Речник

Базална Температура

Обновена: 26-04-2013

Какво е Базална Температура?
Базална температура е телесната температура на вашето тяло в покои или това е най – ниската температура, достигана от тялото по време на почивка – например по време на сън. Тя обикновено се измерва сутрин веднага след събуждане или преди някаква физическа активност, но първият вариант е доста по – точен.

Защо Трябва да Измервам Базалната си Температура?какво е базална температура и измерване
Овулацията при жените причинява увеличаване на базалната температурата на тялото от около една четвърт до половин градус по Целзий. Проследяването на базалната температура е един от начините за изчисляване на точния ден на овулацията. Тенденцията която се проявява при женете е по – ниска температура преди овулация и по – високи стойности след нея. Тази закономерност се нарича двуфазен модел, които може да се проследява чрез съставянето на диаграма и да се използва като информация за това кога е възможно една жена да забременее или да се предпази от забременяване.
Диаграмите за базалната температура са полезен инструмент за двойки които се опитват да имат дете, защото точно това проследяване може да потвърди вашата овулация. Само по себе си това следене на базалната температура и отчитането му в диаграма също помага на двойките да разберат по – подробно физиологичните процеси около овулацията на жената. Не всички жени овулират около 14 ден преди следващия им период, всъщност за много жени дните между овулацията и месечния (нарича се лутеалната фаза) им цикъл е по – кратък. Една жена трябва да има най – малко 10 дни в тази фаза за да се осигури достатъчно време на оплодената яйцеклетка да достигне до матката.

Достатъчно ли е следенето на базалната температура с попълването на диаграми?
НЕ. Събраните данни от Вас в диаграмата ще ви покажат само когато овулацията е вече настъпила. Една яйцеклетка може да живее само около 12 до 24 часа, но температурата се покачва един ден след овулацията и затова вече може да е късно за да се забременее.

Как се измерва базалната температура?
Базалната температура се мери чрез устата със специален термометър. Този вид термометри лесно отчита до 1/10 от вашата температура. Най – важно е да правите това сутрин преди ставане, след най – малко три часа сън. Термометърът трябва да бъде занулен преди лягане, защото при самия опит да свалите температурата от термометъра може да повишите вашата, а вие търсите една две десети разлика което е изключително важно при измерване на вашата базална температура. Не забравяйте да прочетете инструкциите, които идват с термометърът. И не на последно място да използвате и попълвате редовно графика или таблица с базалната температура, за да може да изведете някаква графика.

Хемороиди при Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

менструален цикъл

Менструален цикъл

Ден по ден обяснение за това какво е менструален цикъл. Може би вече знаете доста за менструалния ...
Речник
конюнктивит

Конюнктивит

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка ...
Речник
лапаротомия

Лапаротомия

Какво е лапаротомия? Лапаротомията е хирургически разрез в коремната кухина. Тази операция се извършва за изследване на ...
Речник
кръвната захар

Кръвната Захар

Какво представлява кръвната захар? Кръвна захар е определение, което отразява концентрацията на глюкозата, която се движи в ...
Речник