Чай за Кърмачки

Безопасно ли е да се пие чай при кърмене на бебето?
Пиете много чай и кърмите? Питате се дали е безопасно за вас и за бебето? Както фармацевтичните лекарства, така и билките могат да влязат в майчиното мляко и да го модифицират като вероятно могат да повлияят на вашето бебе. За разлика от лекарствата, често билките не са контролирани, така че няма гаранция за безопасност и чистота. Малко билки са били изследвани, за да се проучи тяхното въздействие върху приема на чай за кърмачки и кърмачета – така че дори експертите не са напълно сигурни какво е безопасно и какво не. Но народната медицина от векове използва чая за кърмачки за подпомагане на кърменето. Ако пиете чай, докато кърмите, трябва да запомните, че повечето чайове съдържат кофеин, който не е препоръчителен в период на бременност и кърмене, тъй като може да повлияе на бебето като го направи нервно и му докара проблеми със съня! Кофеинът не се препоръчва в големи количества и е добре да се придържате към не повече от една или две чаши на ден. Също така, когато пиете чай с кофеин, е най–добре да го консумирате след кърмене, за да си гарантирате, че кофеинът не влиза директно във вашето майчино мляко, а от там и в бебето. Можете да започнете да пие повече чай, след като бебето е станало на 6 месеца.

Повечето билкови чайове са с кофеин, така че четете внимателно етикетите им. Има и билкови чайове, които са безопасни да се  пият при кърмене и дори може да помогнат при някои проблеми с  кърменето проблеми като недостатъчно количество мляко.

Билков чай за кърмачки при кърмене на бебе:
Билкови чайове са всъщност доста силни и понякога може да се използват дори като лекарство. Ето защо е много важно да попитате първо вашия лекар преди да стартирате консумацията на билков чай, ако кърмите.

чай за кърмачки

Предпазни мерки при пиенето на билков чай при кърмене:
– Уверете се че те са безкофеинови, ако пиете повече от три чаши дневно.
– Уверете се, че определените билки са безопасни да се вземат при кърмене. Някои безопасни и опасни билки са изброени по–долу в статията ни.
– Уверете се, че определени билки в чая не намалява производството на мляко.
– Ако сте алергични към растения или прашец е най–добре да внимавате с чайовете от билки.
– Купувайте само чайове с правилно етикетиране на съставките.
– Избягвайте фармакологично активни билкови чайове.
– Винаги се консултирайте с вашия педиатър преди пиенето на всякакви билкови чайове при кърмене.

Има ли билкови чайове, които не трябва да пия, докато кърмя бебето?
В периода на кърменето не се препоръчва консумацията на чайове със следните съставки:

 • Черен чай
 • Всякакви чайове, които съдържат някои от следните билки: зърнастец, гъсталак, подбел, китайска ангелика корен, женшен, валериан, ревен корен, звездовиден анасон, пелин, гинко билоба, алое, сена, женско биле, босилек, хидрастис, евкалипт, хвойна, пореч и т.н

Билкови чайове, които може да намалят млякото на кърмачките:

 • Мента или чайове с мента в състава им.
 • Чайове, които съдържат някоя от следните билки: черен орех, звездица, какао, Зловонен здравец, маточина, риган, магданоз, зеленикаво билка, киселец, мащерка и бял равнец.

Безопасен чай за кърмачки!?

 • Чай от джинджифил, чай от портокалови кора или кори от цитрусови плодове, шипков чай (съдържа допълнително витамин С), чай от канела, лимонов чай и малинов чай.

Билков чай за увеличаване на кърмата

 • Всички органични чайове за кърмачки, които се предлагат в аптечната мрежа. Обикновено в съставките на тези чайове влизат : копър, анасон и кориандър. Органичните чайове, специално направени за периода на кърменето, работят много добре за майките, които имат периоди на намаляване на майчиното мляко или имат проблем с произвеждането на допълнително количество кърма за времето на нощните хранения.
 • Чай от сминдух ( Имайте предвид обаче, че големи количества от него могат да намалят нивата на кръвната ви захар).Чай от копър, също консумирани в малки количества.
 • Чай от листа на малина.
 • Чай от коприва.
 • Чайове, които съдържат следните билки: цвят от хмел, бирена мая и люцерна.

Специфични билки и чайове, които най–често се срещат в темите за билките и кърменето:

 • Зеленият чай и кърменето: Можете ли да пийте зелен чай, докато кърмите? Повечето Зелени чайове съдържат кофеин, но вие можете да успеете да намерите зелен чай, който не съдържа кофеин. Високи стойности на зелен чай не се препоръчва за кърмещи жени. Тази билка не е тествана за безопасност и има противоречиви мнения за консумацията ми по време на кърмене.
 • Чаят от копър чай и кърменето: малки количества са безопасни. Ако пиете чай от копър и забелязвате, че кърмата ви произведена след консумацията, помага за облекчаване на болката от коликите при бебето, може да прочетете повече за свойствата на копъра в интернет и да се възползвате от добрите му качества.
 • Чаят от малина и кърменето: Това е чудесен чай за лактация (увеличаване на предлагането на мляко) и съдържа големи количества от минерала магнетит, който е много полезен за майката и бебето.
 • Чаят от коприва и кърменето: Тази билка обикновено се комбинира с други билки, за да се увеличи количеството  на майчиното мляко.
 • Чаят от лайка и кърменето: Лайката понякога се използва, за да помогне на майката за нейното отпускане или по–пълноценен сън и дори може да помогне за успокояване на бебето при никненето на зъбките чрез кърмата. Уверете се, че чаят от лайка не съдържа кофеин. Ако той не е безкофеинов – можете да се пиете по две чаши на ден, в зависимост от това дали са потребявате други кофеинови продукти като шоколад, кафе и т.н.
 • Чаят от люцерна и кърменето: Може да се използва безопасно за увеличаване на млякото между 50 – 100 % от обичайното количество. Чаят от ехинацея и кърменето: Използва се обикновено за укрепване на имунната система. Този чай е безопасен, ако се приемат в малки количества – 1 чаша на ден. Няма докладвани лоши странични ефекти. Освен това ехинацеята лекува инфекции по гърдите.
 • Чаят от джинджифил чай и кърменето: Чаят от джинджифил е чудесно средство за успокоение на бебешкото стомахче и увеличаване на кръвообращението на детето и е безопасен да се пие през периода на кърмене.
 • Чаят от риган и кърменето: Бъдете внимателни, тъй като е доказано, че чаят от риган може да намали млякото на кърмачката.

Чай за кърмачки?! Вече знаете доста повече за различните билки и чайове който може да използвате по време на кърмене. Има билки, които могат да повишат количеството на кърмата ви, но има и такива, които не се препоръчват в периода на кърмене, понеже могат да навредят на бебето ви или да редуцират кърмата ви. Бъдете отговорни и внимателни и винаги се консултирайте с лекар, за да сте спокойни, че изборът ви на чай е безопасен и правилен!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!