Стрии

Какво е стрии?
Под понятието стрии се има в предвид белег, който се е образувал, когато кожата ни се е разширила или свива бързо.  Стриите представляват плитки розови бразди, с тънки разклонения встрани. Те са причинени от разкъсване на дермата, което с времето може да намали, но няма да изчезне напълно. Стриите често са резултат от бързото разтягане на кожата, свързани с бърз растеж или бърза загуба на тегло. Не всеки развива тези тесни ленти по кожата си, но стриите могат да бъдат получени поради  хормонални промени в пубертета, бременността, увеличаване на мускулната маса. Появяват се по корема, бедрата, а понякога и върху гърдите на 75 на сто от бъдещите майки. При жените след раждането стриите постепенно избледняват до снежнобяло или напълно изчезват.

стрии

Причини за появата на стрии
Колебанията на хормоните изглежда играят роля. Може също да имате по-висок риск, ако хората във вашето семейство получат стрии. Стриите се дължат на разрушаване на еластичните нишки (фибри) на кожата. Обикновено се счита, че те се появяват само при жените и че кожата губи своята еластичност поради механичното й разтягане по време на бременността (Може да прочетете публикацията Стрии при Бременност). Обаче стрии се срещат и при мъжете, докато кожата на един юноша или девойка може да се опъва до крайност, без да се появят стрии. Има основания да се мисли, че стриите са резултат от действието на кортизона, отделян от надбъбречните жлези. Тези жлези са много активни през третото тримесечие на бременността. Но фактът, че познаваме вероятния механизъм за появяване на стриите, не означава, че можем да предотвратим тяхното образуване. Единственото, което можете да предприемете против тяхната поява, е да не надебелявате. Изглежда, че действието на кортизона се улеснява от много силното разтягане на тъканите поради прекомерно наддаване на тегло.

Ако развивате стрии, най-вероятно ще го направите през определен период от вашия живот или при определени условия:
– Растеж, който се появява в пубертета
– Бременност
– Бърза загуба на тегло или покачване на килограми
– Наследственост, например ако вашата майка е имала то и вие сте предразположени към появата им
– Физическо натоварване, което е довело до бърз растеж на мускулите
– Използване на кортикостероидни лекарства
– При синдром на Кушинг, синдром на Марфан или някои други генетични заболявания
– Ако сте преминали операция за уголемяване на бюста

Какви мерки да взема против стрии и тяхното премахване?
Разбира се, все ще се намери някой да ви каже, че стриите могат да се избягнат, като се масажира кожата с различни кремове или процедури. Разбира се тези превантивни мерки за предотвратяване появата на стрии не е на 100%. Също така премахването на вече образуваните стрии, е почти невъзможно дори и от пластичната хирургия. Няма средство, което може да върне еластичността на кожата. Относно стриите, за които много е писано и много лъжливи обещания са давани, запомнете следното — не е възможно нито да се осуети появата им, нито да бъдат премахнати без някакви следи на 100%. Единственото, което със сигурност се знае, е, че прекомерното тегло благоприятствува тяхното развитие.

Както всеки белег, стриите са постоянни, но лечението може да ги направи по-малко забележими. Лечението може също да помогне за облекчаване на сърбежа. Ето ние какво ви предлагаме:

1. Има ли продукт които да предотврати появата на стрии?
Най-краткия отговор е: Може би, но… изследователите са открили, че много средства за защита срещу стрии не работят. В проучвания е установено, че нито бадемово масло, какаово масло, зехтин, нито витамин Е предотвратяват появата на стрии, но подхранват кожата, правят е по еластична и не са за пренебрегване.

2. Процедури, които дерматолозите изпълняват
Козметичния бранш се развива и дерматолозите използват различни видове процедури, за да направят стрии по-малко забележими.
– Химически пилинг
– Лазерна терапия
– Микродермабразио
– Радио честота
– Ултразвук

3. Лекарства, отпускани по лекарско предписание, които може да прилагате върху вашите стрии: В проучванията две съставки предлагат известно облекчение:
– Хиалуронова киселина – В две големи научни изследвания прилагането на хиалуронова киселина към ранните появи на стрии е направило участъците по-малко забележими.
– Третиноин – Това е ретиноид, който също може да направи ранните стрии по-малко забележими.

Най-добрият начин да се намали вероятността за бъдещо получаване на стрии е да се поддържа здравословно телесно тегло.

Източници
1. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/stretch-marks
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Stretch_marks

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация