Херпангина

Какво е херпангина?
Херпангината представлява малки мехури или наричани също язви пo гърлото и горната част на устната кухина. Обикновено това заболяване засяга обикновено децата през лятото. Разбира се като повечето инфекции на устата и гърлото и тази се причинява от група вируси. Тук става въпрос за така наречените ентеровируси. Подобно е на друго състояние, което засяга децата, известно като болестта ръка-крак-уста, което също е причинено от същите ентеровируси. Макар двете състояния да причиняват перорални мехури и язви, то самото местоположение на тези образования е различно. Трябва да отбележим, че тези инфекции са силно заразни и много лесно се предават от едно дете на друго. Възрастните могат също да развият херпангина, но това е по-малко вероятно, защото те са изградили антителата за борба с вируса като са били деца. В повечето случаи състоянието е лесно излечимо и появилите се видими симптоми отминават бързо.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

херпангина

Какви са рисковите фактори и причините за херпангина?
Както казахме херпангината представлява малки мехури, образуващи се в устата и в задната част на гърлото. Малчуганите на възраст от 3 до 10 години са с най-висок риск от развитието на тези мехури, тъй като не са развили антителата, необходими за борба с вирусната инфекция, но след преболедуване те вече ще ги имат и е малко вероятно отново да се заразят. Херпангината най-често се разпространява чрез контакт с дихателни капчици – от кихане или кашлица, или от контакт с фекално вещество.
Важно е да се знае, че вирусът оцелява няколко дни извън тялото на човек, например върху различни ежедневни предмети като дръжки на вратите, играчки и други. Рискът от възникване на херпангина нараства в:
– детска възраст от 3 до 10 години
– целогодишно пребиваване в тропически климат
– училища, летни лагери и детски центрове
– тези, които не си измиват ръцете редовно и старателно

След като децата веднъж са били заразени от специфичния щам на ентеровирус, те развиват имунитет към него. Разбира се те все още могат да бъдат изложени на риск от инфекция от другите вирусни щамове обаче.

Какви са признаците и симптомите?
Рискът от заразяване е най-голям при деца на възраст от 3 до 10 години. Инфекциите също са по-чести при по-топлите климатични условия или сезони. Симптомите на херпината варират между различните пациенти. Въпреки това, най-честите симптоми включват:
– висока температура
– възпалено гърло
– мехури или язви в гърлото и устата, които са сиви с червен контур
– отказ от хранене
– затруднено преглъщане
– загуба на апетит
– главоболие
– болка във врата
– подути лимфни жлези
– умора
– повръщане

Има деца които отказват да ядат или пият поради дискомфорт и дори болка причинена от херпанината, родителите трябва да знаят, че те са с повишен риск от дехидратация. Инфектираните с херпина, са най-заразни през първите 7 дни след заразяването, въпреки че могат да не покажат зрителни или други симптоми – това е известно като инкубационен период.

Как херпангината се различава от ръка-крак-уста вируса?
Херпангината и Коксаки вируса са причинени от една и съща група вируси и показват подобни симптоми. Те също така често засягат децата. В допълнение, както херпангина, така и ръка-крак-уста могат да започнат с температура и възпалено гърло няколко дни преди язвите да се появят в устата. Както при херпанината, Коксаки се предава чрез неизмити ръце, фекална материя и дихателни секрети. Лечението и за двете състояния е същото и двете инфекции са склонни да се излекуват в рамките на 7 до 10 дни.
Въпреки това, съществуват някои разлики между двете състояния. Местоположенията на мехурите е различно. В случаи на херпангина, язвиите възникват в задната част на устата, докато при ръка-крак-уста те се появяват отпред. Както подсказва и името, децата с река-крак-уста вирус също ще получат лезии по ходилата на краката си и дланите на ръцете си, докато при Херпангината обикновено те се откриват само в гърлото и устата.

Как се диагностицира херпангина?
Диагнозата на херпанината обикновено се извършва въз основа на физически преглед и симптоми.

Тъй като мехурите са толкова различни, лесно е да се разграничи херпангина от други състояния на устата и гърлото. В допълнение, факторите, които показват херпангина включват:
– сезон от годината
– възраст на засегнатото дете
– експозиция на други лица на заболяването
– инкубационен период
Лабораторните тестове са налични за тестване на ентеровируси и обикновено са ненужни.

Кога трябва да посетите лекар?
Хората трябва да се свържат с доктор, ако изпитат някакви симптоми на херпангина , така че да може да се направи точна диагноза и да се изключат други състояния. Особено важно е родителите да потърсят спешно медицинско помощ за техните деца, ако има на лице някое от следните:
– температура над 39 градуса, която продължава повече от два дни
– язви по гърлото за 5 или повече дни
– повръщане или диария за повече от 1 ден
Хората трябва също да се свържат с медицински специалист, ако развият някакви симптоми на дехидратация. Те включват:
– сухота в устата
– липса на сълзи
– жажда
– умора
– чувство на замаяност или слабост
– намалено отделяне на урина
– тъмна урина
– хлътнали бузи или очи

Как се лекува херпангина?
Самото лечение на херпангина включва лечение на вирусът, а както знаете вирусите не могат да бъдат третирани с антибиотици и не са налични антивирусни лекарства за тях. Целта на лечението е да се намали неудобството и да се управляват симптомите на заболяването, докато те отшумят. Обикновено симптомите изчезват в рамките на 7 до 10 дни. Хората с херпания могат да вземат болкоуспокояващо лекарство като ибупрофен или парацетамол, за да помогнат за облекчаване на температурата, главоболието и болката в устата и гърлото.

Други възможни начини за лечение на херангина включват:
– Локални анестетици: лидокаин и други локално приложени кремове и гелове може да осигурят облекчение на болката в устата и гърлото. Продуктите трябва да са съобразени с възрастта на пациента.
– Изплакване на устата: изплакване на устата с обикновен разтвор от топла вода и сол през определен интервал от време може да помогне за облекчаване на болката в устата и гърлото.
– Хидратация: тъй като дехидратацията е потенциално усложнение на херпанината, важно условие е пациента да приема достатъчно количество вода. Не се препоръчват много горещи напитки и плодови сокове, тъй като те могат да повишат усещането за болка по-лоша.
– Недразнещи храни: някои храни могат да раздразнят язвите в устата и гърлото като например горещи, пържени, пикантни, солени или цитрусови храни. Подходящи са храни като банани, зеленчуци, млечни продукти.

Ако симптомите не отминат за около 7 до 10 дни или ако се появят нови симптоми, е важно да се потърси спешна лекарска помощ.

Как може да се предотврати появата на херпангина?
Правилното измиване на ръцете е изключително важно. Децата трябва да бъдат научени да измиват ръцете си старателно след използване на тоалетната и преди хранене. При кашлица или кихане, трябва да покриете носа и устата, за да предотвратите разпространението на вируси и разбира се незабавно измийте ръцете си.

Родителите на деца с херпания ще трябва да измиват ръцете си често, особено след смяна на памперси или влизане в контакт със слуз. Почистете и дезинфекцирайте цялата къща, като започнете от кухненските плотове, баните, играчките и дрехите старателно, за да унищожите вируса във вашата къща. Препоръчително за дете с херпангина е да бъде спряно от училище, за да се намали рискът от разпространение на вируса на други деца.

Източници
1. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=herpangina-90-P01855
2. https://www.aboutkidshealth.ca/herpangina

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).