Здраве

Ниско Кръвно

Обновена: 22-01-2017

Какво е Ниско Кръвно?
Под ниско кръвно налягане докторите имат в предвид хипотония или това е състояние със стойност под 90/60, а може би знаете че нормалното кръвно е около 120/80. Преди да вникнем в детайли за ниското кръвно трябва да обясним в две изречения повече за кръвното налягане. Самото измерване на кръвното налягане се представя като стойността от две числа. Първото и по–високото число от двете показва систоличното налягане, или по–точно това е налягането в артериите, когато сърцето бие и ги изпълва с кръв. Второто число представя диастолното налягане или това е също налягането в артериите, но когато вашето сърце си почива между двете изтласквания.

ниско кръвно Оптималното кръвно налягане е около 120/80 (систолното/диастолното). При хората които нямат здравословни проблеми ниското кръвно налягане без симптоми обикновено не е проблем и не трябва да бъде специално третирано. Но наличието на ниско кръвно налягане също може да бъде и признак на сериозен проблем – особено в напреднала възраст, защото това може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето, мозъка и други жизнено важни органи. Налице може да е хроничното ниско кръвно без симптоми, което почти никога не е сериозно. Но могат да възникнат здравословни проблеми, когато кръвното налягане спада изведнъж рязко и мозъкът ни е лишен от достатъчно количество кръв. Последствията от това са замаяност или световъртеж. Резки промени в кръвното налягане може да се случват при някои хора, които се изправят много рязко от легнало или седнало положение до стоеж. Този вид ниско кръвно налягане е известно като ортостатична хипотония.

Ортостатичната хипотония се счита за невъзможност на сърдечно–съдовата система и нервна система да реагират адекватно на внезапните промени. Обикновено когато вие се изправите, по–голямата част от кръвта ви остава  в долните крайници. Това ще доведе до спадане на вашето кръвно налягане. Но тялото ви обикновено компенсира това чрез изпращане на съобщения до сърцето, за да го накара да бие по–бързо и така кръвоносните съдове да се свият бързо. Това компенсира спадането на кръвното налягане. Ако това не се случи или се случва твърде бавно, резултатът е ортостатична хипотония.

Рискът от ниско кръвно обикновено се повишава с възрастта и се дължи отчасти на нормалните промени по време на стареенето при човек. В допълнение, притокът на кръв към сърдечния мускул и мозъка намалява с възрастта, често в резултат на натрупване на плака в кръвоносните съдове. Приблизително 10 до 20 % от хората над 65–годишна възраст имат ортостатична хипотония.

Причини за ниско кръвно?
Причината за ниското кръвно налягане не винаги е ясна. Понякога може да бъде свързан със следните условия:
– Бременност
– Хормонални проблеми на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), диабет или ниска кръвна захар (хипогликемия)
– Някои видове лекарства, например такива за високо кръвно налягане, депресия или болест на Паркинсон
– Сърдечна недостатъчност
– Сърдечна аритмия (абнормен сърдечен ритъм)
– Разширяване на кръвоносните съдове
– Топлинен удар
– Чернодробно заболяване
– Загуба на хидратация, която може да произтече от диария, повръщане, прекомерна загуба на кръв по време на менструация при жените или други условия

Някои болести може да предизвика ортостатична хипотония. Те включват:
– Заболявания на централната нервна система, като Дрегер синдром или многочислена системна атрофия
– Нервни проблеми, като периферна невропатия или автономна невропатия
– Сърдечно – съдови заболявания
– Алкохолизъм
– Хранителни заболявания

Какво причинява внезапното ниско кръвно
Резките промени в кръвното налягане може да бъдат опасни за живота. Причините за този тип хипотония включват:
– Загуба на кръв вследствие някакво кървене
– Ниска телесна температура
– Висока телесна температура
– Заболяване, което причинява сърдечна недостатъчност
– Сепсис, тежка кръвна инфекция
– Тежка дехидратация от повръщане, диария или треска
– Реакция на лекарства или алкохол
– Тежка алергична реакция, наречена анафилаксия

Кой получава ортостатична хипотония?
Ортостатичната хипотония, която е ниско кръвно налягане при внезапно изправяне, може да се случи на всеки по редица причини като дехидратация, липсата на храна, или прекалена уморени. Тя също може да се влияе от генетична обремененост, стареене, лекарства, хранителни и психологически фактори, болестни състояния като например инфекция или алергия. Ортостатична хипотония се появява най–често при хора, които приемат лекарства за контрол на високо кръвно налягане (хипертония). Тя понякога е свързана с бременност, силни емоции, втвърдяване на артериите (атеросклероза) или диабет. Възрастните хора са особено засегнати, особено тези, които имат високо кръвно налягане или дисфункция на вегетативната нервна система. Ниско кръвно след хранене е честата причина на световъртеж след хранене. Това се случва най–често след големи ястия, съдържащи много въглехидрати. Тя е причинена от съсредоточаването на кръвта в съдовете на стомаха и червата.

Няколко лекарства са свързани с ортостатична хипотония. Тези лекарства могат да бъдат разделени на две основни категории:
– Лекарства, които са използвани за лечение на високо кръвно налягане, например диуретици, бета–блокери, калциеви блокери и инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим
– Лекарства, които имат хипотония като страничен ефект, включително нитрати, лекарства за еректилна дисфункция, лекарства за болестта на Паркинсон, антипсихотици, невролептици, успокоителни и трициклични антидепресанти

Кога да потърсите лекарска помощ?
Ако установите, че кръвното ви налягане е ниско, се обърнете за съдействие към лекар, който ще може да прецизира състоянието ви и да направи необходимото, за да се чувствате добре и да не влошите качеството си на живот. Както казахме, обикновено ниското кръвно не е причина за безпокойство, но е добре да си обърнете внимание за ваше успокоение и сигурност.

Киста на Яйчника

Предишна публикация

Високо Кръвно

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве