Речник

Щитовидна Жлеза

Обновена: 01-10-2016

Какво е Щитовидна Жлеза
Щитовидната жлеза е най–голямата ендокринна жлеза. Под ендокринна се има в предвид, че това е жлеза с вътрешна секреция. Наименованието щитовидна жлеза идва от латински език – glandula thyroidea. В анатомията на гръбначните това е най–голямата ендокринна жлеза с тегло около 20–25 грама при възрастните хора. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, под т.н. „Адамова ябълка”, точно протежение на предната част на трахеята при човек. Тя има два свързани помежду си дяла – ляв и десен, като те са свързани помежду си с тесен провлак. Дори при нормални размери на щитовидната жлеза, може да я почувствате с напипване. Цветът на щитовидната жлеза е кафяво–червеникав, поради факта че тя е богата на кръвоносни съдове.

щитовидна жлеза Дялове на щитовидната жлеза и влияние на хормоните синтезирани от щитовидната жлеза
В двата дяла на щитовидната жлеза се отделят няколко различни хормона, които колективно са наричани ,,Хормони на щитовидната жлеза”. Основният хормон произвеждат от щитовидната жлеза е тироксин, наричан още Т4. Хормоните на щитовидната жлеза действат в тялото като влияят върху целия метаболизъм, растеж и развитие и не на последно място телесната температура при човека. По време на детството достатъчното наличие на хормони на щитовидната жлеза е от решаващо значение за развитието на мозъка. Щитовидната жлеза контролира колко бързо тялото ни ще изразходва енергията, управлява синтезирането на протеините и контролира колко чувствително е тялото ни на другите хормони, които регулират растежа и развитието, усилва базалния метаболизъм като също така влияе върху консумацията на кислород от организма и телесната температура, увеличава гликолизата и синтеза на холестерол в черния дроб, стимулират фосфатната обмяна. Тя участва в тези процеси като произвежда хормоните на щитовидната жлеза, основните от които са трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Тези хормони регулират  растежа и скоростта на функциониране на много други системи в организма. Т3 и Т4 са синтезирани от йод и тирозин. Щитовидната жлеза също произвежда калцитонин, който играе основна  роля в хомеостазата на калция. Хормоналната продукция от щитовидната жлеза се регулира от стимулиране на тироидния хормон (TSH), произвеждан в предния дял на хипофизата, който от своя страна се регулира от Тиреотропин, произведен от хипоталамуса.

Различни Заболявания на Щитовидната жлеза
Гуша: това е общ термин за подуване на щитовидната жлеза. Може да бъде безвредна, или може да представлява дефицит на йод или състояние, свързано с възпаление на щитовидната жлеза, наречен тиреоидит на Хашимото.
Хашимото: вид възпаление на щитовидната жлеза, обикновено причинено от вирусна инфекция или автоимунно заболяване. Хашимото може да бъде болезнено или да има редица симптоми, типични за други заболявания. Открива се трудно. Прочетете повече в страницата на хашимото.
Базедовата болест: Причинено от прекомерното производство на хормоните на щитовидната жлеза. Базедовата болест е най–често причинена от болест на Грейвс или хиперфункция на щитовидната жлеза.
Хипотиреоидизъм: Причинява се от понижено производство на хормони на щитовидната жлеза. Автоимунно заболяване е най–честата причина за хипотиреоидизъм.
Рак на щитовидната жлеза: една необичайна форма на рак. Ракът на щитовидната жлеза в най–общия случай е лечим. Хирургия, радиация и хормонално лечение може да се използват за лечение на рак на щитовидната жлеза.
Възел или възли на щитовидната жлеза: малки необичайни маси или бучки по щитовидната жлеза, изключително често срещани са. Малка част са ракови. Те могат да доведат до отделяне на  излишни хормони, причинявайки хипертиреоидизъм, или да не причинят никакви проблеми.
Тиреоидна буря: рядка форма на базедова болест, при която изключителното високо ниво на хормони на щитовидната жлеза причиняват  много тежко заболяване.

Видове Изследвания на Щитовидната жлеза
Изследване на антителата MAT и TAT: При автоимунните тиреоидни заболявания, протеини погрешно атакуват щитовидния пероксидазен ензим, който се използва от щитовидната жлеза за производството на нейните хормони.
Ултразвук на щитовидната жлеза: Поставя се сонда върху кожата на шията и отразените звукови вълни може да открият анормални области на щитовидната тъкан.
Сканиране на щитовидната жлеза: малко количество радиоактивен йод се дава през устата, за да се получи снимки на щитовидната жлеза. Изследването не се практикува в България.
Биопсия на щитовидната жлеза: малко парче от щитовидната тъкан се отстранява, обикновено когато се търси рак на щитовидната жлеза. Биопсията обикновено се извършва с игла.
Кръвен тест за установяване на нивата на тиреоидостимулиращия хормон (TSH): Отделя се от мозъка. TSH регламентира освобождаването на хормоните на щитовидната жлеза. Кръвен тест с високо TSH показва ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), а такъв с  ниски нива на TSH предполага хипертиреоидизъм.
Т3 и Т4 (тироксин): Първичните форми на хормона на щитовидната жлеза, проверени с изследване на кръвта.
Други тестове: Ако се констатира рак на щитовидната жлеза с метастази, се правят изследвания като компютърна томография, MRI сканиране и PET сканиране за идентифициране на степента на разпространение на разсейките

Видове Лечение на Щитовидната Жлеза
Отстраняване на щитовидната жлеза – тиреоидектомия: хирургично се  премахват всички или част от щитовидната жлеза. Тиреоидектомията се извършва при рак на щитовидната жлеза, гуша или хипертиреоидизъм.
Антитиреоидни лекарства: лекарства, които могат да забавят свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза при хипертиреоидизъм.
Радиоактивен йод: йод с радиоактивност, който може да се използва в ниски дози за тестване на щитовидната жлеза или за унищожаване на  свръх активна жлеза. Големи дози може да се използват за унищожаване на раковите тъкани.
Външни лъчения: Високо енергийни лъчи се използват, за да убият раковите клетки на щитовидната жлеза.
Хапчета със синтетични хормони на щитовидната жлеза: Това е ежедневно лечение, чрез което се компенсира недостатъчното производство на хормоните на щитовидната жлеза за лечение на хипотиреоидизъм.

Чай за Кърмачки

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник