Хапче Против Забременяване

Какво представлява така всеизвестното хапче против забременяване или противозачатъчните?
Противозачатъчните хапчета са един вид синтетични хормони, които трябва да взимате всеки ден за предпазване от нежелана бременност или веднъж при спешна нужда. Има много различни марки хапчета. Хапчето е безопасен, достъпен и ефективен контрацептивен метод, стига винаги да го вземате навреме.

Видове хапчета против забременяване
– Първия вид е еднократно хапче против забременяване или така нареченото хапче за спешна контрацепция веднага след полов контакт или както пише на повечето листовки би било добре да се вземе до 48 часа. Това са например: Елаоне, Ескапел, Постинор Дуо и други.
– Втория вид е всекидневно хапче против забременяване или така наречените противозачатъчни, които се приемат всеки ден по точно определена месечна схема. Това са например: Ясмин, Жанин, Диане 35, Логест, Цилест, Белара, Мидиана, Марвелон и други.

хапче против забременяване

Как хапчетата предотвратяват бременност?
Противозачатъчното хапче работи чрез спиране на срещата между сперматозоидите и оплоденото яйце. Хормоните в хапчето спират овулацията. Щом няма овулация значи няма и зряла яйцеклетка, която да бъде оплодена, така че реално бременност не може да се случи. Хормоните в хапчета също уплътняват слуз в шийката на матката. Дебелия слой цервикална слуз прави трудно за сперматозоидите да отплуват към зрялото яйце.

Как да сте сигурни, че хапчетата против бременност работят оптимално най–добре за вас?
Забравяте да изпиете хапче, губите блистера си, забравяте да купите нова кутия навреме – това са основните причини, поради които жените, които вземат хапче срещу забременяване – забременяват. Добре е да се мисли за тези неща навреме. Ето няколко начина да не забравяте да взимате хапчета си всеки ден:
– Използвайте приложение за напомняне или задайте аларма на телефона си.
– Съхранявайте опаковката си с хапче до нещо, което използвате всеки ден (като вашата четка за зъби или зарядното за телефона).
– Дръжте си хапчета в чантата, така че те винаги да са с вас.
– Вашият партньор може да ви помогне като ви напомня.

Ако искате да сте напълно предпазени от нежелана бременност – използвайте презерватив всеки път, когато правите секс. По този начин вие също ще бъдете защитени и от полово предавани болести.

Има ли хапчета, които предпазват от полово предавани болести?
Категорично не. Докато хапчето наистина е добър метод за предотвратяване на бременността, то няма да ви защити от полово предавани инфекции. За щастие наистина използването на презервативи всеки път, когато правите секс – се намаляват шансовете за разпространение на полово предавани болести.

Колко е ефективността при употребата на ежедневно хапче против забременяване?
Когато се използва правилно –  хапчето е 99 % ефективен метод срещу забременяване. Но когато става въпрос за реалния живот, хапчето е около 91 % ефективно, защото може да бъде трудно да го взимате на сто процента правилно и редовно.

Какво понижава ефективността на хапчето?
Основното нещо, което прави хапчета да не работят ефективно –  е като не се взимат всеки ден. Но има и други неща като повръщане или диария за повече от 48 часа, които може да намалят ефективността на хапчето за предпазване от бременност. Хапчето може да бъде малко по–малко ефективно и при жени с наднормено тегло. Някои лекарства или добавки, може също така може да намалят ефективността, ако взимате някакви медикаменти кажете на вашия доктор, за да може той да съобрази това. Противозачатъчното хапче е безопасно за повечето жени, но всички лекарства имат някои рискове и странични ефекти. Вашият лекар ще ви помогне да разберете дали хапчето е безопасно за вас.

Всяка жена ли може да взема хапче против забременяване?
Както с всички лекарства, хапчета против забременяване не са за всички. Ако сте над 35–годишна възраст и сте пушачка, не трябва да използвате хапче или друг вид контрол на раждаемостта, който съдържа хормона естроген. Можете да използвате прогестин хапчета като алтернатива – вашият лекар ще ви консултира. Също така кажете на гинеколога си преди да вземете хапчета, ако сте имали някой от тези здравни проблеми:

– кръвни съсиреци, наследствено нарушение на кръвосъсирването или възпаление на вена.
– рак на гърдата
– сърдечен удар или други сериозни сърдечни проблеми
– мигрена
– неконтролирано високо кръвно налягане
– тежък диабет или чернодробно заболяване

Какви са рисковете от приемане на хапчета против забременяване?
Въпреки че противозачатъчни хапчета са сравнително безопасни – при някои жени, макар и рядко, се наблюдават някои усложнения като сърдечен пристъп, инсулт, образуването на кръвни съсиреци и тумори на черния дроб. В много редки случаи те могат да доведат до смърт. Когато говорите с вашия лекар за контрол на раждаемостта, му кажете за всякакви лекарства и здравословни проблеми, които имате. Подобно на повечето лекарства всяко хапче против забременяване може да има странични ефекти. Но те обикновено изчезват след два или три месеца. Много хора използват хапчетата без проблеми. Хормоните в хапчето може да променят вашето ниво на сексуално желание. Също така може да забележите кървене между периодите, болки в гърдите, или гадене. Те обикновено изчезват след 2 или 3 месеца. От противозачатъчните не трябва да се чувствате болни. За щастие имате много опции за контрол на раждаемостта. Ако странични ефекти, които ви притесняват, не отшумят след използването на хапчетата за 3 месеца, говорете с вашия доктор за намиране на друга марка хапчета или друг метод на контрол на раждаемостта. Някои странични ефекти на хапчетата са сериозни. Винаги преглеждайте задълбочено листовката, придружаваща хапчета или говорите с лекаря си за повече информация за странични ефекти.

За какви предупредителни знаци за усложнения от хапчетата трябва да следите?
Повечето жени няма да имат никакви проблеми от хапчетата, но е добре да знаете какви са признаците на сериозен проблем. Потърсете лекар веднага, ако имате:
– внезапно челюстна болка или гадене, изпотяване или проблеми с дишането
– болка в гърдите или дискомфорт
– болки в крака
– проблеми с дишането
– силна болка в корема или стомаха
– внезапно силно лошо главоболие
– главоболие, което е различно от обичайното

Може ли хапчето срещу забременяване да има ползи за здравето?
Страничните ефекти не са чести, противозачатъчните хапчета може да имат и някои положителни влияния върху здравето ви. Хапчета могат значително да намалят менструалните спазми, да облекчат цикъла ви и да намалят риска от извънматочна бременност.  Хапчето може да намали или да се предотврати:
– акне
– изтъняване на костите
– кисти в гърдите и яйчниците
– рак на ендометриума и на яйчниците
– сериозни инфекции в яйчниците, маточните тръби и матката
– железен дефицит
– предменструален синдром

Много е важно да не забравяте, че трябва да взимате хапчетата редовно всеки ден… и пак ще го повторим наистина е много важно да взимате вашето хапче против забременяване всеки ден, за да може да бъдете защитени от бременност. Използването на приложения за напомняне, настройка на алармата на телефона или поставянето на хапчетата до неща, които използвате всеки ден – може да ви помогнат да не забравяте да взимате вашето хапче против забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg