Кървене по Време на Овулация

По темата за женската овулация сме писали много досега, но не сме засягали темата за различните причини за кървене по време на овулация, което спохожда някои жени и ги кара да се чувстват тревожно и дискомфортно. Когато получим кървене по време на овулация (което е различно от менструалното), трябва да приемем, че то ни сигнализира за някакъв проблем и е уместно да потърсим лекарски съвет и помощ.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво представлява кървенето по време на овулация и колко често се случва при жените?
Кървенето по време на овулация, при положение, че не се приемат някакви хормонални контрацептиви, е така нареченото ,,овулаторно кървене”. Такова кървене се среща сравнително често при жените в репродуктивна възраст. Естеството на самото кървене по време на овулация е доста различно от това през менструацията. То е много по–слабо, а цветът му е в рамките на бледо розово до ярко червено и е значително по рядко на вид. Обикновено самото кървене по време на овулация , ако овулацията ви се определя в рамките на 28–дневен менструален цикъл, започва между 10 и 15 ден от цикъла и продължава между 1 и 3 дни. Важно е да отбележим, че то не е придружено от коремни болки, ако имате такива, то вероятно кървенето има друго естество и е наложително незабавно да потърсите лекарска помощ.

кървене по време на овулация

Кога трябва да посетите лекар, ако забележите кървене по време на овулация?
Ако забележите, че имате кървене при овулация, ние ви съветваме да отидете възможно най–бързо на гинекологичен преглед, за да може да се изключат евентуални заболявания. Това състояние често е безобидно и се дължи на физиологични хормонални промени на организма, и не изисква специално лечение, но понякога то причинява голям дискомфорт на жените и тогава се прилага лечение с естрогени между 13–тия и 17–тия ден от менструалния цикъл.

Какви са най–честите причини за кървене по време на овулация?
– Най–честата причина за кървенето при овулация е недостатъчността на жълтото тяло, което представлява вътрешната жлеза на яйчника, произвеждаща хормона прогестерон. Тази диагноза може да се постави след измерване на вашата базална температура и се направят тестове, за да се определят нивата на прогестерон във вашето тяло. Лечението се прави между 18–тия и 25–тия ден с гестагени или естрогени.
– Друга причина при кървене по време на овулация може да бъде приемът на определени противозачатъчни, които имат способността да намаляват нивата на естроген в организма.
– Кървенето по време на овулация може да индикира и проблем при хормоналния баланс и проблеми със щитовидната жлеза или хипофизата.
– Често в съвремието ни стресът и напрегнатото ежедневие могат да нарушат овулацията ни и да предизвикат кървене. Така че се запитайте дали се напрягате психически прекалено много и дали този проблем може да се дължи на този факт.
– Сериозно състояние, водещо до кървене по време на овулация, е т. нар ,,ендометриоза” – състояние, при което тъкани на матката излизат извън нея и попадат в участъци на корема или половата система.
– Кървенето може да е признак и за поликистозни яйчници, при които кистите се пукат по време на самата овулация от промените на нивата на естроген, тогава е добре да се предприеме лечение с противозачатъчни за два три месеца.

Както вече сме писали в темите за овулацията, в този период настъпват много промени по отношение на хормоните. Фоликулът, в който зрее яйцеклетката започва да нараства. Настъпва периода на засилено производство на естроген и нарастване на нивата на лутеизиращия хормон, който е отговорен за спукването на фоликула и последващото освобождаване на нова яйцеклетка, което от своя страна може да предизвика леко кървене по време на овулация.

Ако получите кървене в периода между две менструации, не изпадайте в паника. Потърсете вашия гинеколог и отидете на преглед. Той ще ви направи изследвания и ще установи причината за появилото се кървене по време на овулация. Ако се налага – ще проведете лечение, ако се установи, че няма нищо тревожно, тогава се успокойте и го приемете като знак за това кога е най–удачния момент за забременяване и че няма да ви се налага за гадаете и да правите тестове, за да разберете кога точно се случва овулацията ви.

Както разбрахте от статията „Кървене по време на овулация“, само по себе си кървенето през този период не е опасно, но е задължително да потърсите вашият лекар за допълнителен съвет.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация