Киста на Яйчника Симптоми

10 различни признаци и симптоми при киста на яйчника!
Кистите на яйчниците са често явление в детеродна възраст. Жените, които имат менструация все още са изложени на риск от развитие и поява на киста на яйчника. Сами по себе си кистите представляват джобове върху яйчниците, които са твърди или изпълнени с течност. Обикновено тези кисти са безвредни и няма да причинят болка. Вие може дори да не осъзнават, че имате киста на яйчника Тези доброкачествени кисти обикновено изчезват от себе си – дори без да търсите лечение. Кистите също са често срещани при бременните жени. Когато кистата расте по размер или не се маха от само себе си, тогава може да възникне проблем. Тя започва да предизвика болка и може да бъде индикация за рак. Когато жената расте и става по-възрастна – се увеличават шансовете за получаване на кисти на яйчниците. Важно е да се знаят различните симптоми и лечението на състоянието. Както всички знаем, ранната диагноза е ключът към успешното лечение.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

киста на яйчника симптоми

Какви са видовете симптоми при киста на яйчника?
Най-честите видове признаци на киста на яйчника са:

1. Подуване на корема: Един от най-често появяващите се симптоми при киста на яйчника е свързан с корема. Ако страдате от това състояние, може да имате различни коремни проблеми. Те включват подуване на корема или общо чувство за тежест в тази област. Жени, които имат кисти на яйчниците, може да смятат, че тяхната коремната област е подута или с прекомерно чувство за пълнота и тежест. Освен това може да изпитат дискомфорт или болка в стомаха и таза си. Това е доста общ симптом, не само за кисти на яйчниците. Ако изпитвате това за първи път, можете да вземете лекарства за лечение на болката. В противен случай можете също да отидете да ви прегледат, за да видите дали всичко е наред.

2. Проблеми с дефекацията и уринирането: Друг симптом са проблемите с изхождането и с уринирането. При първия може да почувствате налягане при движение на червата. Но когато го направите, вие ще откриете, че това е много предизвикателна. При втория вие винаги ще имате чувството, че трябва да уринирате, но когато го направите, може да имате проблеми също. Дори след уриниране, може да чувствате, че не сте изпразнили пикочния си мехур напълно. Всеки един от тези симптоми също може обаче да сочи към други въпроси. Ако имате съмнения, отидете на лекар за преглед.

3. Болка по време на полов контакт: Някои жени може да започнат да изпитват някаква форма на дискомфорт, като например дори и болка в коремната област. Те чувстват това по време и след секс. Диспареунията (болка при полов контакт) е симптом за кисти на яйчниците. Това е доста неприятен симптом. Жените, които изпитват това трябва незабавно да потърсят лекарска преценка на риска. Може би се попадате в тази група, но не се притеснявайте, защото това това не винаги е симптом на кисти на яйчниците, но може да бъде признак за друг здравословен проблем.

4. Болки в долната част на гърба и в бедрата: Някои жени, които имат кисти на яйчниците, може да почувстват болки в бедрата или долната част на гърба. Болката започва в тазовата област, но в крайна сметка ще започне да се разпространява надолу към бедрата и долната част на гърба. Това е излъчваща болка, която не е последователна. В крайна сметка тя може да се превърне в една тъпа болка и да се чувства изключително отчетливо в тези области. Този конкретен симптом не посочва тежко състояние. Въпреки това трябва да се наблюдавате сами с течение на времето. Ако забележите това и някои от другите симптоми, тогава трябва да направите посещение при вашия гинеколог.

5. Симптоми на бременността: Симптомите на кисти на яйчниците може да бъдат подобни на симптомите на бременността. Може да почувствате болезненост в гърдите. В някои изключителни случаи можете да изпитате хормонални аномалии. Това означава, че тялото ви ще започне да произвежда необичайни количества хормони. Това ще доведе до промени в растежа на гърдите, както и на косата ви. Ирония на съдбата е, че с това състояние доста често е трудно да се зачене бебе. Кистите сами по самите не влияят върху плодовитостта. Въпреки това проблемът засяга способността на жената да забременее. Отново, ако имате тези симптоми, трябва да си направите консултация със специалист за проверка.

6. Чувство на замаяност или слабост: Тъй като състоянието може да прогресира – може да започнете да се чувствате замаяни или слаби. Тялото ви може да започне да отслабва в резултат на проблема. Поради това можете да загубите апетита си бързо. Това ще доведе до бързо отслабване, друг знак на кисти на яйчниците. Ако изпитвате всички тези симптоми, трябва първо да разберете причината за тях. Ако не може сами –  обърнете се към  вашия личен лекар или гинеколог.

7. Учестено дишане и температура: Можете да изпитвате учестено дишане и треска. Те също са признаци, че състоянието ви вече е в по-късните си етапи. Можете да получите висока температура и други неприятни прояви. Ако температурата ви е над 38ºC, опитайте се да приемате лекарства на първо време. Ако вашата хрема идва заедно с гадене и повръщане, може да страдате от кисти на яйчниците.

8. Чувство на гадене и повръщане: Заедно със симптомите на бременността, може също да изпитват често чувство на гадене. Въпреки че всичко друго е наред с тялото ви, може да почувствате, че всеки момент ще повърнете. Ако тези признаци идват от нищото, те могат да бъдат индикации за кисти в яйчниците. Освен тези – може да получите често киселини или стомашно разстройство. Можете също така да се чувстват подути след хранене, въпреки че дори не се яде толкова много. Ако подозирате, че това е хранително отравяне, приложете подходящото лечение за него. Но, ако симптомите се появяват внезапно, може да има нещо по-сериозно.

9. Нередовна менструация: Повечето жени имат менструация редовно. Но има някои, които имат нередовна менструация, което е нормално за тях. Когато става въпрос за менструация, трябва да бъдете много наблюдателни. Ако внезапно изпитате нередовен цикъл, това може да е симптом на кисти на яйчниците. Вашият период може да стане по-тежък, по-лек или по-болезнен. Може да имате и болка в таза преди и след менструацията. Освен това, може да започне да имате необичайно вагинално течение с много зловонна миризма. Ако изпитвате някой от тези симптоми, отидете на лекар веднага.

10. Силна болка в таза: Първо можете да получите чувство тягост в таза. Това се случва, когато кистата е започнала да прилага натиск върху пикочния мехур. Можете да започнете да чувствате тъпа болка в таза, която не отминава. Това е или тъпа болка или остра, която ще се чувстват в непосредствена близост до мястото на кистата. Може също да изпитате внезапна и остра болка в коремната или тазовата област. Това е опасен симптом, тъй като може да бъде индикация, че една киста рупторира вътре във вас. Трябва да потърсите лечение веднага, когато изпитате това. В зависимост от сериозността на състоянието ви – има различни методи за лечения.

Не изпадайте в паника дори да имате повече от един от изброените признаци при киста на яйчника, защото симптомите са различни при всеки човек и докато не си направите нужните изследвания за да се докаже, не може да сте сигурни че имате киста на яйчника.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са по