Виене на свят в легнало положение

Какви може да са причините за виене на свят в легнало положение? Какви мерки да взема и да предотвратя появата на световъртеж в легнало положение?

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Това може да изглежда странно и може да бъде по-скоро неприятно, а може и да доведе до безпокойство и да породи различни видове въпроси за това какво точно се случва с вас и дали трябва да се притеснявате. Има редица причини за виене на свят в легнало положение. Ако изпитате замайване, когато сте в легнало положение и затваряне очите си, или ако забележите, че вашият световъртеж се влошава, когато лежите, това може да бъде в резултат на редица обстоятелства. Когато се чувствате замаяни обикновено описвате чувство на дискомфорт или отпадналост.

виене на свят в легнало положение

Световъртежът в някои моменти може да бъде малко по-чест, например когато сте в легнало положение. Това е така, защото равновесието ви така може да бъде леко компрометирано. Това се засилва особено, ако се изправите бързо, обърнете си главата рязко или си затворите очите. Понякога на мозъка отнема секунда да се изравнят сетивата ви, точно както когато изпитвате замаяност след изправяне от дрямка. Но виене на свят може да бъде в резултат различни медицински състояния. Ето и някои възможни причини за повята на виене на свят в легнало положение:

Ниско кръвно налягане или това е така наречената хипотонияНиското кръвно налягане може да доведе до лоша циркулация и липсата на кислород, което води до световъртеж. Ако ниското кръвно налягане не е типично за вас, то може да доведе до лоша циркулация, липсата на кислород към мозъка и от там може да последва виене на свят. Не може да се предизвика световъртеж, ако кръвното налягане е постоянно ниско и вие сте свикнали с него, а по-скоро – ако то се променя бързо от високо или нормално към ниска. Ниското кръвно налягане е категоризирано от систоличното кръвно налягане от 100 или по-малко (горна граница) и диастоличното кръвно налягане от 60 или по-малко (долната граница). Ако сте почувствали замаяност поради ниско кръвно налягане, добавянето на малко сол към вашата диета и пиене на повече вода – може да помогне то да се вдигне обратно до нормалното, което трябва да премахне виенето на свят.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж – Една от най-често срещаните разновидности на така неприятното виене на свят в легнало положение е доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж, когато сте неподвижни, но почувствате сякаш светът се движи около вас. Вътре в лабиринта на ушите ви — в частта на вътрешното ухо, отговаряща за баланса или т.нар калциеви камъни се движат свободно. При хората с доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж обаче, тяхното движение е възпрепятствано и това води до световъртеж. Световъртежът от доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж може да продължи от няколко секунди до няколко минути и е по-често се случва при възрастните хора, които са преживели физическо влошаване на вътрешното ухо. Това състояние също може да се случи и на младите хора, които са претърпели травма на главата. Няма много, което можете да направите за борба с това, така че просто седнете и го изчакайте да отмине преди да се  изправите бавно и да продължите деня си.

Вестибуларен невротит – Това е друг вид състояние, което може да причини световъртеж, когато сте в легнало положение или се изправите по рязко. Обикновено е в резултат на вирусна инфекция като настинка или грип, вестибуларният невротит също може да бъде придружен от болки в ухото или температура. Лечението му може да бъде толкова просто като получаване на повече сън, докато тялото от себе си оздравее от инфекцията. Лекарства срещу простуда и грип може да помогнат, както и яденето на плодове и зеленчуци с антиоксидантни способности, за да се стимулира имунната ви система. Зелен чай може да бъде също доста ефективен.

Лекарства – Замаяността или дори появата на виене на свят в легнало положение в общи случаи може да бъде последствие на много лекарства, така че ако приемате лекарства за лечение на високо кръвно налягане, депресия или бактериални инфекции (антибиотици), те може да са коренът на проблема ви. Билковите добавки като жълт кантарион и ехинацея може да доведат до замаяност или световъртеж.

Тревожност – Тревожността може да доведе до виене на свят и замаяност. Световъртежът може да бъде резултат от социална тревожност, паник атаки, стрес и хипервентилация. Ако откриете за себе си, че изпитвате замаяност в резултат от стрес или пристъп на паника, това може да бъде полезно, за да се намери точна форма на лечение като техники за релаксация или медитация, за да ви помогне да облекчите ситуацията.

Дехидратация или недохранване – Когато тялото ви е в недостиг на течности и електролити, можете да изпитате замайване при легнало положение или изправяне на крака. Нараства рискът за дехидратация, когато сте изложени на топлина, физически се упражнявате интензивно или сте недохранени. Най-доброто лечение на виене на свят в легнало положение, а в този случай може дори и в изправено положение, е да се пие вода през целия ден непрекъснато. Ако останете прекалено дълго време без храна, спада кръвната ви захар и това също може да доведе до световъртеж. За да го предотвратите, трябва да ядете храна или  да пиете сладки напитки като сок от плодове за повишаване на нивата на кръвната захар. Седенето и почивката също могат да помогнат.

Възраст – Възрастта е една от най-честите и основни причини за световъртеж, когато сте в легнало положение. Не е тайна, че възрастта носи увеличаване на броя на здравни проблеми поради износване на тялото и организма ви. Възрастта всъщност е една от най-честите причини за световъртеж. Също е по-вероятно да придобие други проблеми, които могат да доведат до световъртеж; неща като тремор и болестта на Паркинсон може да причиняват замаяност.

– Други причини за виене на свят в легнало положение: В действителност световъртежът, когато сте в легнало положение и повръщането са някои симптоми на бременност. Други чести причини за световъртеж, включват: Сърдечни аритмии, сърцебиене и предсърдно мъждене; Ниска кръвна захар (често при диабетици); Мигрена и главоболие; Атеросклероза, особено когато тя се проявява в артериите, които водят към мозъка; Алкохол, цигари и други наркотици за развлечение.

Как да предотвратя появата на виене на свят в легнало положение?
Най-лесно е, когато се стараете да бъдете добре хидратирани и не прави някакви резки движения. Можете също така:

– Избягвайте да правите бързи промени в позицията на главата или тялото. – Ограничете веществата, които могат да намалят циркулацията на кръвта и кислород в кръвта. Това включва алкохол, кофеинови напитки, сол и тютюн (и други форми на тютюнопушенето).
– Останете добре хидратирани.
– Работете върху начини за ограничаване на стреса и тревожността. Неща като сън, упражнения, четене, градинарство, и т.н. могат да помагат за облекчаване на стреса и тревожността.
– Избягвайте алергените. Световъртежът може да възникне от ядене или дишане на неща, към които сте алергични, така че е добре да се намерят начини за избягване или ограничаване на тяхното въздействие.
– Бързо и навременно лечение на инфекции като настинки и грип, защото те могат да доведат до появата на виене на свят в легнало положение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).