Магнезий при Бременност

Защо Имаме Нужда от Магнезий при Бременност?
Когато сте бременна, магнезият помага за изграждането  и възстановяването на тъканите в организма Ви. Тежък дефицит на магнезий по време на бременност може да доведе до прееклампсия, проблеми с растежа на плода и дори може да доведе до детска смъртност.
За най добри резултати може да приемете магнезий с калций защото, магнезият отпуска мускулите, а калцият стимулира мускулите да се свиват. Повечето изследвания показват, че набавянето на необходимото количество магнезий при бременност във Вашият организъм, може да подпомогне матката и да се предотврати преждевременно раждане.
Магнезият също така помага за изграждане на здрави кости зъби, регулира нивото на инсулина и нивата на кръвната захар и помага на някои ензими и тяхната функция.  Изследвания показват, че този така полезен минерал – магнезий, може да е в помощ при контрол на холестерола и неравномерен пулс.  Приемането на достатъчно количество магнезий при бременност може да намали крампите на краката т.е схващания на краката.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Препоръчително Нужно Количество Магнезий по време на Бременност
– Бременни жени на възраст 18 и по млади: 400 мг/ден
– Бременни жени на възраст 19 – 30 години: 350 мг/ден
– Бременни жени на възраст 31 и повече години: 360 мг/ден

Препоръчително Нужно Количество Магнезий при  Кърмене
– Кърмещи жени на възраст 18 и по – млади: 360 мг/ден
– Кърмещи жени на възраст 19 – 30 години: 310 мг/ден
– Кърмещи жени на възраст 31 и повече години: 320 мг/ден

Трябва да знаете, че не е нужно да се стремите към препоръчителната дневна доза магнезий всеки ден – това е почти непосилно, всеки ден на поемате еднакво количество витамини и минерали. Вместо това се стремете да усредните сумата за няколко дена или седмица.

Храни Богати на Магнезий
В кой храни се съдържа Магнезий? Той е в изобилие в семената, пълнозърнестите храни, някои видове риби,зелени салати, както и някои бобови култури.
Най – често магнезият се съдържа в храни като:препоръчително количество магнезий при бременност и храни богати на магнезий


– 30 грама тиквени семки: 150 мг
– 1/4 чаша сурови слънчогледови семки: 130 мг
– 1 чаша варени просо: 110 мг
– 90 грама сьомга: 100 мг
– 1/3 чаша пшеничен зародиш: 90 мг
– 1 чаша варен кафяв ориз: 90 мг
– 1/2 чаша китайски дълги зърна ориз: 85 мг
– 30 грама печени бадеми: 80 мг
– 30 грама печено кашу: 75 мг
– 1/2 чаша варени соеви зърна: 75 мг
– 1/2 чаша варен черен боб: 60 мг
– 1 средно голям печен картоф с кората: 50 мг
– 1 чаша обезмаслено кисело мляко: 45 мг

Вижте статията в която сме събрали всички видове храни богати на магнезий в една таблица – може би ще ви бъде любопитно да видите кой храни съдържат магнезий.

Имате ли нужда от допълнително количество магнезий при бременност?
Може би – ДА! Трябва да знаете че според годините, килограмите и други относителни величини на вашето тяло, количеството магнезий при бременност които трябва да приемете може да варира. Не е трудно да отговорите на вашите нужди от магнезий, чрез здравословно хранене и балансирана диета. Също така в повечето пренатални витамини за бременни има добавени много витамини и минерали като магнезий. Ако вие смятате че не приемате достатъчно витамини и минерали като магнезий по време на бременност, говорете с вашият лекар относно това!

Признаци за Недостиг на Магнезий и Бременност
Признаците за недостиг на минерали и в частност на магнезий при бременност включват: гадене, повръщане, загуба на апетит, умора, безсъние, потрепване на мускулите –  мускулни спазми, лоша памет, нередовен сърдечен ритъм, слабост на тялото и други.

Безопасността на 1-во място! Безопасно ли е да се приема повече магнезий от необходимото?
Няма горна граница за приемането на магнезий, получен чрез Вашата балансирана диета, но е възможно де се получи твърде много като количество магнезий от добавки които сте приемали.  Според разпоредбите за безопасност  в повечето държави, вие не трябва да приемате повече от 350 – 400 мг магнезий на ден, получен от добавки при бременност. Твърде много от този минерал може да предизвика спазми, диария и токсичност.

Препоръки!
Имайте предвид, че трябва да вземете предвид всички източници на магнезий които вие приемате през деня, така че да не вземете повече от препоръчителната дневна доза. Ако взимате пренатални витамини за бременни, или други подобни не забравяйте да кажете това на вашият лекар. В общия случай витамините и минералите по време на бременност трябва да са изписани от лекар, а не да ги взимате по ваше усмотрение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация