Прегледана и обновена на 28-10-2019

Какво трябва да знаете при тромбофилия и бременност!
Тромбоемболичните заболявания по време на бременност са значителна причина за майчина заболеваемост и смъртност, включващи венозна или артериална тромбоза и възможни клинични прояви като клинични симптоми на антифосфолипиден синдром и хиперхомоцистеинемия. За намаляване на разпространението на тромбоемболичните заболявания, ранното идентифициране на бременните жени с различни рискови фактори за тромбоза без клинични симптоми е от голямо значение.

тромбофилия и бременност

Въпреки това, оптималното управление за асимптоматични бременни жени, които са наследили тромбофилия е несигурно и признато само поради усложнения бременност като повтаряща се загуба на бременност и прееклампсия. Клиничният подход към тромбоемболия е същият при бременни жени със или без тромбофилия. Въз основа на семейната история, клиничните симптоми трябва да започнат с прости надеждни евтини лабораторни тестове като протромбиновото време и активираното тромбопластиново време за тестване на състоянието. Ранната диагноза и подходящото използване на тромбопрофилактика водят до повишаване на по-добри резултати от майчина и перинатална токсичност. Убедително е важно да се разпознаят тези пациенти, за да се предотвратят всички усложнения при бременността.

Терминът тромбофилия се използва за описване на нарушение на кръвосъсирването и включва поредица от състояния с повишен риск от образуване на кръвен съсирек в съдовете. Тя може да бъде вродена или придобита и всички симптоми зависят от мястото, както и от степента на тромбозата. Тромбофилията като термин е въведен през 1965 и досега отразява всяко разстройство, свързано с антикоагулантния механизъм, причиняващо повишена склонност към венозна тромбоемболия, дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия. Пациентите с тромбофилия формират съсиреци много лесно, или защото те произвеждат в излишък определени протеини, наречени коагулационни фактори или защото произвеждат по-малко антикоагуланти.

Тромбоемболичните заболявания по време на бременност са значителна причина за майчината заболеваемост и смъртност, включваща венозна или артериална тромбоза. За намаляване на разпространението на тромбоемболичните заболявания, е от изключително значение ранното идентифициране на бременните жени с различни рискови фактори за тромбоза без клинични симптоми. Клиничният подход към тромбоемболията е един и същи при бременни жени със или без тромбофилия. Въз основа на семейната история, разчитането на клиничните симптоми трябва да започне с с прости, надеждни и евтини лабораторни изследвания за тестване на състоянието. Изключително е важно да се разпознаят тези пациенти, за да се предотвратят всички усложнения при бременността.

Как се прави диагностика и как се лекува тромбофилията при бременност?
Както вече казахме, тромбоемболичните заболявания са важна причина за майчината заболеваемост и смъртност. Освен това, бременността е период на повишена коагулация. Горното подчертава необходимостта от оценка на риска на всички етапи на бременността. За откриване на бременности с повишен риск от тромбоемболични заболявания се изисква индивидуална, семейна анамнеза за събития от такъв тип, установяване на затлъстяване или някаква извършена хирургическа намеса. За да се намали честотата на това състояние, е необходимо да се идентифицират жените с множество рискови фактори за тромбоза по време на бременност. При жени с индивидуална или семейна анамнеза за доказано тромбоемболични заболявания, изследването за тромбофилия трябва да се извърши още в самото начало на бременността.

Повечето видове тромбофилия са наследени, но има някои форми, които се появяват по-късно в живота. Двете най-често срещани форми са свързани с мутации във фактор 5 Лайден и протромбиновото време. И двете форми са наследени по автозомно доминиращ начин. Друга обща форма, лека хиперхомоцистинемия се наследява в автозомно рецесивно състояние. По-редките форми включват дефицити на антитромбин III и C и S протеини.
Антифосфолипидният синдром е вид тромбофилия, който не се наследява, но по-късно може да се случи в живота. При този синдром тялото развива антитела към фосфолипидните обвързани протеини. Тези антитела са заподозрени в повреждане на съдовете, което води до образуване на съсиреци. Ето защо това заболяване се счита за автоимунно заболяване.

По въпроса кои жени трябва да бъдат тествани за тромбофилия, отговорът е, че всички бременни жени с анамнеза за тромб трябва да бъдат контролирани от специалист. Лекарите могат да предложат скрининг за жени със семейна анамнеза за съсиреци, белодробна емболия или инсулт, които са настъпили преди навършване на 60 години или анамнеза за усложнения по време на бременност – включително два или повече спонтанни аборти, починал ембрион, прееклампсия или нарушено ембрионално развитие.

Ако се притеснявате поради риск от тромбофилия, а сте разбрали, че сте бременна, е най-добре да се обърнете към специалист, които да ви направи всички нужни изследвания, за да може да се уточни вашия индивидуален риск и да се вземат мерки под формата на правилно лечение и прием на точните медикаменти, така че да се сведе до минимум риска за бременността ви и нейния положителен завършен.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Болки като при цикъл по време на бременност

Previous article

Селен и бременност

Next article