Кога се Слага Бебето по Корем

На нашата електронна поща ни зададохте въпроса – Кога се слага бебето по корем?, а ние отговаряме :)
Времето, в което слагате бебето си по корем е от съществено значение, защото с това се помага на детето да расте силно и здраво – дори ако то се суети и плаче, когато го поставите в тази позиция. Вашият педиатър ще ви каже как да го направите точно и кога да започнете. Има майки, които започват да поставят бебетата по корем още от първия месец, други изчакват до към третия. Със сигурност обаче, за да не е стресиращо за мъничето, започнете с по 1–2 минути поне за десет дни и увеличавайте постепенно. Слагайте бебето по корем по няколко пъти на ден – при преобуване на памперса, преди баня, час след кърмене и т.н. Избирайте твърда повърхност, за да може по–лесно бебето да се движи. Експертите твърдят, че бебета, които не прекарват време по корем всеки ден – често имат някои закъснения в развитието и двигателните им умения. Слагането на бебето по корем помага на бебета да се научат да се вдигнат, преобръщат, сядат и дори проходят в малко по–късен етап.

Защо бебето мрази поставянето по корем?
кога се слага бебето по корем

До 1992 г., когато се подема масово призоваване на родителите да слагат бебета си да спят по гръб, за да се намали риска от синдрома на внезапната детска смърт, повечето бебета спят по корем и това е било обичайната им позиция. Днес повечето бебета през по–голямата част от времето са в поза по гръб – не само докато спят, но и докато прекарват времето си в седалките на коли, люлките и бебешките шезлонги. Така че ако бебето изглежда раздразнително когато е по корема, не се чудете. Не само тази позиция не му е позната, но и му носи физическо неудобство. Тежка работа за вашето бебе е да държи главата си изправена, когато е по корем и така не може да види много неща около него. То дори може да се чувства изоставено.

Защо и как да слагате бебето по корем?
След като разбрахте кога се слага бебето по корем, може би ще си зададете следващия въпрос, а именно защо и как да слагате бебето по корем? Всяко малко бебе трябва да прекарва време по корем през деня. Уверете се, че вашето бебе не е гладно или уморено, когато го сложите по корем. От друга страна не е подходящо да го правите и на пълен стомах, което може да бъде доста неудобно. Изчакайте около час след хранене, за да се избегне връщане на храна и киселинен рефлукс. Когато то започне да плаче – дори ако това е само една минута след позиционирането му по корем — се опитайте да го разсеете като говорите с него или си играете. Когато то не се успокоява, го вдигнете и опитайте отново малко по–късно. Само проявявайте спокойствие и търпение и бъдете настоятелни. Много бебета започват да се забавляват през времето, за което са сложени по корем, след като започнат да се преобръщат самички.

Ето някои стратегии за подпомагане на вашето бебе да се почувства комфортно когато го слагате по корем:
Осигурете на вашето бебе компания – Насърчавайте бебето с ръкопляскане, говорете с него, разклащайте различни шумни дрънкалки, правете смешни физиономии. Уверете се, че ако оставяте детето на някого да го пази за повече време, този човек е напълно наясно с важността на поставянето на бебето по корем.

Осигурете му забавления: – Дръжте отворена шарена книга пред вашето бебе, поставяйте пред него различни любими играчки, с което ще насърчите в последствие и стремежа към пълзене. Инвестирайте пари в купуването на специални играчки, които са направени за времето, когато бебето е по корем – те са оборудвани със специални светлини, огледала, цветни картинки и музика. Може да го поставяте върху шарена подложка, предназначена на бебета.

Подкрепяйте непрекъснато вашето бебе – Ако вашето дете има някаква сила за контрол над шията и главата си – от около 3–4 месечна възраст, но не мога да се задържа на лактите си, просто поставете кърпа или възглавница под гърдите и подмишниците му. Когато то вече може да се изправя на предмишниците си самостоятелно, премахнете възглавницата и работете с него за насърчаване на неговите моторни умения. Някои бебета се забавляват много при използването на гимнастическа топка за упражнения при поставянето му по корем. Задръжте го върху топката докато леко я движите назад и напред.

Следете настроенията на вашето бебе – Опитайте се да разберете дали има нещо по–специално, което формира лошото му настроение при поставянето му по корем. Може би повърхността, на която го поставяте, не му е удобна, може би подът е твърде студен или твърде хлъзгав и т.н. Някои майки установяват, че бебето им хареса да прекарва времето си по корем, когато може да си смуче юмручетата си, други забелязват, че когато се слага бебето по корем то се забавлява, докато е голичко. Проверете дали бебето ви обича да го масажирате, докато е по корем. Ако то се наслаждава, това може да бъде начин да му помогнете да се чувства комфортно и спокойно в тази позиция.

Интересна статия! Не мислите ли! На един толкова лесен въпрос като – Кога се слага бебето по корем?, толкова много полезна информация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оцен