Прегледана и обновена на 19-03-2017

Какво е извънматочна бременност и симптомите при нея!
Извънматочна бременност казваме, когато оплодената яйцеклетка по време на овулация от сперматозоида се имплантира извън утробата т.е извън матката, обикновено това се случва в една от двете фалопиеви тръби. Фалопиевите тръби са тръбите, които свързват яйчниците с матката. Ако едно оплодено яйце остане в тях, то няма да се превърне в бебе и здравето и животът ви могат да бъдат застрашени, ако бременността продължи. Обикновено бременността трябва да се премахне чрез лекарства или спешна операция. Вижте цялата статия която обяснява подробно какво е Извънматочна бременност, а в по–долните редове ние ще разкажем за извънматочна бременност симптоми!

извънматочна бременност симптоми

Какви могат да бъдат различните видове симптоми на извънматочната бременност?
Извънматочната бременност не винаги причинява симптоми и може да бъде открита по време на рутинни тестове за бременност при гинекологичен преглед. Ако имате симптоми, те обикновено се появяват между 4 и 12–та седмица на бременността. Симптомите могат да включват комбинация от:
– Пропусната менструация и други признаци на бременност
– Болка в корема ниско долу от едната страна
– Вагинално кървене или кафяво воднисто течение освобождаване
– Дискомфорт при уриниране или полов акт

Въпреки това, изброените симптоми не са непременно признак на сериозен проблем и съпътстваща извънматочна бременност. Те понякога могат да бъдат следствие от други проблеми, различни от извънматочната бременност.

В повечето случай различните симптоми на извънматочна бременност се появяват между 4 и 12 седмици от бременността. Някои жени нямат никакви симптоми на първо време.

Извънматочната бременност се открива, ако пропуснете един менструален цикъл, имате положителен тест за бременност или имате други симптоми на бременност, освен някой от симптомите, изброени по–долу. Обърнете се към специалист или се обадете на 112, ако имате комбинация от някои от изброените симптоми и мислите, че може да сте бременна – дори, ако не сте си правили тест за бременност.

Вагинално кървене
Вагиналното кървене при бременност е малко по–различно от това през редовен менструален период. То често започва и спира неконтролируемо и може да бъде воднисто и тъмно кафяво на цвят. Някои жени бъркат това кървене за редовен цикъл и не осъзнават, че са бременни. Вагиналното кървене по време на начална бременност е относително често и не е задължително да е признак на сериозен проблем, но трябва да се потърси лекарки съвет, ако го разпознаете.

Болки в корема
Можете да изпитате болка в корема, обикновено ниско долу от едната страна. Тя може да се развие изведнъж или постепенно и може да бъде устойчива или да се появява спонтанно и да утихва. За болките в корема може да има много причини, включително газове в червата и други стомашни неразположения, така че това не означава непременно, че имате извънматочна бременност. Но вие трябва да получите медицинска помощ незабавно, ако мислите, че може да сте забременяла.

Дискомфорт при ходене до тоалетна
Можете да изпитате болка, когато посещавате тоалетната, също така може да имате диария. Някои промени в пикочния мехур и червата са нормални при бременност, но има и случаи, в които тези симптоми могат да бъдат в следствие от инфекции на пикочните пътища и стомаха. Въпреки това е добра идея да се потърси лекарска помощ, ако имате тези симптоми и мислите, че може да сте бременна.

Симптоми на разкъсване на маточните тръби
В няколко случаи извънматочната бременност може да расте в доста големи размери и да причини нарушения на маточните тръби. Това състояние е известно като разкъсване. Разкъсванията са много сериозни и хирургия за възстановяване на маточните тръби трябва да се направи възможно най–скоро. Признаците на скъсването включват комбинация от:
– остър, внезапна и интензивна болка в корема
– чувство за силно замайване или припадък
– гадене
– бледност и лош външен вид

Ако се съмнявате, че може да имате извънматочна бременност, потърсете незабавно лекар, който да констатира положението и да ви насочи към най–добрата терапия за вас. Извънматочната бременност трябва да се прекрати незабавно след установяването й, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми и дори живото застрашаващи усложнения. Ако преживеете извънматочна бременност, не се отчайвайте или депресирате, на всеки може да се случи, най–важното е да бъдете спокойни и уверени в бъдещето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Оплождане на Яйцеклетка

Previous article

Серклаж

Next article