Речник

Стрии

Обновена: 09-03-2014

стриитеКакво е Стриите или стрии, както ги наричат в дерматологията – те представляват плитки розови бразди, с тънки разклонения встрани. Те са причинени от разкъсване на дермата, което с времето може да намали, но няма да изчезне напълно. Стриите често са резултат от бързото разтягане на кожата, свързани с бърз растеж или бърза загуба на тегло. Стриите могат да бъдат да се получат от хормонални промени в пубертета, бременността, увеличаване на мускулната маса.
Появя­ват се по корема, бедрата, а понякога и върху гърдите на 75 на сто от бъдещите майки. При жените след раждането стриите постепенно избледняват до снежнобяло.
Стриите се дължат на разрушаване на еластичните нишки (фибри) на кожата. Обикновено се счита, че те се появяват само при жените и че кожата губи своята еластичност поради механичното й разтягане по време на бременността. Обаче стрии се срещат и при мъжете, докато кожата на един юноша или девойка може да се опъва до крайност, без да се появят стрии.Има основания да се мисли, че стриите са резултат от действието ми кортизона, отделян от надбъбречните жлези. Тези жлези са много активни през третото тримесечие на бременността. Но фактът, че познава­ме вероятния механизъм за появяване на стриите, не означава, че можем да предотвратим тяхното образуване. Единственото, което можете да предприемете против тяхната поява, е да не надебелявате. Изглежда, че действието на кортизона се улеснява от много силното разтягане на тъ­каните поради прекомерно наддаване на тегло.

Какво да мерки да взема против стрии и тяхното премахване?
Разбира се, все ще се намери някой да ви каже, че стриите могат да се избягнат, като се масажира кожата с различни кремове или процедури. Разбира се тези превантивни мерки за предотвратяване появата на стии не е на 100%.
Също така премахването на вече образува­ните стрии, е почти невъзможно дори и от пластичната хирургия. Няма средство, което може да върне еластичността на кожата.
Относно стриите, за които много е писано и много лъжливи обещания са давани, запомнете следното — не е възможно нито да се осуети появата им, нито да бъдат премахнати на 100%. Единственото, което със сигурност се знае, е, че прекомерното тегло благоприятствува тяхното развитие.

Още по Темата:

Стрии при Бременност

Гадене при Бременност

Предишна публикация

Състав на Спермата

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

шарка

Шарка

Какво е шарка? Шарката с всичките нейни разновидности днес се възприемат като обичайни ,,детски болести”, но реално ...
Здраве
адреналин

Адреналин

Какво е адреналин? Адреналинът се отделя в стресова ситуация и кара сърцето ви да започне да ускорява ...
Речник
менструален цикъл

Менструален цикъл

Ден по ден обяснение за това какво е менструален цикъл. Може би вече знаете доста за менструалния ...
Речник
конюнктивит

Конюнктивит

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка ...
Речник