Раждане преди Термина

Какво е Раждане преди термина?
Ако започнете да имате редовни контракции, които причиняват отварянето на шийката на матката преди да сте достигнали 37 гестационна седмици от бременността, вие ще родите преди термина. Ако родите вашето бебе преди 37 гестационна седмица, това се нарича преждевременно раждане и вашето бебе се счита за преждевременно родено. Само по себе си едно раждане преди термина не означава, че ще имате недоносено бебе. Около една четвърт от ражданията преди термин са планирани. Ако вие или вашето бебе имате някакви усложнения, вашият медицински екип може да реши да предизвика раждането с цезарово сечение преди 37 гестационна седмица. Останалите случаи са известни като спонтанно раждане преди термина.

раждане преди термина

Какво може да се случи, ако бебето се роди преди термина?
Докторите ясно заявяват, че едно раждане преди термина може да доведе след себе си до някои сериозни здравословни проблеми или дори да бъде фатално за бебето, особено ако това се случи много рано. По принцип, по–зрелите бебета при раждането имат по–добри шансове за оцеляване и са по–здрави. Статистиката показва, че някои недоносени бебета могат да имат проблеми с дишането. Раждане преди термина също поставят бебето в по–голям риск за мозъчен кръвоизлив. Нервната система, стомашно–чревния тракт и другите органи могат да бъдат засегнати също. Бебетата родени преди датата на термина са по–податливи на инфекции и жълтеница и могат да имат затруднения с храненето и поддържането на телесната температура. Данните показват, че по–голямата част от недоносените бебета са родени между 34 и 37 седмици. Ако тези „късно недоносени бебета“ нямат други здравословни проблеми, те като цяло са значително по–добре от тези, родени по–рано.

Какви са различните видове причини за раждане преди термина?
Въпреки че причината често е неизвестена, има редица фактори, които могат да играят важна роля и да доведат до раждане преди термина:
– Инфекция – Някои генитални инфекции са свързани с раждането преди термин.
– Проблем с плацентата, плацента превия или плацентарна абрупция.
– Структурни аномалии на матката или на шийката на матката.
– Прекомерен стрес по време на бременност

Какви са рисковите фактори за раждане преди термина?
Има редица рискови фактори, но имайте предвид, че повече от половината от спонтанните раждания преди датата на термина се появят при бременност, където няма на лице никакъв рисков фактор. Въпреки че е невъзможно да се каже дали ще родите преди термина,  това може да бъде по–вероятно, ако сте:
– Имали предишни такива раждания
– Бременни с близнаци
– По–млади от 17 или по–възрастни от 35
– Били с поднормено тегло, преди да забременя или не наддавате достатъчно на тегло по време на бременността
– Имали вагинално кървене в първия или втория триместър от бременността
– Имали умерена до тежка анемия в началото на бременността
– Злоупотребявали с алкохол или се употребявали наркотици по време на бременността
– Бременни с едно бебе, което е резултат от лечение на безплодие

Също така изглежда има връзка между високите нива на стрес, особено хроничен стрес и последващо раждане преди термина. Теорията е, че тежкият стрес може да доведе до освобождаването на хормони, които може да предизвика маточни контракции и раждане.

Има ли тестове, които може да предскажат шансовете за предстоящо раждане преди термина?
Два скринингови тестове са достъпни за жени, които имат симптоми на раждане преди термина или които са с по–висок риск за него. Двата теста са:
– Измерване на дължината на шийката на матката с ултразвук
– Скрининг на количеството на белтъка фибронектин

За да предотвратите раждане преди термина се свържете веднага с вашата акушерка или лекар, ако имате някой от следните симптоми преди 37 гестационна седмица:
– Повече вагинално течение от обичайното
– Всяко вагинално кървене или зацапване
– Болки в корема, подобни на менструални спазми или повече от четири контракции в един час (дори ако не ви боли)
– Повече натиск в тазовата област (чувството, че бебето ви натиска надолу)

Тези симптоми може да бъдат объркващи, защото някои от тях, например като натиска на таза или болките в гърба, са често срещани по време на цялата бременност. Ако се съмнявате и се чувствате притеснена, то винаги правете консултация с вашия лекар. Ако усетите, че започвате да раждате преди датата на термина т.е преди 37 седмица на бременността ви, не бива да отлагате, защото можете в противен случай да подложите на риск живота на вас и на вашето дете. Трябва да запазите спокойствие и да се обърнете за помощ към специалист, който да ви насочи най–адекватно какво първо трябва да направите и как трябва да постъпите в ситуация на започващото раждане преди термина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).