Овулация

Какво е Овулация?

Времето по което сме в овулация е едно от най важните неща, които жената трябва да разбере за тялото си, тъй като то е определящ фактор за забременяването и предотвратяване на нежелана бременност.
Овулация се нарича процесът през които под влиянието на хормоните, които се отделят от хипофизата – жлеза, а тя от своя страна е разположена в мозъка и регулира хормоналната дейност на целия организъм на жената. Под това хормонално въздействие един овоцит се развива и образува яйцеклетка, която е обвита от пласт клетки и количество течност. Всичко това се нарича фоликул. С времето този фоликул узрява и достига размер на грозде около 1 –2 см, тогава той се пука и освобождава зрялата яйцеклетка. Овулация е физиологичен процес, който изцяло отговаря за възможността на всяка жена да зачене. Всеки месец по едно и също време между две менструации, всяка здрава жена има и овулация. Представлява пукане на фоликула, в който се намира узрялата яйцеклетка. След, като се спука тя тръгва на път през маточната тръба и се придвижва към матката,за да бъде оплодена. Ако не настъпи оплождане от сперматозоид, яйцеклетката се изхвърля от организма на жената по време на следващата менструация. Този период е индивидуален за всяка жена и протича по различен начин с различни признаци. Няма точно определен ден, в който да започва този процес, всичко зависи кога точно яйцеклетката е напълно узряла и готова да напусне фоликула си.

овулация

Признаци на овулация

Признаците са важна част от изчисляване на овулацията, защото дори и да знаем как се изчислява овулацията, то трябва да знаем какви признаци да търсим. Както вече споменахме всяка жена е различна и с различен организъм, който приема промените в тялото по различен начин. Може да бъдат приети някои основни признаци или по–точно симптоми, които се наблюдават най–често и така жената да разбере, че е в овулация. Трябва да има постоянство и да познаваш добре тялото си и това какви промени настъпват в него, само така ще знаеш и кога какво се случва с организма ти. Някои от признаците са подобни на тези на предменструалния синдром, но при добро познание за собственото си тяло няма жена, която да ги сбърка двете неща.

Подути и чувствителни гърди

Това се среща често при жените в овулация, но също така и малко преди настъпването на месечен цикъл. Изпитва се напрегнатост в гърдите, леко подути и много чуствителни. Има вероятност да изпитвате раздразнение дори от допира на дрехите.

Отделяне на секрет

Обикновено по време на овулация се наблюдава засилване на отделянето от влагалищния отвор слузест секрет. Той няма неприятна миризма и е белезникав до безцветен. Има много важна роля за успешното оплождане на яйцеклетката, защото при полов контакт, чрез него сперматозоидите успяват да проникнат по–лесно във влагалището и след това в матката, за да оплодят яйцеклетката.

Превъзбуденост

Някои лекари твърдят, че през периода, в който женският организъм е в овулация се усеща безпричинен прилив на енергия. Или усещате нуждата да правите нещо и не усещате умора. Също така се наблюдава и завишено количество на желание за полов контакт. Всичко това се получава от промяната в хормоните, които работят по съвсем друг начин, докато сте в овулация.

 Свръх чуствителност

Това означава, че има промяна в настроенията на жената, които се променят бързо и често. Този признак се наблюдава и при бременните, или при онези с предменструален синдром. Свръх чувствителност също означава и прекалена чувствителност на влагалището и влагалищния отвор, причината за това, е че мястото се подготвя за евентуално оплождане и влагалището става нежно. Понякога тази чувствителност е силно дразнеща и некомфортна, има случи, в които дори жената няма желание за близост с партньора си.

Кога настъпва овулацията?

Кога идва овулацията, а с нея и моментът за успешно забременяване? Точно когато зрелият фоликул узрява, пука се и освобождава яйцеклетката, казваме че е настъпила овулацията. Тя обикновено се случва 14 дни преди края на целия менструлен цикъл или при нормален цикъл това е между 13 и 14–тия ден от началото на менструалния период.  Това е така, защото както казахме при нормален цикъл или той трябва да е с цикличност 28 дни или така казано вашите най-плодовити дни са по средата на целия менструалния цикъл. В сайта за забременяване, бременност и раждане Bremennost.bg направихме калкулатор под формата на календар с който може да разберете кога е вашата следваща овулация и плодовитост през съответния месец. Отидете на Овулационен калкулатор и въведете вашите данни.

Овулацията има цикличност 28 дни и три фази, които се наричат:
– първа фаза фоликуларна
– втора фаза овулаторна
– трета фаза лутеална

По време на овулация, зрялата яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след освобождаването си. През този период жената може да зачене, ако това не се случи яйцеклетката умира и организма я отстранява при следващата менструация. Периодът на овулацията често може да бъде засегнат и изменен от различни фактори като: напрежение или болест. За да определите кога сте в овулационния ви период може да използвате тест за овулация (Виж Изчисляване на Овулацията). По време на период в които вие сте решили да забременявате, не подценявайте овулацията защото тя може да ви насочи точно кога е момента за успешно зачеване.

Ключови Факти за Овулацията

  • Всяка жена се ражда с милиони незрели яйцеклетки, които са в очакване да започне овулацията в живота на жената
  • Една яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след напускането на яйчниците
  • Обикновено само една единствена яйцеклетка се освобождава по време на овулация
  • Овулацията може да бъде засегната от стрес, заболяване или нарушения на нормалните месечни цикли
  • По време на овулация някои жени могат да получат леко кърваво зацапване
  • Имплантацията на оплодената яйцеклетка се провежда обикновено от 6 до 12 дни след овулация
  • Овулацията може да настъпи, дори и ако менструацията не се е случила през този месечен цикъл
  • Същото важи и за менструацията, тя може да дойде дори и да не е настъпила овулация
  • Някои жени могат да почувстват лека болка в близост до яйчниците по време на овулацията
  • Ако след напускане на яйчниците и по време на овулацията яйцеклетката не е оплодена, тя се разпада и абсорбира от лигавицата на матката

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).