Прегледана и обновена на 30-10-2016

В модерния свят, в който живеем всеки ден има развитие и в медицината. И повечето от новите неща са на пазара и достъпни за нас. Една от важните крачки на учените са хапчетата против бременност, други им казват хапчета против забременяване или хапчета против зачеване. По принцип първото е било направено през 60–те години на 20 век, но днес то е нещо обновено и направено така, че да може да се използва от всяка жена без странични ефекти. Много млади жени се доверяват на себе си в това да се предпазят от бременност, а и защо не, като този метод е много сигурен и достъпен за всеки.

Какво представляват хапчета против бременност?
Таблетките анти–бебе са много добре разработени контрацептиви или спомагащи за предотвратяването на нежелана бременност, задължително отбелязваме, че те не помагат за предпазване от инфекции и болести предавани по полов път. . Всъщност те имат и други функции освен тази, но тя се смята за главна, а и все пак за това са създадени. Като цяло тяхното съдържание е от хормони, но не каквито и да е, а тези, които отговарят за плодовитостта на жената. Чрез точно количество и комбинация от тези хормони се обработва матката на жената и тя регулира и променя овулацията. А знаем, че когато няма овулация няма и бебе. В зависимост от различното съдържание на хормони има и различни видове– еднофазни, двуфазни и трифазни. Като за жените, които пробват за първи път тези контрацептиви се препоръчва използването на еднофазните.

хапчета против бременност

Видове хапчетата против бременност?
Хапчетата против бременност се делят на две основни групи– постоянни и за бързо реагиране. Така ги наричам поради различността в приема им на двата вида. При постоянните е ясно, те са най–използваните и лесно достъпни. Винаги се изписват с рецепта и след преглед при гинеколог. Знаем, че са ефикасни ако се приемат редовно, като се спазват няколко правила. Вторият вид е по–скоро лесно решение ако сте направили беда. Техният прием става само след полов контакт и ако е наложително. Тоест ако се е скъсал презервативи или еякулацията е станала във влагалището. Тяхната ефективност е голяма ако бъде прието хапчето до 24 часа след акта. Всеки лекар ще ви предупреди, че за разстоянието от цикъл до цикъл не се препоръчва повече от едно такова хапче, защото може да има усложнения със месечния цикъл на жената.

Как се ползват постоянните хапчета?
Хапчетата против бременност започват да се приемат след препоръка от гинеколог, в смисъл, че не се купуват просто ей така, ако ние сме си решили. Трябва лекар да ги изпише, защото той знае какво е нужно на вашето тяло, тъй като понякога ,може да има неблагоприятен ефект от тях ако не са подбрани правилно. След това другият въпрос, по колко на ден се вземат. От хапчетата против бременност. Отговорът е лесен, защото по принцип в една опаковка от тях има 21 таблетки и всяка е надписана с денят, в който трябва да се изпие, за да не се допусне грешка. На ден се взема едно хапче, като първи ден на приема е онзи, който е първи след края на цикъла. Когато таблетките бъдат изпити се прави 7 дневна почивка. Като в тези 7 дни ще влезе и следващия цикъл. Другото важно е да се спазва режимът, избирате си кога да ги пиете и само тогава. Например всяка сутрин или всяка вечер преди лягане. Така спомагате тяхната ефективност да бъде по–голяма.

Положителни и отрицателни качества на хапчетата против бременност?
Както казахме хапчетата анти–бебе имат и други положителни качества освен предпазването от нежелана бременност. Например поддържа лицето и кожата чисти, намалява акнето. Регулира месечния цикъл и намалява болката при жените страдащи от пред менструален синдром.

Нежелани ефекти и кой не трябва да приема от тях?
1. Нежелани ефекти от приема на хапчета против бременност – въпреки, че вероятността да ви повлияе неблагоприятно е малка трябва да знаете какво може да се случи. При някои жени, които не понасят хапчетата против бременност се появява някои отрицателни ефекти от прием им: сънливост, главоболие, напълняване, чувствителност на гърдите и честа смяна на настроението.
2. Да не се приемат – да странно, но все още има група жени с някои проблеми, които не бива да приемат тези хапчета против бременност по никакъв начин. Първо са тези със сърдечносъдови заболявания, след това и жените със диабет, както и алергии към някои неща. Със сигурност не трябва да се ползват и от жени, които има епилепсия. Влиянието на контрацептивите върху тази група жени е опасно и има риск за тяхното здраве.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Приспиване на Бебе

Previous article

Кога Бебето Започва да Сяда

Next article