Причини за приемане на ядки по време на бременност, кой са важните хранителни вещества през бременността и безопасен ли е приема на ядки при бременност?
Добрата храна по време на бременност ще ви помогне да запазите вашето развитие и това на бебето пълноценни. Нуждите ви за някои хранителни вещества се увеличават по време на бременност, но реално ви е нужно съвсем малко количество допълнителна енергия, така че е важно да се съсредоточите върху качеството, а не количество, когато се „храните за двама“. Добре балансирана диета може да снабди тялото с достатъчно витамини и минерали, но има няколко хранителни вещества, които се нуждаят от допълнително внимание, когато сте бременна, а именно желязо, фолиева киселина, калций, йод и Омега-3 мастни киселини при бременност. Разнообразието от ядки което имаме в нашите магазини, могат да ви дадат нужните вещества и то при минимално приемано количество на ден т.е без да се натоварвате излишно с допълнителни калории.
Приемане на ядки по време на бременност
Ядките могат да помогнат за задоволяване на голяма част от хранителните нужди на бременността. Има много добри причини да включите шепа ядки в диетата си, особенно когато сте бременна. Ядките са:
– Хранителна маса, която доставя широка гама от важни витамини и минерали.
– Източник на протеини, особено за вегетарианците – бадемите и шам фъстъците са с най-голямо количество протеини.
– Високото съдържание на фибри в ядките може да помогне за справяне с неприятния запек, често срещан проблем по време на бременност, особено ако приемате добавки с желязо.
– Богат източник на фолиева киселина са особено фъстъците и лешниците.
– Добър източник на желязо, особено кашуто и кедровите ядки. Лека закуска с ядки и сушени плодове с чаша портокалов сок е чудесен начин за увеличаване на приема на желязо и отговаря на вашите увеличени нужди за този минерал по време на бременност.
– Богати са на здравословни мазнини – орехите са едни от най-богатите растителни източници на омега-3 мазнини. Дълго верижните Омега-3 мазнини са важни за правилното развитие на нервната система на нероденото бебе, мозъка и очите му.
– Ядки предоставят полезни количества калций в храната особено бадемите.
Изключително важни хранителни вещества през бременността са:
– Фолиевата киселина е витамин от група Б. Приемат на ядки по време на бременност дава изключително полезни витамини за организма, един от тях е фолиевата киселина, която е изключително важна за пълноценното развитието на бебето по време на първите гестационни седмици на бременността. Адекватен прием на 400 микрограма фолиева киселина още преди зачеването и през първия триместър на бременността помага за предотвратяване на вродени дефекти, особено спина-бифида. Жените, които правят планове за бъдеща бременност, трябва да приемат фолиева киселина за допълнение на диетата си поне един месец преди забременяването и през първите три месеца на бременността. За остатъка от бременността ви трябва по 600 микрограма фолиева киселина на ден, които биха могли да бъдат комбинация от 400 микрограма добавка с фолиева киселина и други 200 микрограма, снабдени чрез от храната. За щастие фолиевата киселина днес се добавя към хляба и зърнените закуски, други храни, богати на витамина са зеленолистни зеленчуци, авокадо, бобови растения, портокалов сок и не на последно място много ядки като лешници, слънчоглед, ленено семе, фъстъци и други.
– Желязото трябва да се увеличи значително при бременност, тъй като бебето ви взема това, което вие имате в организма си. Препоръчителният дневен прием на желязо се увеличава от 18mg до 27mg на ден през бременността, така че са необходими допълнителни усилия, за да се осигури адекватно количество. Някои жени може да се наложи да вземат добавки. Храните, богати на желязо, включват постно червено месо, бобови растения, птици, риба, тофу, яйца, ядки (особено кашу и кедрови ядки), семена, пълнозърнест хляб и зърнени храни, зелени зеленчуци. Желязото в растителните храни не се абсорбира толкова добре, но това може да се подобри чрез консумирането на храни, богати на витамин С като цитрусови плодове, горски плодове, киви, чушки, авокадо и домати по време на едно и също хранене. Чаят и кафето може да намали усвояването на желязо, така че е най-добрите да ги пиете между храненията. Приемайте и ядки по време на бременност за да си добавите желязо от тиквените семки, лешници, фъстъци и други. Храни богати на Желязо.
– Калцият е необходим по време на бременност, за да се поддържа собствената здравина на костите и да се осигури достатъчно калций, за да се формират костите и зъбите на бебето. Ако не поемате достатъчно калций, необходимото количество за вашето бебе ще бъде взето от вашите собствени кости, което може да увеличи риска от остеопороза в по-късен етап в живота. Нужни са около 1000mg калций на ден. Можете да го набавите и чрез консумацията на повече истинско домашно прясно мляко, кисело мляко, сирене, калциево подсилени соеви млека, бобови, ядки и зърнени млека, консервирана риба с кости (като сардини и сьомга), някои зелени зеленчуци, неолющен тахан, сушени смокини, тофу и разбира се не на последно място в много ядки като бадемите, те съдържат 266мг калций на 100 грама, а сусамовия тахан от печени ядки 425 мг калций за 100 грама. Храни Богати на Калций.
– Йод – този минерал е също така важен по време на бременност, тъй като недостигът му може да доведе до вродени дефекти и да повлияе на умственото и физическото развитие на детето. Нужната доза йод е 220 микрограма на ден. Йодът може да се открие в морските дарове, морските водорасли, яйцата и млечните продукти. Растителните източници на йод са зависими от почвата и много почви са с йоден дефицит. Когато ядете риба – е задължително да сте запознати с нивата на живак във вида риба, която искате да консумирате.
– Омега-3 мазнините са важни за развитието на нервната система, мозъка и очите на нероденото бебе. Има два вида омега-3 мазнини. Най-добрият източник на омега-3 мазнини са мазните риби включително сьомга, сардини, пъстърва и риба тон. Други източници на омега-3 мазнини включват яйца, млечни продукти и растителни източници включително ленено семе, ленено масло и орехи. Храните, обогатени с омега-3 мазнини са добър начин да се гарантира адекватен прием, ако не ядете риба или морски дарове. Малко се отнесохме, но беше важно да споменем и най-важните хранителни вещества, а тъй като темата е ядки по време на бременност, то ще споделим, че орехите съдържат най-голямо количество омега 3 мастни киселини и са изключително полезни.
Безопасен ли е приема на ядки по време на бременност?
Информирайте се и се допитвайте до вашия лекар, наблюдаващ бременността ви, за да сте спокойни, че имате пълноценна диета и осигурявате всички предпоставки за раждането на здраво бебе. Разбира се някои жени биват посъветвани да избягват да ядат ядки по време на бременност и особено кърмене, за да намалят риска от развитието на алергии при тяхното бебе вижте алергии при бебета. Реално обаче няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че това помага. Световната здравна организация и австралийското общество по клинична имунология и алергии правят препоръки и съветват да не се правят ограничения в диетата, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху храненето и теглото на вас и вашето бебе по време на бременност и кърмене. Множество проучвания дават заключения, че майчината диета по време на бременност и кърмене изглежда не повлиява на риска от развитие на астма, екзема или други симптоми на алергия при кърмачета. Разбира се, ако имате медицинска история в семейството на тежки алергии или самите вие страдате от такива при приемането на някакъв вид ядки, то ще трябва да избягвате приема на ядки по време на бременност и кърмене.