Корем след Раждане

Как да се справите с вашия корем след раждане и защо все още изглеждате бременна?
За жалост може да бъдете много изненадана от това как изглежда корема ви след раждането. Въпреки че бебето ви вече не е вътре, все още може да имате голям корем след раждането, който да ви прави да изглеждате като бременна в шести месец. Много жени след раждането имат и тъмна линия през средата на корема и неприятна мрежа от стрии, които са малки белези, причинени от обширното разтягане на кожата. Тези, които са претърпели цезарово сечение ще имат хирургически белези от секциото, с които ще трябва да се борят в бъдеще.

Трябва да приемете спокойно мисълта, че на тялото ви ще отнема известно време – особено на корема ви, за да се възстанови напълно от бременността. Колкото по–спокойно приемате този факт, толкова по–малко депресирани и притеснени ще сте след раждането. Все пак тялото ви се е трансформирало цели 9 месеца, дайте му шанс да поеме обратния път и не насилвайте нещата. Все пак вие търпите един естествен процес.

корем след раждане

От момента, в който се роди вашето бебе, в организма ви настъпват мощни хормонални промени, който предизвикват матката да започне да се свива, за да се върне постепенно в нормалното си състояние отпреди бременността. Отнема от шест до осем седмици на матката ви, за да се върне към нормалния си размер.

Всички клетки в тялото ви, които са набъбнали по време на бременността, започват да се освобождават от допълнителните течности, които тялото ви отстранява чрез урината, вагиналните секрети, и потта. Допълнителните мазнини, натрупани, за да хранят бебето, започват да се изгарят интензивно, особено ако се подлагате на системни физически упражнения. Може да отнеме поне няколко седмици, за да забележите видимите резултати и да започне да се нормализира вашия корем след раждане. Стриите  и линията на корема обаче издържат по–дълго. Добрата новина е, че стриите обикновено стават значително по–малко забележими от 6 до 12 месеца след раждането. Тяхната пигментация избледнява и те обикновено стават по–светли от околната кожа, но текстурата им ще остане същата. Тъмният цвят на линията през средата на корема постепенно ще изчезне, може и за над една година, а може и да не изчезне напълно никога.

Колко време отнеме на корема след раждане да се върне обратно и достигне нормалното си положение?
Моят корем след раждане, ще се възстанови ли веднага?! Всички сме чували истории за новите майки, чиито кореми са стегнати и плоски веднага след раждането. Въпреки че това не е невъзможно да случи понякога, трябва да запомните, че е доста рядко. На повечето жени отнема няколко месеца, за да се отърват от „торбичката на бременността“, а понякога тя никога не си отива напълно.

Търпението е ключът. Отнема девет месеца на корема ви да се трансформира, така че да побере едно напълно развито бебе, така че имайте на ум, че ще отнеме поне още толкова време, за да се прибере напълно вашия корем след раждане. Скоростта и степента на този преход зависи до голяма степен от нормалните размери на тялото ви отпреди бременността, от това колко тегло сте придобили по време на бременността, колко сте активни и какви са вашите гени. Жени, които са качили по–малко от 15 кг и имат физическа активност редовно по време на бременността, които кърмят, и на които това е първа бременност е по–вероятно да отслабнат и да се възстановят много по–бързо.

Какво да направите, за да изглежда вашия корем след раждане по–добре?
Кърменето помага много, особено в първите месеци след раждането. Жените, които кърмят, горят допълнителни калории, за да произвеждат мляко, така че те обикновено губят натрупаното през бременността тегло по–бързо от жените, които не кърмят. Кърменето също предизвиква контракции, които помагат за свиването на матката. Упражненията също помагат. Дали това ще бъде една разходка около блока или ще посещавате курсове по следродилна йога, физическата активност тонизира коремните мускули и изгаря калориите, а от там и вашия корем след раждането ще си възвърне старите мерки по–бързо. Спазването на един строг режим, който включва аеробна тренировка и движения, които се фокусират върху корема, може да направи чудеса. Но преди да започнете да практикувате такава физическа активност се уверете, че тялото ви е готово.

Добре ли е да спазвате диета?
Ако сте качили много голямо тегло по време на бременността, загубата на няколко от тези килограма може да помогне за намаляването на вашия корем след раждането. Една нискокалорична диета може да ви помогне да загубите ненужното тегло, но помнете, че ще ви трябват упоритост и търпение. Изчакайте поне шест седмица след раждането, особено, ако кърмите, преди да започвате каквито и да било диети. Жените се нуждаят от 1600 до 2400 калории на ден, за да поддържат едно здравословно тегло. За да загубите около половин килограм на седмица, е нужно да ограничите към 500 калории  от менюто си чрез намаляване на приема на храна или чрез увеличаване  на нивото на физическата активност. Ако започнете да губите повече от половин килограм седмично, може да се чувствате уморени и това да повлияе негативно на настроението ви. Не предприемайте тежки диети – бързата загуба на тегло може да се отрази негативно на способността ви да кърмите. Екстремните диети поставят тялото ви в режим на стрес и умора, което намалява количеството мляко, което произвеждате. Също така, когато диета ви е твърде агресивна, може да не ядете достатъчно богати на хранителни вещества храни, което означава, че вашето бебе няма да може да получи всички мазнини и витамини, които са му необходими от вашата кърма. Повече може да научите в специализираната статия Диета след раждане.

Накратко може да заключим, че в първите няколко месеца от раждането на вашето бебе, ще трябва да намерете баланса между добри хранителни навици, за да доставите нужното на новороденото бебе и повече физически упражнения за да възстановите напълно вашия корем след раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).