Забременяване

Как да се Предпазим от Забременяване

Обновена: 19-01-2018

Често в получени съобщения млади момичета ни питат: Как да се предпазим от забременяване? Затова написахме този пост в които много сбито представяме нужната информация за това как да се предпазим от забременяване.

Около 85% от сексуално активните жени, които не използват контрацептиви, забременяват в рамките на една година. Една жена може да забременеете и докато кърми –   от около 10– тия ден след раждането и дори по време на менструалния си цикъл. Оттеглянето на мъжкия полов член преди еякулацията и периодичното въздържание не може да попречи на забременяване или разпространение на полово предавани болести. Тук ще ви дадем повече информация за няколко форми на контрацепция. Ако сте сексуално активни и не искате да забременеете, винаги използвайте контрацепция.

как да се предпазим от забременяване Най–общо можете да предотвратите нежелана бременност чрез:
– Общо въздържание
– Употреба на контрацептиви

Как да се предпазим от забременяване?
Няма метод на контрацепция, който да дава 100% защита. Мъжките латексови презервативи са единственият контрацептивен метод, който се счита за изключително ефективен в намаляването на риска от полово предавани болести. Противозачатъчните хапчета, имплантите и контрацептивните гелове не защитават от полово предавани инфекции.

Контрацепция при жената:
ДИАФРАГМА – това  е гумен диск с гъвкав ръб, който обхваща шийката на матката и трябва да се използва заедно със спермицид. Тя е достъпен само с рецепта и трябва да бъде предписан от гинеколог. Диафрагмата предпазва за шест часа и трябва да се остави на мястото й  за най– малко шест часа след полов акт, но не за по– дълг от общо 24 часа.
ОРАЛНИ КОНТРАЦЕПТИВИ – това са хапчета за защита срещу бременност, които представляват комбинация за въздействие над хормоните естроген и прогестин, с което да се предотврати овулацията. Хапчетата се приемат всеки ден, както е указано. Страничните ефекти от тях може да бъдат гадене, главоболие, чувствителност на гърдите, наддаване на тегло, нередовен цикъл и дори депресия.
ИМПЛАНТИ – за да се предпазим от забременяване се поставят малки гумени пръчки, които хирургически се имплантират под кожата в горната част на ръката, където освобождават контрацептивни стероиди – левоноргестрел. Защитата им трае от 3 до 5 години. Страничните ефекти включват промени в менструалния цикъл, наддаване на тегло, чувствителност на гърдите и загуба на костна маса.
СПИРАЛА – това е Т– образно устройство, което се вмъква в матката от медицински специалист. То може да остане там за 5 до 10 години. Спиралите обаче имат една от най– ниските ставки за неуспех на контрацептивен метод. Като странични ефекти могат да се посочат необичайно кървене и спазми, но това обикновено се появява само по време на поставянето и веднага след вмъкването й. Вижте статията Спирала против забременяване.
ЖЕНСКА СТЕРИЛИЗАЦИЯ – този метод се осъществява оперативно. Фалопиевите тръби се срязват, така че да се предотврати минаване на сперматозоидите в яйцеклетките и да се избегне риска на всякакви бъдещи бременности. Това е постоянна форма на контрацепция и е необратима.
СПЕШНА КОНТРАЦЕПЦИЯ – тук за да се предпазим от забременяване трябва да бъдат взети хапчета в рамките на 72 часа след рисков секс за предотвратяване на непланирана бременност. Жената трябва да вземе 1 таблетка първо и втора  от 12 до 24 часа по– късно. Прочетете повече в Спешна Контрацепция.

Контрацепция при мъжа:
ПРЕЗЕРВАТИВИ – те обикновено са изработени от каучук или латекс и може да се използват само еднократно. Някои имат в добавка спермицид, които да убие сперматозоидите. Те действат като механична бариера, която предотвратява вагиналния пряк контакт със спермата и инфекциозни генитални лезии и бактерии. Презервативите са най– използвания и ефективен метод за намаляване на риска от инфекция от вируси, които причиняват СПИН и други полово предавани болести. Вижте подробности в Презерватив.
МЪЖКАТА СТЕРИЛИЗАЦИЯ – известна също като вазектомия. Тя е бърза операция, извършена под местна анестезия с възможни незначителни следоперативна усложнения като кървене или инфекция. Способността да се получи ерекция и еякулация не изчезват. Сперматозоидите стават само една много малка част (1 %) от флуида и мъжа няма да забележи никаква разлика в еякулацията. Методът за предпазване от забременяване е необратим.

За да отговорим пълноценно на въпроса: Как да се предпазим от забременяване? Даваме процентно относителен дял на ефективността на различни контрацептиви:
– Мъжките презервативи – 86%
– Диафрагмата със спермицид –  80%
– Орални контрацептиви – над 95%
– Импланти –  над 99%
– Спирала – 98– 99%
– Хирургическа стерилизация – над 99%
– Спешна контрацепция – 75%

Доплерово Изследване

Предишна публикация

Менструални Болки

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.