Как да се Предпазим от Забременяване

Често в получени съобщения млади момичета ни питат: Как да се предпазим от забременяване? Затова написахме този пост в които много сбито представяме нужната информация за това как да се предпазим от забременяване.

Около 85% от сексуално активните жени, които не използват контрацептиви, забременяват в рамките на една година. Една жена може да забременеете и докато кърми –   от около 10– тия ден след раждането и дори по време на менструалния си цикъл. Оттеглянето на мъжкия полов член преди еякулацията и периодичното въздържание не може да попречи на забременяване или разпространение на полово предавани болести. Тук ще ви дадем повече информация за няколко форми на контрацепция. Ако сте сексуално активни и не искате да забременеете, винаги използвайте контрацепция.

как да се предпазим от забременяване

Най–общо можете да предотвратите нежелана бременност чрез:
– Общо въздържание
– Употреба на контрацептиви

Как да се предпазим от забременяване?
Няма метод на контрацепция, който да дава 100% защита. Мъжките латексови презервативи са единственият контрацептивен метод, който се счита за изключително ефективен в намаляването на риска от полово предавани болести. Противозачатъчните хапчета, имплантите и контрацептивните гелове не защитават от полово предавани инфекции.

Контрацепция при жената:
ДИАФРАГМА – това  е гумен диск с гъвкав ръб, който обхваща шийката на матката и трябва да се използва заедно със спермицид. Тя е достъпен само с рецепта и трябва да бъде предписан от гинеколог. Диафрагмата предпазва за шест часа и трябва да се остави на мястото й  за най– малко шест часа след полов акт, но не за по– дълг от общо 24 часа.
ОРАЛНИ КОНТРАЦЕПТИВИ – това са хапчета за защита срещу бременност, които представляват комбинация за въздействие над хормоните естроген и прогестин, с което да се предотврати овулацията. Хапчетата се приемат всеки ден, както е указано. Страничните ефекти от тях може да бъдат гадене, главоболие, чувствителност на гърдите, наддаване на тегло, нередовен цикъл и дори депресия.
ИМПЛАНТИ – за да се предпазим от забременяване се поставят малки гумени пръчки, които хирургически се имплантират под кожата в горната част на ръката, където освобождават контрацептивни стероиди – левоноргестрел. Защитата им трае от 3 до 5 години. Страничните ефекти включват промени в менструалния цикъл, наддаване на тегло, чувствителност на гърдите и загуба на костна маса.
СПИРАЛА – това е Т– образно устройство, което се вмъква в матката от медицински специалист. То може да остане там за 5 до 10 години. Спиралите обаче имат една от най– ниските ставки за неуспех на контрацептивен метод. Като странични ефекти могат да се посочат необичайно кървене и спазми, но това обикновено се появява само по време на поставянето и веднага след вмъкването й. Вижте статията Спирала против забременяване.
ЖЕНСКА СТЕРИЛИЗАЦИЯ – този метод се осъществява оперативно. Фалопиевите тръби се срязват, така че да се предотврати минаване на сперматозоидите в яйцеклетките и да се избегне риска на всякакви бъдещи бременности. Това е постоянна форма на контрацепция и е необратима.
СПЕШНА КОНТРАЦЕПЦИЯ – тук за да се предпазим от забременяване трябва да бъдат взети хапчета в рамките на 72 часа след рисков секс за предотвратяване на непланирана бременност. Жената трябва да вземе 1 таблетка първо и втора  от 12 до 24 часа по– късно. Прочетете повече в Спешна Контрацепция.

Контрацепция при мъжа:
ПРЕЗЕРВАТИВИ – те обикновено са изработени от каучук или латекс и може да се използват само еднократно. Някои имат в добавка спермицид, които да убие сперматозоидите. Те действат като механична бариера, която предотвратява вагиналния пряк контакт със спермата и инфекциозни генитални лезии и бактерии. Презервативите са най– използвания и ефективен метод за намаляване на риска от инфекция от вируси, които причиняват СПИН и други полово предавани болести. Вижте подробности в Презерватив.
МЪЖКАТА СТЕРИЛИЗАЦИЯ – известна също като вазектомия. Тя е бърза операция, извършена под местна анестезия с възможни незначителни следоперативна усложнения като кървене или инфекция. Способността да се получи ерекция и еякулация не изчезват. Сперматозоидите стават само една много малка част (1 %) от флуида и мъжа няма да забележи никаква разлика в еякулацията. Методът за предпазване от забременяване е необратим.

За да отговорим пълноценно на въпроса: Как да се предпазим от забременяване? Даваме процентно относителен дял на ефективността на различни контрацептиви:
– Мъжките презервативи – 86%
– Диафрагмата със спермицид –  80%
– Орални контрацептиви – над 95%
– Импланти –  над 99%
– Спирала – 98– 99%
– Хирургическа стерилизация – над 99%
– Спешна контрацепция – 75%

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).