Прегледана и обновена на 20-02-2019

Тази статия се отнася за появата и преватнивни мерки които могат да се вземат срещу появата на стрии при бременност, ако желаете да научите повече за самите стрии, може да прочетете една по задълбочена публикация на темата – Стрии.

Стрии при бременността е една от най – дискутираните теми относно промяната на организма по време на бременността. Почти всяка жена се страхува от тях и повечето жени избягват да говорят за тяхната поява. Стриите се появяват при 50% до 90% от всички бременни жени, обикновено се появяват в по – късната половина от бременността, особено през последните месеци на бременността по корема, гърдите, бедрата и седалището. Дължат се на увреждане на еластичните влакна в кожата, като тези промени са зависими от съществуващото предразположение и хормонални въздействия. По кожата се отбелязват червено–виолетови ивици, които избледняват след раждането. По-силно изразените изменения остават.

Превантивни мерки за премахване на стрии стрии при бременност


Ежедневните масажи в продължение на най-малко 15 минути могат да доведат до ограничаване на тяхната изразеност след раждането. С помощта на козметично масло или мазен крем се провежда масаж с върха на пръстите при минимален натиск. По коремната стена с помощта на два пръста се повдига кожата сектор по сектор. Препоръчва се също така предпазливо провеждане на кръгов масаж на гърдите. Въздушни бани, ежедневно измиване с постепенно по-хладка до студена вода (душ) и последващо изтриване до сухо или четков масаж подобряват оросяването на кожата.
Въпреки че много хора ще ви описват кремове против стрии, истината е, че те или ще се появят по вашето тяло или няма.

Някои фактори, които могат да допринесат за появата на стрии при бременност:

  • По наследство – вашата майка или сестра е имала стрии
  • Имали сте стрии в предишна бременност – може да ги получите отново
  • Наддаване на тегло – бързо или прекомерно наддаване
  • Хранителния режим – ако не се хидратирате достатъчно, кожата загубва своята гъвкавост
  • Етнос – африканските жени и американките ги получават по – малко

Консултирайте се с вашият лекар, относно стриите при бременността, той може да ви упъти най – добре какво да предприемете като кремове и т.н.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бяло Течение

Previous article

Стадии на Бременността

Next article