За и против детската кухня

Има хора които са за детската кухня има и такива които са против детската кухня. В статията разглеждаме положителните и отрицателните страни от това, така че вижте кои са плюсовете и минусите на детската кухня.

за или против детската кухня

Има много противоречиви мнения сред родителите по отношение на използването на храна за детето, поръчана от детска кухня. В България има много възможности, в големите населени места има пунктове на държавна детска кухня, както и по места – има различни частни такива. Ще се опитаме да ви представим плюсовете и минусите на детските кухни, така че да направите най-добрия избор за вас и за вашето мъниче. Съветът ни е да опитате и този вариант, за да видите дали детето ви въобще ще хареса храната оттам, защото – както вероятно и вие сте се убедили – всяко дете е индивидуалност и , макар вие да сте за кухнята, то може да не иска въобще да яде храна от там.

Какви са плюсовете на детската кухня?
1. По-добри съставки и качествени суровини, заложени в храната. Менюто на такъв тип кухни е изготвено по строги и регламентирани стандарти за качество от лицензирани диетолози и специалисти в областта на детското хранене. Плодовете и зеленчуците са с регионален произход и никога не се добавя рафинирана захар, консерванти, оцветители и вредни подобрители на вкуса. Сол също не се добавя, алергените са сведени до минимум, а менютата са според определената възрастова група деца – както по консистенция, така и по вид на суровините.

2. Храната се доставя ежедневно, готова за консумация, а менюто за седмица е достъпно за родителя от предходната, което е много удобно и всеки може да си прецени в кои дни иска да взима и дали има нещо, което детето не иска да яде.

3. Храната се доставя безплатно, заплаща се само менюто, не че не е включена доставката в цената, но това е друг начин на мислене. Имате включена супа, основно и десерт. Това е много удобно за вас, взимате храната, затопляте я леко и я сервирате на гладното мъниче.

4. Спестявате време за други занимания с детето или дори за малко ваше лично време. Ако ползвате храна от детската кухня не се налага да отделяте време за готвене и можете да се занимавате с други интересни дейности, които да са забавни за детето и да го развиват като личност. Освен това не се налага да давате на детето престояла храна, тъй като на всички ни е ясно, че когато готвите у дома, не е рентабилно откъм време и усилия – да приготвяте храна само за определения ден, защото малчуганите изяждат по около 150-200 грамови порции.

5. Разнообразието на продукти е доста голямо. В менютата присъстват много видове меса като патешко, пуешко, заешко, както и зеленчуци и плодове като червено цвекло, манго или семена като чия, които не са достъпни във всяко домакинство и това позволява изключително разнообразие на храненето на малкия човек.

Какви са недостатъците на детската кухня?
1. Храната е безвкусна – Много често храната в детската кухня се струва на родителите безвкусна и това е така, защото в нея няма сол, захарта е ограничена, няма подправки. При тези менюта се цели повече полезност и пълноценен състав на хранителни вещества, отколкото вкус. Това често е проблем, особено, ако децата ядат и храна приготвена вкъщи – паралелно с детската кухня и е напълно нормално да не искат тази храна.

2. Храната се разваля бързо – ако вземете порциите и останете по-дълго навън, когато е топло например, може да останете неприятно изненадани, че храната е прокиснала. Тъй като няма консерванти и стабилизатори – тази храна трябва да се съхранява на студено, без да се оставя продължително време извън хладилника.

3. Детето не свиква с домашната храна, която е споделена от цялото семейство. Ако ползвате меню от детските кухни, детето ви няма да свикне, че храната се споделя от цялото семейство, особено ако е над 3 годинки. Храненето по принцип приобщава семейството и е добре да помислите за този аспект.

4. Поръчването на детска кухня не позволява детето само да участва в приготвянето на своята храна със своята детска и невинна помощ и ентусиазъм. На всяко дете му е любимо да помага на мама, така то се запознава с отделните съставки, чувства се пълноценно, открива нови умения, помага на мама.

Още ли сте пред дилемата за или против детската кухня. Не бързайте да взимате категорично решение, проучете детските кухни около вас, поискайте сертификатите им, попитайте приятелките си с дечица за мнение, предложете на детето ви да опита и едва след това ще можете да направите възможно най-добрият информиран и убеден избор. Родителството не е лесно, а храненето на децата е много важно за цялостното им развитие по нататък, така че проучете всичко по темата и решете сами кое е най-доброто за вашето дете и дали ще ползвате услугите на детска кухня! Успех.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):