Стимулиране на Кърма

Интересни съвети за стимулиране на кърма
Почти винаги кърмещите майки се тревожат за едно и също нещо, а именно дали бебето получава достатъчно количество кърма и ако не е така как да стимулират кърмата си. Често задаван въпрос у повечето кърмещи жени е „какво се прави за повече кърма“ Тъй като не можем да измерим кърмата която приема бебето, често се случва жената да чувства несигурност за това какво количество мляко дава на своето бебе. Това възприятие и несигурност е честа причина майките да отбият своето бебе по – ранно и да започнат да добавят други храни и добавки в дневните хранения. В общия случай много малко жени не могат да произведат достатъчно количество кърма за своите бебета, както се казва това е изключително рядко.
Има различни начини за стимулиране на кърма, но единственият и ефективен начин да увеличите и стимулирате кърмата си е по-често да давате на бебето си да суче, за да стимулира то притока на мляко в гърдите. Удължаването на кърменето може и да помогне малко, но за предпочитане е да увеличите броя на кърменията през деня, което от своя страна ще стимулира кърмата. Кърмене на всеки два или три часа е подходящо за повечето бебета. След 2 до 3 дни с подобен режим, кърмата Ви рязко ще се увеличи.
Освен ако времето не е особено горещо или в болницата е прекалено топло, бебето едва ли ще се нуждае допълнително от вода за пиене.повече кърма и увеличаване на кърмата при кърмене на бебе


Няма да ви помогне приемането на прекомерно много течности, ако кърмите. Трябва да пиете колкото ви се пие. Някои кърмачки усещат жажда при кърмене. Проявявайте особено внимание с топлите напитки, за да не попарите бебето.
Най – добрият стимулатор за повече кърма е майката да прави продължителни слънчеви бани или да бъде глезена от любещ съпруг, но тъй като в много случаи липсват и слънцето, и любещият съпруг, кърмачката трябва да търси други начини за стимулиране на кърма и увеличаване на млякото в гърдите си, ако се бои, че то е недостатъчно.
Най-естественият начин е чрез стимулиране на кърма чрез по – често кърмене, тъй като търсенето определя наличието. Изобщо не е нужно да имате часовник вкъщи, за да храните задоволител­но бебето си. Няма нужда да следите стриктно интервала между кърменията или да отбелязвате броя им в последното денонощие, дори и постоянно да ви задават този въпрос. Практиката да се следи интервалът от време между кърме­нията е опасна, тъй като майката е съсредоточена повече върху часовника, отколкото върху бебето, а нейното внима­ние трябва да е изцяло отдадено на удоволствието от кърменето и на изтичането на мляко от гърдите й, особено ако тя се чувства неуверена в себе си. Майката трябва да се научи подсъзнателно да усеща смяната на ритъма в сукането, което означава, че е дошло време да премести бебето на другата гърда. Преди да стори това, добре е да остави бебето да си поиграе с гърдата й.

Ето някои предложения за това как да получите повече кърма, същевременно стимулиране на кърмата и увеличаване на кърмата по време на кърмене:
– Кърмете често за толкова дълго време, колкото бебето ви ще суче. Опитайте се да направите минимум 8 хранения за 24 часа или повече ако е възможно.
– Предлагайте на вашето бебе и двете гърди при всяко хранене. Опитайте така нареченото кърмене на смени. Наблюдавайте бебето докато суче, то трябва да суче енергично в продължение на няколко минути, а след това ще започне да забавя и да преглъща по – често. Опитайте се да го преминете на другата гърда, веднага след като започне да забавя сученето, дори и това да се случи на 3 или 5 минута. Това кърмене на смени ще гарантира, че бебето получава висококалорично мляко, като същевременно и двете гърди получават достатъчно стимулиране за повече кърма.
– Опитайте се да се храните здравословно и да приемате достатъчно количество течности, но запомнете че не трябва да се наливате с вода, а да пиете толкова колкото ви се пие. Обикновено около 8 – 10 чаши вода на ден са напълно достатъчни в общия случай. Здравословното хранене трябва да е добре премерено за да не се чувствате уморена. Не се опитвайте да пазите строга диета докато кърмите, особено в началото когато започва производството на мляко, след раждането.
– Опитайте нежно да стимулирате кърмата с масаж на гърдата си когато кърмите. Това може да помогне за богато и висококалорично мляко. Новородените бебета често заспиват на гърдата, когато потокът на млякото се забави, дори и ако те не са получили нужното количество кърма.
– Следете теглото на бебето по- често, особено в първите дни и седмици. Като цяло колкото по – дълго време количество на кърмата е било недостатъчно, толкова повече време е необходимо за възстановяване на теглото на вашето бебе. При ненормално качване на тегло от страна на вашето бебе, трябва да потърсите лекарска помощ.
– Уверете се, че използвате правилната техника за кърмене. Ако ареолата не е на правилното място в устата му, бебето може да не притиска млечните синуси ефективно и по този начин да не се освободи млякото.
– Помислете за използване на помпа за кърма. Един от най – добрите начини за повече кърма е да използвате за около 5 до 10 минути помпа за кърма, веднага следа като сте кърмили своето бебе. Опитайте се да настоите помпата за кърма на максимум, освен ако зърната ви не са възпалени.
– За по – добро стимулиране на кърма, може да използвате някои хранителни добавки. Преди да започнете да използвате някоя от тях е добре да изключите възможни други проблеми като заболявания при майката и бебето. Някой билки са били използвани в продължение на много години, за стимулирането на кърмата, като сминдух, малина, бирена мая и други. Въпреки че билковите добавки не са доказани научно за увеличаването и стимулирането на повече кърма, те са били използвани години наред, дори  и в наши дни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.