Как да се Предпазим от Нежелана Бременност

Вие питате, а Bremennost.bg отговаря! Наскоро получихме въпрос от наш читател в тийнейджърската възраст: „Как да се предпазим от нежелана бременност“, а ето и отговора…

85% от жените които имат редовен полов контакт и не използват контрацептивни забременяват в рамките на 1 година. Жената може да забременее около 10 дни след раждането, докато кърми и дори по време на менструация. Изваждането на пениса от влагалището преди мъжът да достигне еякулация и периодичното въздържание не могат да попречат да се забременее или да се разпространят полово предавани болести. Тук ще се опитаме да ви дадем информация за някои от методите, чрез които можете да се предпазите от нежелана бременност. Най–общо методите са: цялостно въздържание и използване на контрацептиви. Ако сте полово активни и не желаете да забременеете, винаги използвайте старата и позната контрацепция.

как да се предпазим от нежелана бременност

Как да се предпазим от нежелана бременност чрез различните видове контрацепция?
Важно е да кажем още в първите редове на тази статия, че реално няма метод на контрацепция, които дава 100% защита. Мъжкият презерватив е единственият контрацептивен метод, считан за много ефективен за намаляване на риска от полово предавани болести. Противозачатъчни хапчета и имплантите не предпазват от инфекции. Контрацептивните методи за предпазване от нежелана бременност ще ги разделим в две групи, такива за жени и такива за мъже.

1. Контрацептивни методи при жените:

Спиралата е малък накрайник, който се поставя в шийката на матката и е добре да се използва заедно с някакъв спермициден гел. Тя се предлага само с рецепта и трябва да бъде поставена от специалист. Спиралата не предпазва на 100% от забременяване. Някои спирали могат да стоят до 5 години. Някои нежелани реакции могат да включват необичайни кървене и крампи, но това обикновено се случва само по време и веднага след поставянето.

Орални контрацептиви защитават срещу бременност чрез комбинирано действие на хормоните естроген и прогестин. Хормоните пречат на процеса на овулацията. Хапчетата трябва да се приема всеки ден, както е указано на листовката и не работят след повръщане или диария. Страничните ефекти на хапчетата може да бъдат гадене, главоболие, болезненост на гърдите, наддаване на тегло, нередовно кървене и депресия. Оралните контрацептиви е добре да се предпишат от лекар.

Инжекции с хормонален разтвор, които се поставят в мускул на ръката или седалището през определен период от време, обикновено на всеки 3 месеца. Менструацията може да стане нередовна, а понякога дори да отсъства напълно.

Женската стерилизация, която се извършва хирургически. Тръбите се връзват, прекратявайки по този начин срещата на зрелите яйцеклетки със сперматозоидите и така да попречат на бъдещи бременности. Това е перманентна форма на контрацепция и е необратима.

Спешната контрацепция, която трябва да бъде взета от жената до 48 – 72 часа от необезопасения секс, за да се предпази от нежелана бременност. Обикновено в опаковка са две хапчета – жената трябва да вземе едното до 72 часа след секса и второто хапче 12 до 24 часа по–късно.

2. Контрацептивни методи при мъжете:

Презерватив. Това е най–използвания и обикновено са направени от латекс или каучук, но може да се използва само веднъж. Някои мъже предпочитат да добавят спермицидни гелове, за да убият сперматозоидите и да повишат сигурността и да не се достига до нежелана бременност. Презервативите действат като механична бариера за предотвратяване на пряк вагинален контакт със спермата и инфекциозни и генитални лезии. Презервативите са най–ефективният метод, но не 100%, за намаляване на риска от заразяване с вируси, които причиняват СПИН и други полово предавани болести. Важно е презервативите да се поставят правилно преди полов акт

Мъжка стерилизация. Тя е известна също като вазектомия и е бърза операция, която се извършва под местна анестезия с възможните незначителни усложнения като кървене или инфекция. Способността за ерекция и еякулация не изчезва. Сперматозоидните клетки са само една много малка част (1%) в течността и мъжа реално няма да забележи никаква разлика в еякулацията. Тялото ще абсорбира клетките на сперматозоидите.

Ако поради някаква причина тези методи не са сработили при вас, то може да прочетете статията Прекъсване на Нежелана Бременност.

В статията как да се предпазим от нежелана бременност описахме най–употребяваните методи за това. Ние ви съветваме, ако искате да се предпазите от нежелана бременност, информирайте се за всички възможности и се консултирайте със лекар, за да определите оптимално добрите варианти за вашия конкретен случай и ситуация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).