Прегледана и обновена на 09-10-2019

Калцият е един от ключовите минерали, от които се нуждаете по време на бременност – тялото ви използва калция, заедно с други витамини и минерали, за да може да развие пълноценно плода. Нуждите от него варират по отношение на възрастта и твърде много или твърде малко калций може да предизвика някои усложнения.
Американският колеж по Акушерство и гинеколози препоръчва бременните и кърмещите майки на възраст 19 и повече години да консумират 1000 мг калций всеки ден. Тийнейджърките бъдещи майка се нуждае от малко повече. Те се нуждаят от достатъчно, за да запазят костите в собствените си тела, като същевременно подкрепят растежа на тяхното бебе. Ето защо, Експертите препоръчват за тях приемът да бъде най-малко 1300 мг калций всеки ден.

калций при бременност

Защо е важен приема на калций при бременност?
Калцият е важен хранителен елемент за тялото. По време на бременността организмът се нуждаете от повече калций за собственото си здраве и за здравето и развитието на бебето, растящо във вас.
Вашето развиваща се бебе се нуждае от калций, за да образува кости и зъби. Все пак то строи цял скелет. Калцият също е важен хранителен елемент за сърцето, мускулите, нервите и хормоните на плода.
По време на бременността, вие давате на бебето си целия калций, от който се нуждае, така че ако консумирате препоръчаното количество калций всеки ден – вие ще се грижите за вашето бебе и за себе си. Ако минералът не ви стига, може да се стигне до усложнения. Независимо дали приемате достатъчно или не, тялото ви ще даде колкото калций трябва на бебето, така че, ако не си набавяте нужните количества, може да се свърши с отслабени кости и с по-голям риск от остеопороза по-късно в живота.

Какви усложнения могат да възникнат при неправилен прием на калций през бременността?
Усложненията са възможни в резултат на твърде малко и твърде много калций. За щастие, те са лесно предотвратими.

1. Прием на твърде малко калций: Вероятно няма да изпитате големи усложнения при бременността, ако не консумирате точното препоръчано количество калций всеки ден. Дефицитът на калций е по-вероятно да предизвика усложнения, ако това се дължи на здравен проблем като бъбречно заболяване, хирургическа намеса или необходимостта да се вземат някои лекарства. Твърде малкото калций при бременност може да доведе до:
– Високо кръвно налягане по време на бременност
– Преждевременно раждане
– Ниско тегло при раждане
– Изтръпване на пръстите на крайниците
– Бавен растеж на бебето
– Бебето не получава достатъчно калций в костите
– Сърдечни п