Прегледана и обновена на 06-10-2019

Околоплодната течност или т.нар. амниотична течност е част от живото поддържащите системи на бебето. Тя предпазва плода и участва в развитието на мускулите, крайниците, белите дробове и храносмилателната система. Амниотичната течност се образува много скоро след като амниотичната торбичка се образува или около 12 дни след зачеването.  Първо тя се състои от вода, която се осигурява от майката, а след това около 20 гестационна седмица феталната урина става основното вещество.

Докато бебето расте, то ще се движи и преобръща в утробата с помощта на амниотичната течност. През второто тримесечие плодът ще започне да диша и да поглъща амниотичната течност. В някои случаи околоплодната течност може да се измери като твърде малко – състояние на олигохидрамнион или твърде много – полихидрамниос.

изтичане на околоплодната течност преди датата на термина

Какво представлява олигохидрамнион?
Олигохидрамнион е състоянието, при което се отчита наличието на твърде малко амниотична течност.  Лекарите могат да измерят количеството течност през няколко различни метода. Ако се установи, че нивото на течността е по-малко от 5 сантиметра в дълбочина или обемът на течността е по-малък от 500 мл в 32 г.с.– 36 гестационна седмица на бременността, тогава ще се подозира диагноза олигохидрамнион. Около 8% от бременните жени могат да имат ниски нива на околоплодна течност, като около 4% са диагностицирани с олигохидрамнион. Това състояние може да се появи по всяко време по време на бременност, но е най-често през последния трети триместър.  Ако една жена е отминала датата си на термина с две седмици или повече, тя може да бъде в риск за ниско ниво на амниотична течност, тъй като течностите могат да намалеят наполовина след като тя достигне 42 гестационна седмица. Олигохидрамнион може да причини усложнения при около 12% от бременността, която минава 41 седмици.

От какво може да се причини ниското количество  на околоплодна течност?
Вродени дефекти – проблеми с развитието на бъбреците или пикочните пътища, които могат да причинят малко отделяне на урина, което води до ниски нива на околоплодната течност.
Плацентарни проблеми – ако плацентата не осигурява достатъчно кръв и хранителни вещества на бебето, тогава бебето може да спре рециклиращата течност.
Изтичане или разкъсване на мембраните – това се дължи на разкъсване на мембраната. Преждевременно разкъсване на мембрани също може да доведе до ниски нива на амниотична течност.
Дата на термин – Бременността, която отива над 42 гестационни седмици, може да има ниски нива на амниотична течност, която може да бъде резултат от намаляващата плацентарна функция.
Майчини усложнения – фактори като майчина дехидратация, хипертония, прееклампсия, диабет и хронична хипоксия може да имат ефект върху нивата на околоплодната течност.

Какви са рисковете от ниска амниотична течност?
Рисковете, свързани с олигохидрамнион, често зависят от спецификите на бременността. Амниотичната течност е от съществено значение за развитието на мускулите, крайниците, белите дробове и храносмилателната система. През второто тримесечие бебето започва да диша и да поглъща течността, за да помогне на белите си дробове да растат и да узряват. Амниотичната течност също помага на бебето да развие мускулите и крайниците като осигурява изобилие от място за придвижване. Ако олигохидрамнион се открие през първата половина на бременността, усложненията могат да бъдат по-сериозни и да включват:
– Компресия на феталните органи, което води до вродени дефекти
– Повишен шанс за спонтанен аборт или мъртво раждане

Ако през втората половина на бременността се открие олигохидрамнион, усложненията могат да включват:
– Вътрематочно ограничаване на растежа
– Преждевременно раждане
– Усложнения по време на родилния процес като компресиране на пъпната връв, оцветен мекониум и цезарово сечение

Какви лечения са на разположение, ако имате изтичане амниотична течност?
Лечението за ниски нива на околоплодната течност се основава на гестационна възраст. Ако все още не сте в пълен термин, вашият лекар ще ви наблюдава много внимателно. Тестове също може да се назначат, за да наблюдава активността на плода. Ако сте близо до термина, тогава обикновено това, което повечето лекари препоръчват в ситуации на ниско количество на амниотична течност – е извършване на цезарово сечение. Други лечения, които могат да се използват, включват:
Aмнио-инфузия по време на раждане чрез вътрематочен катетър. Тази добавена течност помага като подложка около пъпната връв по време на раждането и се съобщава за намаляване на шансовете за секцио.
Инжектиране на течност преди раждането чрез амниоцентеза. Състоянието на олигохидрамниос се съобщава, че често се връща в рамките на една седмица от тази процедура, но може да помогне в подпомагането на лекарите да визуализират феталната анатомия и да направят диагноза.

Запомнете, че регулярната хидратация на майката с течности помага за увеличаване на нивата на околоплодната течност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

В коя гестационна седмица съм?

Previous article

Хормонална Терапия

Next article