Прегледана и обновена на 26-10-2019

Някои жени споделят, че имат болки като при цикъл по време на бременност… опасно ли е това и на какво може да се дължи тази болка?
Ако изпитвате коремни крампи и болка, каквито са тези по време на цикъл – докато очаквате бебе, това не е непременно причина за безпокойство. Тук ще се опитаме да ви покажем признаците – кога тези болки са знак за нещо по-сериозно. Когато сте бременна, ще трябва да свикнете с известен дискомфорт в тялото ви като отекли и болезнени крака, чувствителни гърди, болки в гърба, но ако изпитвате коремни спазми и крампи, може би ще се почувствате притеснена.

болки като при цикъл по време на бременност

Ето какво трябва да знаете:
Има ли коремни спазми и болка, които се смятат за нормални по време на бременност?
Някои видове коремни спазми и болка по време на бременност се смятат за напълно нормални, свързани с редица спохождащи състояния като: запек при бременност, повишен кръвен поток към матката, подготвителни контракции Бракстън Хикс, напрежение в сухожилията и мускулите на корема и кръста. Въпреки това, понякога силната коремната болка, както при цикъл по време на бременност – може да бъде признак на инфекция на пикочните пътища, започващ спонтанен аборт, прееклампсия или друго състояние, което изисква навременна медицинска помощ. Най-безопасно е да се обадите на вашия доктор за всеки симптом, който ви тревожи.

Кога да се обадите на вашия доктор ако имате болки като при цикъл по време на бременност?
Чудите се дали спазмите, наподобяващи тези от цикъл през бременността, са причина за безпокойство? За да бъдете уверени в безопасността, винаги трябва да се свържете с вашия гинеколог и определено не забравяйте да се обадите веднага. Ако изпитвате тежка или продължителна коремна болка отидете в болницата. Също така се свържете незабавно с доктора си, ако крампите са придружени от някой от следните симптоми:
– Повишена телесна температура или втрисане
– Забележите кървене – с или без крампи
– Тежко главоболие
– Промени в зрението – като например замъглено зрение, виждане на мигащи светлини или петна, чувствителност към светлина или дори временна слепота.
– Болка или чувство на парене по време на уриниране, затруднено уриниране или кръв в урината
– Замаяност или чувство на слабост
– Повече от 4 контракции за 60 минути, тъй като това може да е признак на раждане. Особено ако раждането започне преди 37 седмица от бременността, тъй като може да е признак на преждевременно раждане.
Коремни крампи, които могат да се появят по време на бременност и са нормални:
– Стомашен дистрес: Газове и подуване на корема се появяват доста често по време на бременност. Това се случва поради повишени нива на хормона прогестерон. Това е така защото този хормон отпуска мускулите в храносмилателния тракт, а в резултат на това храносмилането на жената се забавя, което от своя страна води до подуване на корема, както и запек. Двете в комбинация могат да доведат до болезнено чувство и спазми в корема. Можете да предотвратите подобни проблеми, като приемате богати на фибри храни, хапвате на няколко малки хранения през деня, вместо на две или три по-големи, пийте много вода. Ако тези промени не помогнат, вашият лекар може да препоръча да приемате лаксативи за омекотяване за изпражненията.
– Крампи след оргазъм: Спазмите по време и след оргазъм, понякога съчетани с болка в гърба, са обичайни и безвредни и категорично не е причина да спрете да се наслаждавате на секса. Те трябва да са краткотрайни.
– Увеличен приток на кръв към матката: По време на бременността тялото ви изпраща повече кръв от обичайното към матката, което може да доведе до усещане за натиск в областта. Почивката може да помогне за облекчаване на тези болки.

Коремни спазми като при цикъл от първия до втория триместър:
Имплантиране на оплодената яйцеклетка: Много рано в бременността – дори преди още да знаете със сигурност, че сте заченали, може да изпитате менструални спазми около времето, през което обичайно очаквате менструацията ви. Тези леки болки и дори съвсем минимално кървене – са в резултат от това, че оплодената яйцеклетка се прикрепва към стената на матката, която се случва около 8 до 10 дни след овулацията и трае само един ден.
Извънматочна бременност: Когато оплоденото яйце се имплантира извън матката, обикновено това се случва във фалопиевата тръба — може да причини тежки едностранни спазми, които се влошат с напредване на времето. Извънматочната бременност често причинява и вагинално кървене, болка в рамото, замаяност и обща отпадналост на организма. Ако смятате, че може да имате извънматочна бременност, незабавно се посъветвайте с лекар.
Аборт: Спазми, свързани със спонтанен аборт обикновено настъпват в корема, долната част на гърба и тазовата област и се придружават от кървене. Повечето спонтанни аборти се случват през първия триместър, въпреки че може и през второто тримесечие. Свържете се с гинеколог незабавно, ако имате болки и засилващо се кървене.

Коремни крампи и болко от втория до третия триместър:

Болка поради разтягане на сухожилията в тялото ви. Тъй като матката расте, сухожилията, които държат матката на мястото й, започват да се разтягат и да причиняват спазми, които може да излъчват в тазобедрената става или слабините. Тези болки започват през второто тримесечие и най-често се усещат от едната страна, но понякога и от двете. Това често се случва по време на тренировка, след като станете от леглото, при кихане, кашлица или смях или когато правите внезапно движение. Усещането може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Бракстън Хикс контракции: Това са “подготвителни контракции” обикновено започват около 20 седмици от бременността и са начинът на тялото ви да се упражнява за истинското раждане. Тези контракции са относително къси (само секунди до няколко минути) и не са редовни. Бъдете осъзнати колко вода приемате през деня, защото дехидратацията може да причини Бракстън Хикс контракции.

Отлепяне на плацентата: Ако плацентата частично или цялостно се отлепи от матката преди раждането на бебето, тя може да причини тежка и персистираща коремна болка, както и болка в гърба и вагинално кървене. Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да получите незабавна лекарска помощ.

Прееклампсия: това е състояние, което обикновено има възможност да се развие през втората половина на бременността. Прееклампсията се характеризира с внезапно високо кръвно налягане и протеин в урината. То може да причини силна болка в горната част на корема, но обикновено е придружено и от други симптоми, включително тежко главоболие, промени в зрението на жената, гадене, повръщане, подуване на лицето и ръцете и задух. Прееклампсията може да повлияе на количеството кислород и хранителни вещества, които отиват към бебе, и увеличава риска от плацента превия.

Родилни контракции: Тези контракции идват на редовни интервали, траят между 30 и 70 секунди и се учестяват с течение на времето. Ако имате редовни контракции на всеки 10 минути или по-малко, които не отминават, когато промените позициите си, ако почувствате натиск в тазовата област и ако забележите промяна във вагиналната секреция и кървене – може да имате преждевременно раждане, Ако изпитате тези симптоми преди 37 седмица. Ако смятате, че раждате – свържете се с вашия доктор или отидете веднага в болницата.

Каквито и спазми, болки или дискомфорт да изпитате по време на бременност трябва задължително да се свържете с вашия гинеколог. Успешна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Подагра

Previous article

Тромбофилия и бременност

Next article