Прегледана и обновена на 05-11-2016

Какво е Серклаж?
Серклажът е процедура, при която се използват шевове за затваряне на шийката на матката по време на бременност. Процедурата серклаж се прави за да се предотвратят спонтанен аборт или преждевременно раждане. Цервикалният серклаж се извършва през влагалището (трансвагинален цервикален серклаж) или по–рядко през корема (трансабдоминалнен цервикален серклаж). Обикновено шевове се премахват около 37 гестационна седмица от бременността.

Гинеколог може да препоръча серклаж, ако шийката на матката е в риск от разширяване преди плода е готово да се роди или, в някои случаи, ако шийката на матката започва да се отваря твърде рано. Въпреки това серклажът не е подходящ за всички. Той може да предизвика различни странични ефекти и не винаги предотвратява преждевременното раждане.

серклаж

Защо се прави серклаж?
Преди бременността шийката на матката е затворена и твърда. По време на бременност, шийката на матката с всеки изминал месец омеква, намалява дължината си и се разширява, като това е една малка част от подготовка за раждането, която прави организма на бременната жена. Ако имате слаба маточна шийка обаче тя може да започне да се отваря твърде скоро. Като резултат може да загубите бебето или да родите преждевременно.

Серклажът не е подходящ за всеки с риск от преждевременно раждане. Вашият лекар може да ви разубеди за серклажа, ако имате:
– Вагинално кървене
– Вътрематочна инфекция
– Многоплодна бременност
– Фетални аномалии несъвместими с живота
Пролапс, при който амниотичната торбичка около плода излиза през отвора на шийката

Какви са рисковете при серклаж?
Рисковете, свързани със серклажа включват:
– Инфекция
– Вагинално кървене
– Преждевременно спукване на околоплодните води преди 37 седмица на бременността
Преждевременно раждане
Спонтанен аборт

Каква подготовка се изисква за да се направи серклаж?
Преди серклажа вашия гинеколог ще направи ултразвук, за да проверите жизнените показатели на бебето ви и да изключи големи вродени дефекти. Докторът може да вземе проба от цервикалните ви секрети или да направи амниоцентеза – процедура, при която проба от амниотичната течност се отстранява от матката, за да се изследва за наличие на инфекция. Ако имате инфекция, която изисква антибиотици, ще трябва да направите лечение, преди да се подложите на процедурата серклаж.

В идеалния случай серклажът се извършва между 12 и 14 гестационна седмици от бременността. Въпреки това процедурата може да се направи и до 24 гестационна седмица или ако по време на преглед или ултразвук се установи, че шийката на матката е започнала да се отваря. Серклажът обикновено се избягва след 24 гестационна седмица от бременността поради риск от разкъсване на амниотичната торбичка, което от своя страна може да е предпоставка за преждевременно раждане.

Какво можете да очаквате по време на серклажа?
Процедурата серклаж обикновено се извършва в болница под местна или пълна упойка. Повечето серклажи се правят през влагалището. Процедурата може да бъде извършена и през корема, ако трансвагиналният серклаж е неуспешен.

По време на трансвагиналния серклаж вашият лекар ще вмъкне спекулум във влагалището и ще обхване шийката на матката с форцепс. Докторът може да използва и ултразвук за ориентиране. По време на трансабдоминалният серклаж лекарят ще направи коремен разрез. Той може да издигне матката ви, за да получи удобен достъп до шийката на матката. След това гинекологът ще използва игла, за да затвори шийката на матката. Тогава той ще постави матката обратно на мястото и ще затвори разреза. Процедурата също може да се направи лапароскопски.

След серклажа вашият гинеколог ще направи ултразвук, за да провери благосъстоянието на бебето ви. Може да изпитате спазми и болезнено уриниране няколко дни след процедурата. Ще можете да се приберете вкъщи, след като излезете от упойка. Като предпазна мярка лекарят ви може да препоръча да избягвате секс поне една седмица и след това задължително да използвате презервативи по време на секс.

Трансвагиналният цервикален серклаж обикновено се отстранява около 37 гестационна седмица от бременността или в началото на преждевременно раждане. След като серклажът бъде отстранен, обикновено ще бъдете в състояние да възобновите обичайните си дейности, докато чакате раждането да започне естествено.

Ако сте имали трансабдоминален серклаж трябва да се направи друг коремен разрез за отстраняване на серклажа. Като резултат се препоръчва цезарово сечение обикновено по време на 37 до 39 гестационна седмици от бременността.

Какви резултати да очаквате след серклажа?
Ефективността на цервикалният серклаж е тема на дебат. Изследвания показват, че серклажът може да намали честотата на преждевременно раждане при жени, застрашени от повтарящи се преждевременни раждания. Обаче времето на извършване на серклажа също може да повлияе на резултатите. За да сте спокойни, обсъдете с лекаря всички рискове и ползи от тази процедура, за да прецените дали е най–удачният за вас вариант.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Извънматочна Бременност Симптоми

Previous article

Противогрипна Ваксина

Next article