Мама и Бебе

Помпи за кърма

Обновена: 03-12-2018

Как да избера подходящата помпа за кърма и знаем ли достатъчно, за различните видове помпи за кърма преди да предприемем покупка на такава?
Помпите за кърма изцеждат млякото, което млечните ви жлези произвеждат в периода на кърмене на вашето дете. Веднъж изцедено – млякото може да бъде използвано за незабавно хранене на бебето или да се съхранява в торбички или контейнери за съхранение на кърма, за да бъде използвано по-късно. Можете да използвате техника за изцеждане на ръка, но в зависимост от това колко често трябва да го правите, може да се окаже по-лесно и по-удобно да използвате помпа.

помпи за кърма Можете да изберете да използвате помпа за кърма, ако:
– Имате нужда от помощ, за да извадите напред плоски или обърнати навътре зърна, които бебето не може само да засуче.
– Вие искате да осигури кърма на детето си, когато се наложи да излезете без него за кратък период от време.
– Вашето бебе е по някаква причина в болницата и не може да го кърмите директно от гърдите.
– Връщате се на работа или училище.
– Трябва понякога да се облекчи болката и налягането в гърдите.
– Можете да спрете кърменето и цедите само минимални количества за постигане на облекчаване.
– Бихте искали да увеличите вашето количество мляко.
– Трябва временно да отбиете детето си.

Каквато и да може да е причината,  за повечето майки, които кърмят, е полезно да имат помпа за кърма. Но каква помпа да изберете? Има толкова много видове, стилове и марки на помпи за гърди на разположение, че може да е трудно да изберете един вид. За да намерите кой вид помпа е точният за вас, трябва да мислите основно за две неща –  бюджета, с който разполагате и колко време прогнозирате да прекарате в използване на помпата.

1. Ръчни помпи за кърма: Ръчните помпи за кърма са тези, които работят на ръка. Може да се наложи да стискате един спусък бутон или да плъзгате цилиндър назад и напред, за да се създаде вакуум, което да доведе до излизането на млякото от гърдите ви. Тези помпи обикновено са малки, евтини и лесни за съхранение и за пътуване. Те работят добре за краткосрочно използване или случайни изцеждания. Въпреки това, ако ще изпомпвате често или ще цедите голямо количество кърма, използването на ръчна помпа може да отнеме много време и да бъде изключително трудоемко и уморително. Да доста е изморително и неудобно май-малкото толкова време да придържаш и помпиш.

2. Помпи за кърма с батерии: Помпата, която работи на батерии може да бъде добър вариант, ако трябва само да изпомпвате веднъж на ден или по-малко и не искате да използвате ръчна помпа. Тъй като тези помпи обикновено не са достатъчно силни, за да стимулират производството на мляко – все още ще трябва да слагате бебето на гърдите директно за основните му хранения. Помпите, работещи на батерии обикновено са малки, преносими и сравнително лесен за използване. Въпреки това, те се нуждаят от батерии, което може да стане скъпо, защото те трябва да се заменят често с течение на времето. Вие също така ще трябва постоянно да пазите допълнителни батерии под ръка в случай, че имате нужда от тях.

3. Електрически помпи за кърма: Ако имате нужда да изпомпвате много често кърма – електрическата помпа ще ви даде най-добрите резултати. Електрическите помпи са по-силни и по-мощни, така че те могат да бъдат използвани, за да се установи, поддържа и увеличи редовното производство на мляко. Тези помпи са най-ефективни, което може да ви спести много време, но те също са по-скъпи, по-големи и изискват постоянно да имате под ръка източник на захранване.

4. Използвани помпи за кърма: Някои помпи за кърма могат да се използват от повече от едно лице. Тези помпи са проектирани по начин, по който те могат да бъдат стерилизирани в различните си съставни части, които влизат в контакт с кърмата. Това са обикновено помпи, които можете да наемете или да използвате, докато сте в болницата. Повечето лични помпи за кърма са предназначени само за използване от един човек. Те не могат да бъдат напълно стерилизирани и има риск за предаване на инфекциозно заболяване. Преди да използвате всяка помпа, която е била използвана от някой друг – се уверете, че е безопасно да се използва от повече от един човек и че е правилно стерилизирана.

Каква е цената на помпите за кърма?
Бърза справка в различни електронни сайтове, показва че цените варират от около 30 лв за ръчните помпи за кърма до около 800 лв за двуфазна електрическа помпа за кърма. Изборът наистина е голям, но на пазара има доказали се марки, а също така може да се допитате до някоя ваша приятелка която е минала през този избор и ще ви даде адекватен съвет. Може би вече се сетихте за такава.

За повече информация за  помпите за кърма говорете с вашия лекар, консултант по кърмене или посетете някой безплатен семинар по кърмене. Те могат да ви помогнат да се определи кой вид помпа ще е удачен за вас така че да работи най-добре според вашата конкретна ситуация.

Виене на свят в легнало положение

Предишна публикация

Как да разбера дали съм бременна без Тест

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе