Речник

Базална Температура

Обновена: 15-03-2019

Какво е Базална Температура?
Базална температура е телесната температура на вашето тяло в покои или това е най – ниската температура, достигана от тялото по време на почивка – например по време на сън. Тя обикновено се измерва сутрин веднага след събуждане или преди някаква физическа активност, но първият вариант е доста по – точен.

Защо Трябва да Измервам Базалната си Температура?какво е базална температура и измерване
Овулацията при жените причинява увеличаване на базалната температурата на тялото от около една четвърт до половин градус по Целзий. Проследяването на базалната температура е един от начините за изчисляване на точния ден на овулацията. Тенденцията която се проявява при женете е по – ниска температура преди овулация и по – високи стойности след нея. Тази закономерност се нарича двуфазен модел, които може да се проследява чрез съставянето на диаграма и да се използва като информация за това кога е възможно една жена да забременее или да се предпази от забременяване.
Диаграмите за базалната температура са полезен инструмент за двойки които се опитват да имат дете, защото точно това проследяване може да потвърди вашата овулация. Само по себе си това следене на базалната температура и отчитането му в диаграма също помага на двойките да разберат по – подробно физиологичните процеси около овулацията на жената. Не всички жени овулират около 14 ден преди следващия им период, всъщност за много жени дните между овулацията и месечния (нарича се лутеалната фаза) им цикъл е по – кратък. Една жена трябва да има най – малко 10 дни в тази фаза за да се осигури достатъчно време на оплодената яйцеклетка да достигне до матката.

Достатъчно ли е следенето на базалната температура с попълването на диаграми?
НЕ. Събраните данни от Вас в диаграмата ще ви покажат само когато овулацията е вече настъпила. Една яйцеклетка може да живее само около 12 до 24 часа, но температурата се покачва един ден след овулацията и затова вече може да е късно за да се забременее.

Как се измерва базалната температура?
Базалната температура се мери чрез устата със специален термометър. Този вид термометри лесно отчита до 1/10 от вашата температура. Най – важно е да правите това сутрин преди ставане, след най – малко три часа сън. Термометърът трябва да бъде занулен преди лягане, защото при самия опит да свалите температурата от термометъра може да повишите вашата, а вие търсите една две десети разлика което е изключително важно при измерване на вашата базална температура. Не забравяйте да прочетете инструкциите, които идват с термометърът. И не на последно място да използвате и попълвате редовно графика или таблица с базалната температура, за да може да изведете някаква графика. Повече подробности относно измерването може да откриете в Измерване на базална температура

Базалтана температура може да се използва като диагностичен тест
1. При безплодие
Често наличието на безплодие е резултат от липса на овулация. Следенето на базалната температура с графики може да идентифицира дали имате налична овулация. Хубаво е това измерване да бъде направено успоредно с тест за овулация. Редовните менструални цикли често се приемат като доказателство, че жената овулира нормално, а нередовните цикли са доказателство, че тя няма редовна овулация. Въпреки това, много жени с нередовен цикъл овулират нормално, а някои с редовни цикли нямат или имат овулация в неочакван ден от менструалиня период. Записите за базалната телесна температура могат да се използват за точно определяне дали една жена е овулираща.
2. За потвърждение на бременност
Повечето тестове за бременност не са точни до две седмици след овулацията. Познаването на приблизителна дата на овулация може да ориентира жената кога да си направи тест за бременност, които да не се направи твърде рано.. Също така, 18 последователни дни на повишени температури означава, че жената почти сигурно е бременна. Може да се запознаете с Базална температура при ранна бременност.

Рискове при измерването на базалната температура
Използването на метода на базалната телесна температура за насърчаване на плодовитостта не представлява никакъв риск, но също така не предлага защита от полово предавани инфекции. Измерването на базалната температура е един от най-малко ефективните методи за семейно планиране, както за забременяване, така и за предпазване от бременност. 24% от жените, които използват своята базална температура за предпазване от бременност ще забременеят.

Използването на базалната телесна температура заедно с друг метод за контрол на раждаемостта, основаващ се на плодовитост, изисква мотивация и последователност. Ако не искате да забременеете, вие и вашият партньор трябва да използвате друг различен метод за предпазване от бременност. Може да се запознаете повече в публикацията Как да се предпазим от нежелана бременност.

Имайте предвид, че следенето на базалната температура може да бъде повлияна от много фактори, включително:
– Болест или треска
– Стрес
– Алкохол
– Някои лекарства
– Някои жени също овулират без ясно покачване на базалната телесна температура.
– Работа на смени
– Прекъснати цикли на сън или преспиване
– Разлики при пътуване и часови пояс
– Гинекологични нарушения

Източници:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Basal_body_temperature
2. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/basal-body-temperature/about/pac-20393026
3. https://www.verywellfamily.com/ovulation-on-body-basal-temperature-chart-1960284

Хемороиди при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник