Здраве

Хормонална Терапия

Обновена: 08-10-2019

Какво e хормонална терапия?
Хормоналната терапия използва един единствен хормон или в някои случай повече хормони за лечение на появилите се симптоми на менопаузата. При нея се използва хормона естроген, прогестин, които е вид прогестерон, или и двата хормона в комбинация, като понякога се добавя и тестостерон.

хормонална терапия Симптомите на менопауза включват:
Горещи вълни
Нощно изпотяване
– Проблеми със съня
Вагинална сухота
Тревожност
– Рязка смяна на настроения
– Понижен интерес към секса

След менопаузата тялото ви спира да произвежда хормоните естроген и прогестерон. Хормоналната терапия се използва за да се намалят неприятните симптоми на менопаузата, които може да ви притесняват и дори да ви пречат на нормалния ви начин на живот и обичайните ви ежедневни дейности.

Какви са рисковете от прилагането на хормонална терапия?
Тази терапия носи със себе си някои известни рискове. Тя може да увеличи риска за:
Кръвни съсиреци
– Рак на гърдата
– Сърдечно заболяване
– Инсулт

Въпреки тези опасения тя често е изписвана от лекарите и за много жени хормоналната терапия е безопасен начин за лечение на симптомите на менопауза.

Как се прилага хормоналната терапия?
До този момент експертите не са напълно наясно колко дълго трябва да приемате хормоните. Някои изследвания посочват, че можете да приемате хормонална терапия за предотвратяване на симптомите на менопауза за по-дълги периоди, ако няма медицинска причина да се преустанови приема на определеното лекарство. За много жени, ниски дози хормони може да бъдат напълно достатъчни, за да контролират неприятните симптоми. Добър вариант е да се започне с ниски дози на съответните хормони, защото може да имате по-малко странични ефекти. Това са въпроси, които трябва да обсъдите с вашия лекуващ лекар.

Какви видове хормонална терапия има?
Хормоналната терапия съществува под различни форми. Може да опитате няколко различни вида, докато откриете, че точно този вид хормонална терапия работи за вас и дава добри резултати.

Естроген може да се прилага под формата на:
– Спрей за нос
– Хапчета или таблетки, приемани през устата
– Кожен гел
– Кожни пластири, приложени към бедрото или корема
– Вагинални кремове или вагинални таблетки за помощ при сухота във влагалището и болка при сексуален контакт
– Вагинален пръстен

Повечето жени, които вземат естроген и които са запазили матката си също трябва да вземат и прогестин. Тези два хормона заедно в комбинация понижават риска от ендометриален (маточен) рак. Жените, които са с отстранена по някаква причина матка, не могат да развият рак на ендометриума,  така че за тях се препоръчва само естроген.

Прогестерон или прогестин се приемат под формата на:
– Хапчета
– Кожни пластири
– Вагинални кремове
– Вагинални супозитории

Типът на хормоналната терапия, който лекарят ви ще предпише, в общия случай зависи от симптомите на менопаузата, които имате към момента. Например, хапчетата или пластирите могат да третират успешно нощните изпотявания. Вагиналните пръстени, кремовете или таблетките спомагат за появилата се вагинална сухота.

Много е важно да се обсъдят ползите и рисковете от терапията с вашия доктор. Задавайте въпроси, вие сте на преглед за да получите адекватно лечение на база вашите симптоми.

Как ще приемате хормоните през време на терапията?
Когато приемате естроген и прогестерон заедно, вашият лекар може да предложи един от следните графици:

Цикличната хормонална терапия често се препоръчва, когато започнете менопаузата. Приемате естроген под формата на хапче за 25 дни. Прогестинът се добавя между ден 10 и 14. Използвате естроген и прогестин заедно за остатъка от 25 дни. После не приемате хормони в продължение на 3 до 5 дни. Може да имате месечно кървене при цикличната терапия.

Комбинирана терапия е, когато всеки ден приемате заедно естроген и прогестин. Може да имате прокървяване при започване или преминаване към този график на хормонална терапия. При повечето жени кървенето спира в рамките на 1 година. Вашият лекар може да ви предпише други лекарства, ако имате тежки симптоми или имате висок риск от остеопороза. Например – можете също да вземете тестостерон, мъжкият полов  хормон, за да подобрите сексуалното си влечение и ниво на либидото.

Какви може да бъдат страничните ефекти на хормоналната терапия?
Хормоналната терапия може да има следните странични ефекти, които варират от жена до жена:
– Подуване
– Болезненост в гърдите
– Главоболие
Промени в настроението
– Гадене
– Задържане на вода
– Необичайно кървене

Информирайте вашия гинеколог, ако забележите нежелани реакции. Промяната на дозата или вида на хормоните, които приемате, може да помогне за намаляване на тези странични прояви. Не променяйте дозата или не спирайте приема на хормони своеволно, преди да сте говорили с вашия лекар.

Кога да се обадите на гинеколога си?
Ако имате вагинално кървене или други необичайни симптоми по време на хормоналната терапия, обадете се на гинеколога си. Не забравяйте да продължите да посещавате вашия лекар за редовни прегледи, когато приемате хормоните.

Алтернативни имена на хормоналната терапия са:
Естроген-заместителна терапия, Хормонално-заместителна терапия; Менопаузална хормонална терапия.

Изтичане на околоплодна течност преди датата на термина

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве