане

Вирусът ръка–крак–уста е най–често проявен при децата, тъй като малките деца често поставят ръцете си в устата си. Въпреки, че детето ви е най–заразно по време на първата седмица на заболяването, вирусът може да остане в тялото му в продължение на седмици след като симптомите са изчезнали. Това означава, че детето ви все още може да зарази другите. Някои хора, особено възрастни, може да преминат вируса, без да проявят симптомите на заболяването. Огнищата на заболяването са по–чести през лятото и есента в зоните с умерени климатични условия. В тропически климат, огнищата се появят целогодишно.

Какви са рисковите фактори за ръка–крак–уста?
Ръка–крак–уста главно засяга деца под 10 годишна възраст, по–често при такива до 5 години. Децата в центровете за грижи за деца са особено податливи на огнищата на заболяването, тъй като инфекцията се разпространява от човек до човек, а малките деца са най–податливи. Децата обикновено развиват имунитет към болестта, тъй като те  изграждат антитела след излагане на вируса, който причинява заболяването. Въпреки това е възможно някои юноши и възрастни да се разболеят пак, въпреки предишна история за заболяването.

Какви могат да бъдат усложненията от ръка–крак–уста?
Най–честото усложнение на болестта е дехидратацията. Заболяването може да предизвика язви в устата и гърлото, което да направи преглъщането много болезнено и трудно. Слетете внимателно, за да се уверите, че детето ви прави чести глътки течност по време на хода на заболяването. Ако дехидратацията е тежка, може да се наложи интравенозно вливане на течности.

Ръка–крак–уста обикновено е леко заболяване, което причинява само няколко дни треска и сравнително леки признаци. Рядка и понякога доста сериозна форма на коксаки вируса може да включва увреда и да предизвика усложнения на мозъка като:
Вирусен менингит. Това е рядка инфекция и възпаление на мембраните и гръбначно–мозъчната течност около мозъка и гръбначния мозък.
Енцефалит. Това тежко и потенциално животозастрашаващо заболяване, което включва възпаление на мозъка, причинено от вирус. Енцефалитът вследствие на ръка–крак–уста е много рядък.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация