Менорагия

Какво е Менорагия?
Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този термин може да бъде назовано и кървене, което е много тежко и обилно. Как да разберете дали вашето кървене е менорагия? Ако трябва да подменяте превръзката или тампона си след по-малко от 2 часа или имате големи колкото жълтък съсиреци – сте получили тежко кървене. Ако имате такъв тип кървене, трябва да посетите лекар незабавно. Нелекуваното тежко или продължително кървене може да пречи на нормалния ви начин на живот. Също така може да предизвика анемия, която е често срещан проблем, който може да ви остави да се почувствате уморени или слаби. Ако имате проблем с кървенето, това може да доведе и до други здравословни проблеми, така че трябва да се вземат мерки за лечения.

менорагия

Какви са по-често срещаните причини за появата на менорагия?
Възможните причини попадат в следните три категории:
1. Проблеми, свързани с матката:
– Тумори на матката, които не са ракови и се наричат маточни фиброми или полипи.
– Рак на матката или маточната шийка.
– Някои видове средства за контрол на раждаемостта — например вътрематочно устройство тип спирала против забременяване.
2. Проблемите, свързани с бременността: като спонтанен аборт или извънматочна бременност могат да причинят необичайно кървене.
3. Проблеми, свързани с хормоните.
4. Други заболявания или разстройства като:
– Нарушения, свързани с проблеми с кръвосъсирването като болест на фон Вилебранд или нарушение на функцията на тромбоцитите.
– Нарушения на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза и рак.

В допълнение, някои лекарства като аспирин, могат да причинят повишено кървене. Лекарите не успяват да определят категорична причина при около половината от всички жени, които имат този проблем.

Симптоми на менорагия
Може да имате менорагия, ако:
– Имате менструално кървене, което напоява една или повече превръзки или тампони на всеки час в продължение на няколко часа подред.
– Трябва да удвоите обичайния брой на използваните превръзки, за да контролирате менструалния си поток.
– Трябва да сменяте превръзките или тампоните през нощта.
– Имате менструални периоди с продължителност повече от 7 дни.
– Имате постоянна болка в долната част на корема по време на периодите си.
– Сте крайно уморени, страдате от липса на енергия или от недостиг на въздух.

Как се диагностицира менорагията?
Поставянето на диагноза за това, че жената има менорагия често не е лесно, защото всеки човек може да има различна представа за това що е то „тежко кървене“. Обикновено менструалното кървене трае около 4 до 5 дни, а количеството на изгубената кръв е малко – 2 до 3 супени лъжици. Жените, които имат менорагия, обикновено кървят повече от 7 дни и губят значително по-голямо количество кръв. Ако имате кървене, което трае по-дълго от 7 дни на период, или е толкова тежко, че трябва да подменяте вашата превръзка на почти всеки час, трябва да говорите с вашия доктор. За да определи дали имате менорагия, лекарят ще ви попита за вашата медицинска история и характера на менструалните ви цикли.

Какви изследвания се правят при менорагия или съмнения за такава?
Вашият доктор може да назначи няколко от следните изследвания, за да разбере дали имате проблем с менструалното кърмене:
– Кръвен тест. При това изследване на кръвта се проверява за анемия, проблеми с щитовидната жлеза, или проблеми със съсирването.
– ПАП тест. При него се отстраняват клетки от шийката на матката и след това се поставят и разглеждат под микроскоп. Чрез това ще се разбере дали имате вякакво възпаление, инфекция или промени в клетките, които може да са ракови или може да причинят рак в последствие.
– Биопсия на ендометриума. Тук се взимат тъканни проби от вътрешната обвивка на матката – „ендометриума“, за да се разбере дали имате рак или други абнормни клетки.
– Ултразвук. Това е безболезнено изследване с помощта на звукови вълни и компютър, което цели да покаже как изглеждат вашите кръвоносни съдове, тъкани и органи.
Използвайки резултатите от първите тестове, лекарят може да препоръча:
– Хистероскопия. Това е процедура за разглеждане на вътрешността на матката с помощта на миниатюрен инструмент, за да видите дали имате фиброиди, полипи или други проблеми, които може да причиняват кървене.
– Дилатация и кюретаж. По време на тази процедура вътрешната обвивка на матката се остъргва и се оглежда, за да се види какво може да причини кървенето. Процедурата е доста проста и най-често се прави в операционна зала, но не се налага престои в болницата след това.

Лечение за менорагия?
Видът на лечението ще зависи от причината за кървенето и колко е сериозна тя. Вашият лекар също ще вземе предвид неща като вашата възраст, общото здравословно състояние, и медицинската ви история, колко добре реагирате на определени лекарства, процедури или терапии и какви са вашите желания, страхове и нужди. Трябва да обсъдите всички възможности с вашия лекар, за да решите кое е най-доброто за вас.

Най-честите типове лечения на менорагия са:
1. Лекарствена терапия при менорагия:
– С добавки с желязо, ако сте показали признаци за анемия.
– С Ибупрофен, за да ви се помогне за намаляване на болката, менструалните крампи и количеството на кървене.
– С противозачатъчни, за да направи менструалните ви периоди по-редовни и да намалите количеството на кървенето.
– С хормонална терапия – лекарства, които съдържат естроген и/или прогестерон, за да се намали количеството на кървенето.-
2. Хирургично лечение на менорагия:
– Дилатация и кюретаж. Процедура, при която чрез инструменти се премахма горният слой на лигавицата на матката. Това се прави за да се намали менструалното кървене.
– Оперативна хистероскопия. Хирургическа процедура, използваща специален инструмент за обстоен преглед на вътрешността на матката. Използва се за отстраняване на полипи и фиброиди, коригиране на аномалии на матката и премахване на лигавицата на матката, за да се управляват тежките менструални потоци.
– Аблация или резекция на ендометриума. Два вида хирургични процедури, използващи различни техники, при които цялата или част от лигавицата на матката се отстранява, за да се контролира менструалното кървене. Докато някои пациенти ще спрат да имат напълно менструални цикли, други могат да продължат да имат менструация, но менструалният поток ще бъде по-лек от преди. Въпреки че процедурите не премахват матката, те ще попречат на жените да имат деца в бъдеще.
– Хистеректомия. Това е голяма операция, изискваща хоспитализация, която включва хирургично премахване на цялата матка. След тази процедура, жената вече не може да забременее и ще спре да има цикъл.

Менорагията е често срещана сред жените. Но много жени не знаят, че могат да получат помощ за това състояние. Други не получават помощ, защото им е неудобно да говорят с лекар за техния проблем. Говоренето открито с вашия лекар е много важно, за да се уверите, че сте правилно диагностицирани и че ще получите правилното лечение.

Източник:
1. https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии