Киста на Яйчника

Какво е Киста на Яйчника?
Киста на яйчника е малка торбичка изпълнена с течност или джобове в или върху яйчника.  Всяка жена има два яйчника, всеки с размер и форма близка с тази на бадем, разположен от всяка страна на матката. Яйцеклетките се развиват и зреят в яйчниците и се освобождават, ако не са оплодени разбира се, по време на менструацията. В своя живот много жени имат киста на яйчника, като повечето появили се кисти на яйчниците са много малки и не причиняват дискомфорт и са напълно безвредни. По–голямата част от появилите се кисти изчезват без лечение в рамките само на няколко месеца. Обаче има кисти на яйчниците, особено тези, които са разкъсани, които понякога водят до сериозни симптоми. Един от най–добрите начини за защита на вашето здраве е да знаете симптомите, които може да са сигнал за по–значителен проблем и да планирате редовни гинекологични прегледи.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Симптоми при киста на яйчника
Повечето кисти не причиняват никакви симптоми и изчезват с времето от само себе си, но ако имате голяма киста на яйчника, то тя може да доведе до дискомфорт в коремната област. Ако една голяма киста притиска пикочния мехур, може да чувствате нужда да уринирате по–често, защото при натиска се намалява капацитета на пикочния мехур и вие изпитвате нужда да отидете по малка нужда.
Симптоми при киста на яйчника:
– Тазова болка — определят я като тъпа болка, която може да се достигне до долната част на гърба дори и бедрата
– Тазовата болка се наблюдава малко преди менструацията и завършва точно преди тя да приключи
– Болка по време на дефекация
– Гадене или повръщане, наподобяващи тези по време на бременност
– Чувство за издуване, пълнота и тежест в корема
– Натиск около пикочния мехур и позиви за по–често уриниране

киста на яйчника

Кога да отидете на лекар?
Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате:
– Внезапна и тежка болка в корема или таза
– Болка, придружени от температура или повръщане

Симптоми като студена, лепкава кожа, втрисане, учестено дишане и замаяност или слабост, сочат, че имате нужда от неотложна медицинска помощ и трябва да отидете на лекар веднага.

Какви са основните видове причините за киста на яйчника?
В повечето случай появилата се киста на яйчника е в следствие на нормални процеси по време на вашия менструален цикъл. Те са известни като функционални кисти. Другите видове кисти се появяват много по–рядко.

Функционална киста на яйчника
Яйчниците обикновено произвеждат кистоподобни структури, наречени фоликули, всеки месец. Фоликулите произвеждат хормоните естроген и прогестерон и освобождават зрялата яйцеклетка, когато сте в овулация. Понякога нормалният месечен фоликул продължава да нараства. Когато това се случи, имаме функционална киста. Функционалните кисти в повечето случай са безвредни, рядко причиняват болка и често изчезват от само себе от 2 до 3 месеца.

Други кисти на яйчниците
Някои видове кисти не са свързани с нормалните процеси на вашия менструалния цикъл. Тези кисти, включват:
– Дермоидни кисти. Тези кисти могат да съдържат тъкан, като в косата, кожата или зъбите. Те рядко са ракови.
– Кистаденоми. Тези кисти се развиват от яйчникова тъкан и може да бъдат изпълнени с водниста течност.
– Ендометриоми. Тези кисти се развиват в резултат на ендометриоза, която е състояние, при което маточните ендометриални клетки растат извън матката ви. Някаква част от тази тъкан може да се прикачи към вашите яйчници и да образува растеж.

Какви може да са усложненията от киста на яйчника?
Някои жени развиват по–рядко срещаните видове кисти, които може да не дадат симптоми, но лекарят може да намери по време на преглед.
Редките усложнения, свързани с кистите на яйчниците, включват:
– Усукване на яйчниците. Кистите, които стават много големи може да доведат до преместване на яйчниците от обичайната им позиция в таза. Това увеличава шансовете за болезнено извъртане на вашите яйчниците, наречено усукване на яйчниците.
– Руптура. Киста на яйчника, която се спука, може да причини силна болка и да доведе до вътрешни кръвоизливи.

Какви са изследванията за диагностициране на киста на яйчника?
Киста на яйчника може да се открие по време на вагинален преглед. Ако има съмнение за киста, лекарите често съветват да се направи допълнително изследване за определяне на типа киста и дали тя има нужда от лечение.
Обикновено лекарите трябва да отговорят на няколко въпроса за определяне на точната диагноза и терапия:
– Размер. Колко голяма е появилата се киста на яйчника?
– Състав. Дали е пълна с течност, твърда ли е или е смесен? Изпълнените с течност кисти вероятно не са ракови. Тези, които са твърди или смесени–пълни с течност и твърдо вещество може да изискват допълнителна оценка, за да определи дали е налице рак.

Какво лечение и лекарства се препоръчват за третиране на появила се киста на яйчника?
Лечението зависи от възрастта, вида и размера на кистата и вашите симптоми. Вашият лекар може да предложи:
– Изчакване. В много случаи можете да изчакате и да видите дали кистата ще изчезне сама в рамките на 2 до 3  месеца. Това обикновено е опция независимо от възрастта, ако нямате никакви симптоми и ултразвукът покаже, че имате малка, изпълнена с течност киста. Докторът вероятно ще препоръча, че периодични прегледи с ултразвук, за да видите дали кистата е променила размера си.
– Противозачатъчните хапчета. Докторът може да препоръча хапчета против забременяване, за да се намали вероятността за развитие на нови кисти в бъдеще.
– Хирургия. Докторът може да предложи отстраняване на кистата, ако не е голяма, не изглежда като функционална киста, разраства се или продължава да съществува след две или три менструални цикъла. Кисти, които причиняват болка или други симптоми могат да бъдат премахнати.

Някои кисти могат да бъдат отстранени без премахване на яйчника по време на процедура, известна като цистектомия на яйчниците. При някои обстоятелства лекарят може да предложи премахване на засегнатия яйчник. Ако кистозната маса е ракова обаче вашият лекар вероятно ще ви посъветва за тотална хистеректомия плюс премахване на яйчниците и фалопиевите тръби, както и матката.

Има ли превенция срещу появата на киста на яйчника?
Въпреки че няма определен начин да се предотврати развитието на кисти на яйчниците, редовните прегледи са начин да сте сигурни, че промените в яйчниците са диагностицирани възможно най–рано. В допълнение, бъдете нащрек за промените в месечния ви цикъл, включително симптомите, които съпътстват менструацията и не са типични за вас или продължават повече от няколко цикъла. Говорете с вашия лекар за всички промени, които ви засягат за да уловите навреме бъдеща поява на киста на яйчника.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).