Прегледана и обновена на 01-10-2016

Какво е ниско кръвно при бременност и в коя гестационна седмица може да се случи?
Вашият гинеколог ще проверява кръвното ви налягане по време на всяка консултация през бременността. Следенето на кръвното е съществена част от грижите за вас и вашето бебе в пренаталния период. Напълно нормално е кръвното ви да търпи промени. Хормонът прогестерон, който активно циркулира в организма ви в този период, отпуска стените на кръвоносните съдове. Това често води до ниско кръвно налягане през първия и втория триместър. Тогава може да се чувствате слаби и отпаднали, ако прекалено дълго се задържите с хипотония. През първите 24 седмици от бременността горната граница на кръвното ви може да спадне с до 10 единици, а долната с до 15.

Пикът на ниското кръвно налягане през бременността е в нейната среда и то започва да се увеличава постепенно отново след 24 гестационна седмица. Ако всичко е наред, кръвното ви ще се нормализира в последните няколко седмици преди да се роди бебето.

Ниското кръвно налягане е нормалното състояние на кръвното по време на бременност. За такова се приема кръвно със стойност 90/50 и по–ниско. То се дължи на повишения обем кръв, който трябва да поеме нуждите на вашето бебе. Количеството кръв е повишено, сърцето трябва да работи повече, за да снабдява с кръв организма на майката и детето. В същото време съединителната тъкан се разхлабва, за да подсигури повече място за плода, което разширява съдовете, а оттам понижава  кръвното налягане. Друго обяснение за хипотонията при бременните е натискът, който матката оказва върху големите артерии в тялото.

ниско кръвно при бременност

Опасно ли е ниското кръвно при бременност?
Основният симптом при хипотонията е свързан с припадъци и световъртеж. По принцип тя не се счита за такъв сериозен здравен риск, какъвто представлява високото кръвно налягане. По време на бременност обаче припадъците могат да породят сериозна загриженост. Необходимо е да се консултирате с лекаря си за мерките, които да предприемете, ако ви прилошава често от ниското кръвно налягане, за да не застрашите бременността си. Носете винаги със себе си бода и пакетчета захар, за да нормализирате стойностите му, когато стане нужда.

Фактори влияещи на ниското кръвно по време на бременност:
Един от главните фактори, който е причина за понижаване на стойностите на кръвното през бременността е дехидратацията на бременната. Горещината също смъква кръвното, изложени на топлина за по–дълго време, вие можете да рискувате състоянието си. Ако сте бременна през лятото – подхождайте с внимание към разходките на слънце.

Друг фактор за ниското кръвно е съсредоточаването на кръв в таза и долните крайници на бременната, което води до по–малък приток на кръв към мозъка. Така често може да почувствате замаяност или слабост и е добре да имате къде да поседнете и да поотпочинете. Ниското кръвно може да доведе и до проблеми със зрението при бременните жени.

Изисква ли ниското кръвно налягане при бременност специално лечение?
Обикновено хипотонията не изиска лечение със специални медикаменти. Ако то се дължи на дехидратация на организма на бременната, лекарят й може да назначи вливане на интервенозни течности. Ако той ви разреши – можете да включите малко повече сол в диетата си или да пиете по едно кафе на ден.

Евентуална причина за хипотонията могат да бъдат и някои сърдечно–съдови проблеми и усложнения, свързани с ендокринната система. Така че нашата препоръка е да се консултирате със специалист, които да изясни състоянието ви за ваше спокойствие и за гарантиране на една здрава бременност.  Ако изпитвате дискомфорт като замаяност, гадене, отпадналост, студ, депресия, учестено дишане, то трябва да вземете мерки за контрол на ниското ви кръвно налягане.

Има ли начин да облекча симптомите на ниско кръвно при бременност и какво лечение да предприема?
Състоянието на хипотония можете да се облекчи като:

  • Приемате много течности, най–вече вода.
  • Лежете на една страна, а не по гръб. Така ще предотвратите притискането на седалищния нерв и нарушения в кръвопотока.
  • Ако почувствате слабост, поседнете. Поставете главата си в по–ниска позиция от тялото, докато отмине неприятното чувство на замаяност.
  • При преминаване от седнало в изправено положение, правете го бавно, без резки движения. Оросяването на мозъка ви е по–слабо в този период. В първия момент, след рязка промяна на положението на тялото, организмът не може бързо да изпрати нужното количество кръв до мозъка ви.
  • Носете по–свободни и по–светли дрехи в горещините.
  • Правите редовни физически упражнения или се разхождате. Така ще подобрите потока на кръв в тялото ви и ще облекчите вашето ниско кръвно налягане. Не забравяйте обаче да изпълнявате само такива упражнения, каквито ви е разрешил лекарят ви.

Ниското кръвно при бременност е нормално състояние, което не бива да ви притеснява. Следете го редовно, посещавайте лекаря си и бъдете спокойни, за да имате една пълноценна и здравословна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Фонд за Асистирана Репродукция – Фонд Ин Витро

Previous article

Високо Кръвно при Бременност

Next article