Здраве

Естрадиол референтни стойности

Обновена: 29-01-2019

Естрадиол е основният активен естроген в организма. Важен е за женското и мъжкото сексуално здраве. Той също така помага за функциите на мозъка и щитовидната жлеза, както и за здравето на костите и кожата. В тази статия ще научите повече за свързаните с естрадиола заболявания, промените в неговите нива и защо е важно да следите естрадиола си, особено ако имате проблеми с теглото, щитовидната жлеза или репродуктивните проблеми. С лабораторен тест можете да следите нивата на естрадиола и да ги държите под контрол.

естрадиол референтни стойностиКакво е естрадиол?
Естрадиол е полов хормон и стероид. Естрадиол-17 β е най-активният естроген в организма. Той се произвежда главно в яйчниците, но също и в мозъка, мастните  тъкани, клетките на имунната система и в костите. Нивата на естрадиола при здрави хора могат да варират и се измерват в PG/ml. Това се дължи на разликите между децата (преди пубертета), бременни жени и жени след менопауза. Естрадиолът и другите нива на естроген може да се измерят чрез кръвни изследвания или дори уринарни тестове.

Референтните стойности на хормона Естрадиол
1. Референтните стойности на нивата на естрадиол за жените са както следва:
преди менопауза – 110 – 1,468 pmol/l ( 30 – 400 pg/ml)
след менопауза – 0 – 110 pmol/l ( 0 – 30 pg/ml)
2. Референтните стойности на нивата на естрадиол за мъжете
37 – 184 pmol/l ( 10 – 50 pg/ml)
3. Референтните стойности на нивата на естрадиол за децата
0 – 55 pmol/l (0 – 15 pg/ml)
Разбира се правим едно уточнение, че трябва да гледате резултатите и референтни стойности за съответната лаборатория в която са извършени пробите.

Какви са ефектите за здравето от високия естрадиол?

1. Високите стойности в кръвта на естрадиол може да повишат риска от рак: Естрогенът може да активира някои гени, причинители на рак, което увеличава риска от рак на гърдата и рак на ендометриума. Повишените нива на естрадиол при мъжете могат да увеличат риска от рак на простатата. Измененията при нивата на естроген може също да играят роля при рака на щитовидната жлеза.

2. Високият естроген може да увеличи риска от инсулт.

3. Ниският естрадиол е свързан с нарушена мозъчна функция: Когато жените напредват с възрастта си, техните нива на естрадиол стават по-ниски. Обикновено естрадиолът има положителен ефект върху мозъка и неговата функция. Той също така спомага за предпазването от неблагоприятно въздействие на глюкокортикоидите върху мозъка. С по-ниски нива на естрадиол, жените след менопауза са по-податливи на стрес.

4. Ниският естрадиол е свързан с повишен риск от сърдечно заболяване

Какви са начините за промяна на нивата на естрадиола?
Начини за увеличаване на нивата на естрадиола: Някои естествени методи за увеличаване на естрадиола включва практикуване на йога и увеличаване на приема на диетични фибри и въглехидрати. Червената детелина като хранителна добавка също може да увеличи нивата на естрадиола. Също така, тютюнопушенето и консумацията на алкохол може да повиши нивата на естрадиол. Има много лекарства с естрадиол на разположение. Те могат да се:
– Приемат през устата
– Абсорбират през кожата
– Инжектират в тялото

Начини за намаляване на нивата при висок естрадиол: Намаляването на нивото на ензимната активност ароматаза, която е важен ензим за производството на естрадиол, може да намали нивото на естрадиол в организма. Можете да намалите активността на ароматазата чрез:

– Намаляване на мазнините в тялото
– Увеличаване на приема на цинк, селен и магнезий за инхибиране на ароматазата
– Увеличаване на приема на храни, съдържащи естествени инхибитори на ароматаза, включително гъби, целина, моркови, спанак и грозде
– Намаляване на консумацията на алкохол
– Намаляване на въглехидратите в диетата ви, тъй като високо въглехидратната диета може да увеличи нивата на естроген
– Увеличаването на приема на някои зеленчуци също може да помогне за постигане на по-ниски нива на естрадиола. Тези зеленчуци включват: зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле. Фитоестрогените намаляват ефектите на естрогена. Това може да стане чрез включване на следните храни в диетата си: соя, сусам, зеленолистни зеленчуци,  люцерна, бобови растения, чай от червена детелина, зелен чай.

Ако все още не сте тествали вашите нива на естрадиол, ви препоръчваме да попитате вашия лекар за това. Хората не осъзнават, че резултатите от кръвните тестове крият златна мина с информация, която чака да бъде показана на бял свят. При навременно откриване на проблема – дори само промени в начина на живот и прости природни решения, ще ви помогнат да оптимизирате здравето си.

Ядки по време на бременност

Предишна публикация

Бебешки легла

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве