Помпи за кърма

Как да избера подходящата помпа за кърма и знаем ли достатъчно, за различните видове помпи за кърма преди да предприемем покупка на такава?
Помпите за кърма изцеждат млякото, което млечните ви жлези произвеждат в периода на кърмене на вашето дете. Веднъж изцедено – млякото може да бъде използвано за незабавно хранене на бебето или да се съхранява в торбички или контейнери за съхранение на кърма, за да бъде използвано по-късно. Можете да използвате техника за изцеждане на ръка, но в зависимост от това колко често трябва да го правите, може да се окаже по-лесно и по-удобно да използвате помпа.

помпи за кърма

Можете да изберете да използвате помпа за кърма, ако:
– Имате нужда от помощ, за да извадите напред плоски или обърнати навътре зърна, които бебето не може само да засуче.
– Вие искате да осигури кърма на детето си, когато се наложи да излезете без него за кратък период от време.
– Вашето бебе е по някаква причина в болницата и не може да го кърмите директно от гърдите.
– Връщате се на работа или училище.
– Трябва понякога да се облекчи болката и налягането в гърдите.
– Можете да спрете кърменето и цедите само минимални количества за постигане на облекчаване.
– Бихте искали да увеличите вашето количество мляко.
– Трябва временно да отбиете детето си.

Каквато и да може да е причината,  за повечето майки, които кърмят, е полезно да имат помпа за кърма. Но каква помпа да изберете? Има толкова много видове, стилове и марки на помпи за гърди на разположение, че може да е трудно да изберете един вид. За да намерите кой вид помпа е точният за вас, трябва да мислите основно за две неща –  бюджета, с който разполагате и колко време прогнозирате да прекарате в използване на помпата.

1. Ръчни помпи за кърма: Ръчните помпи за кърма са тези, които работят на ръка. Може да се наложи да стискате един спусък бутон или да плъзгате цилиндър назад и напред, за да се създаде вакуум, което да доведе до излизането на млякото от гърдите ви. Тези помпи обикновено са малки, евтини и лесни за съхранение и за пътуване. Те работят добре за краткосрочно използване или случайни изцеждания. Въпреки това, ако ще изпомпвате често или ще цедите голямо количество кърма, използването на ръчна помпа може да отнеме много време и да бъде изключително трудоемко и уморително. Да доста е изморително и неудобно май-малкото толкова време да придържаш и помпиш.

2. Помпи за кърма с батерии: Помпата, която работи на батерии може да бъде добър вариант, ако трябва само да изпомпвате веднъж на ден или по-малко и не искате да използвате ръчна помпа. Тъй като тези помпи обикновено не са достатъчно силни, за да стимулират производството на мляко – все още ще трябва да слагате бебето на гърдите директно за основните му хранения. Помпите, работещи на батерии обикновено са малки, преносими и сравнително лесен за използване. Въпреки това, те се нуждаят от батерии, което може да стане скъпо, защото те трябва да се заменят често с течение на времето. Вие също така ще трябва постоянно да пазите допълнителни батерии под ръка в случай, че имате нужда от тях.

3. Електрически помпи за кърма: Ако имате нужда да изпомпвате много често кърма – електрическата помпа ще ви даде най-добрите резултати. Електрическите помпи са по-силни и по-мощни, така че те могат да бъдат използвани, за да се установи, поддържа и увеличи редовното производство на мляко. Тези помпи са най-ефективни, което може да ви спести много време, но те също са по-скъпи, по-големи и изискват постоянно да имате под ръка източник на захранване.

4. Използвани помпи за кърма: Някои помпи за кърма могат да се използват от повече от едно лице. Тези помпи са проектирани по начин, по който те могат да бъдат стерилизирани в различните си съставни части, които влизат в контакт с кърмата. Това са обикновено помпи, които можете да наемете или да използвате, докато сте в болницата. Повечето лични помпи за кърма са предназначени само за използване от един човек. Те не могат да бъдат напълно стерилизирани и има риск за предаване на инфекциозно заболяване. Преди да използвате всяка помпа, която е била използвана от някой друг – се уверете, че е безопасно да се използва от повече от един човек и че е правилно стерилизирана.

Каква е цената на помпите за кърма?
Бърза справка в различни електронни сайтове, показва че цените варират от около 30 лв за ръчните помпи за кърма до около 800 лв за двуфазна електрическа помпа за кърма. Изборът наистина е голям, но на пазара има доказали се марки, а също така може да се допитате до някоя ваша приятелка която е минала през този избор и ще ви даде адекватен съвет. Може би вече се сетихте за такава.

За повече информация за  помпите за кърма говорете с вашия лекар, консултант по кърмене или посетете някой безплатен семинар по кърмене. Те могат да ви помогнат да се определи кой вид помпа ще е удачен за вас така че да работи най-добре според вашата конкретна ситуация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщен