Кога Съм в Овулация

Все по–често ни питат – Как да разбера кога съм в овулация?!
Независимо дали сте решили, че вече вие е време за бебе, или искате допълнително да се предпазите от бременност – бихте могли да увеличите шансовете си, ако знаете, когато точно сте овулация. Тук ще ви предложим няколко показатели, по които можете да се ориентирате за вашите фертилни дни.

1. Преброявайте дните между две менструации:
Въпреки че това не е точна наука, ако имате редовен цикъл – в рамките на 28–30 дни, със сигурност можете да хванете овулацията си с този метод. Например, ако имате 30–дневен цикъл, трябва да овулирате около 15–16 ден. (Независимо от дължината на вашия цикъл, нормално овулацията трябва да настъпва четиринадесет дни преди началото на следващия период.) Така че, ако започнете полови контакти всеки ден от ден 10 или 11, със сигурност ще обхванете най–плодородните си дни. Ако вашият цикъл е нередовен ще бъде трудно обаче да се установи овулацията ви само чрез преброяване на дните ви.

кога съм в овулация

2. Овулационни спазми:
Някои жени всъщност могат да почувстват кога са в овулация поради появата на коремни спазми ниско долу в областта на яйчниците от едната страна. Болката варира от лека до остра и може да трае от няколко часа, понякога и до няколко дни. Този дискомфорт се случва главно когато яйцеклетките се освобождават от мембранния участък на яйчника.

3. Промени в цервикалната слуз:
Наблюдението на цервикалната ви слуз е прост начин да разберете кога сте в овулация. След като правите редовно проследяване на промените във вашето вагинално течение в рамките на няколко месеца, вие ще забележите, че цервикалната слуз се променя в различните етапи на вашия цикъл. Ето за какво да следите:
– След края на менструацията, когато има много нисък шанс за зачеване, се усеща липсата на цервикална слуз.
– Преди овулацията слузта ще се увеличи. Цветът ще бъде бял или жълт, а консистенцията доста лепкава.
– През периода на овулацията, когато шансът за забременяване е най–висок започва отделянето на изключително много слуз. Тя е ясно на цвят, лепкава и еластична. Наподобява суров яйчен белтък. Това е най–плодородното време – сперматозоидите се движат по–лесно през шийката на матката с помощта на тази слуз. Сперматозоидите могат да оцелеят в тази слуз до няколко дни.
– След момента на овулация, когато има нисък шанс за зачеване – количество слуз намалява, тя отново става много лепкава и не се разтяга.

Важно е да помните, че може да има редица други причини за промени в цервикалната слуз като инфекции и употреба на някои лекарства. Допитайте се до специалист при каквито и да било съмнения и притеснения. Що се отнася до маточната позиция, когато сте в овулация – шийката на матката ви ще се омекоти и ще се разшири. След овулацията шийката на матката отново се втвърдява. Посъветвайте се с вашия лекар, ако имате въпроси относно проверка на цервикалната ви слуз.

4. Измервайте базалната си телесна температура:
Ако си мерите температура веднага щом се събудите сутрин и то още преди да сте се задвижили и станали от леглото, това е добър показател за периода на овулация. Поставете термометър на вашето нощно шкафче и запишете стойностите на температура ви преди ставане от леглото, преди да сте яли или пили нещо. Температурите обикновено варират между 35,5 и 36,6 градуса преди овулацията. Промени в нивата на хормоните, причинени от овулацията, ще покачи вашата базална телесна температура леко с между около 0,5 ° до 1,5 ° C. Ще можете да наблюдавате промяната 2 или 3 дни след като настъпи овулацията, така че ключът е да записвате и да следите модела, така че за няколко месеца вече да можете да предвидите настъпването на овулацията, ако използвате този метод. Не забравяйте да обърнете внимание, ако не се чувствате добре например, защото има фактори, които могат да повлияят на телесната температура. Ако вече сте бременна, температурата ви ще остане трайно повишена.

5. Използвайте комплекти за предсказване на овулацията:
Ако нямате време да следите цервикалната си слуз или да мерите базалната си темперетура няколко месеца или ако имате нередовен цикъл, може да опитате да установите овулацията си чрез тестове за овулация. Те обаче не са много евтини, могат да се намерят под различни марки във всяка аптека и измерват скока на лутеинизиращия хормон (LH) в урината. Този хормон кара яйчниците да освободят зрялата яйцеклетка. 12 до 36 часа от момента на положителен тест за овулация е най–доброто време за вас за зачеване.

6. Проследяване на други възможни признаци за овулация:
Ето няколко симптоми, за които можете да внимавате. Имайте предвид, че тези признаци може да бъдат причинени и от много други фактори като прием на лекарства, прекомерен стрес, загуба на тегло или наддаване на такова и други:
– Предменструални симптоми: Някои жени казват, че забелязват подуване на гърдите си, главоболие, подуване на корема и промяна в настроението около момента на овулацията.
– Увеличаване на либидото: Някои жени имат повишено сексуално желание по време на техните най–плодородни дни.
– Гадене: Някои жени, които са особено чувствителни към промените в хормоните си нива, може да изпитват гадене около овулацията си.

Може би се объркахте от цялата информация, ако нещо сте пропуснали може да я прочетете отново за да свържете различни симптоми спрямо вашия организъм и да се замислите кой от начините ще е най добър за вас и как най–лесно ще разберете точно „Кога съм в овулация?“.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).