Пременопауза

Какво е пременопауза?
Пременопаузата като термин се отнася за периода през който тялото на жената прави своя естествен преход към трайното безплодие или менопауза. Пременопаузата се нарича прехода към менопауза. Жените започват пременопаузата на различна възраст. Можете да забележите признаци на прогресия към менопауза като менструални нарушения някъде от към 40. При някои жени забележимите промени стартират още около средата на 30те години. Нивото на естроген – основният женски хормон, се издига и спада неравномерно по време на пременопаузата. Вашите менструални цикли може да се удължат или съкратят и може да започнете да имате менструални цикли, в които яйчниците не освобождават яйцеклетка т.е липса на овулация. Можете също да изпитате подобни на менопауза симптоми като прииждащи горещи вълни, проблеми със съня и вагинална сухота. Лечението на неразположението да спомогне за облекчаване на тези симптоми. След като сте преминали през 12 последователни месеца без менструация, официално сте достигнали менопаузата.

пременопауза

Какви са видовете симптоми на пременопауза?
Промените, които може да ви подскажат, че сте в пременопауза включват:
Менструални нередности. Овулацията става по–непредсказуема, продължителността на времето между периодите може да бъде по–дълга или по–кратка и дори можете да прескочите някои период. Ако имате пауза от 60 дни или повече между периодите, вие вероятно сте в края на пременопаузата.
Горещи вълни и проблеми със съня. Много жени изпитват горещи вълни по време на пременопаузата. Честотата, продължителността и интензивността варира. Проблемите със съня често се дължат на горещи вълни и нощно изпотяване.
Промени в настроението. Някои жени изпитват сериозни промени в настроението като раздразнителност или повишен риск от депресия по време на пременопаузата, но причината за тези симптоми може да бъде смущение със съня, причинено от горещи вълни. Промените в настроението могат да бъдат предизвикани от фактори, които не са свързани с хормоналните промени на пременопаузата.
Вагинални проблеми и нарушения с пикочния мехур. Когато нивата на естроген намаляват, вашите влагалищни тъкани може да загубят еластичност, което прави акта много болезнен. Ниските нива на естроген също могат да ви оставят по–уязвими към вагинални инфекции. Загубата на тъканния тонус може да допринесе за уринарна инконтиненция.
Намаляване на плодовитостта. Тъй като овулацията става нередовна, способността ви да заченете намалява. Въпреки това докато все още имате цикъл – бременността е възможна. Ако желаете да избегнете бременност, използвайте средства за контрол на раждаемостта.
Промени в сексуалната функция. По време на пременопаузата сексуалната възбуда и желание може да се променят. Но за повечето жени, които са имали задоволителна сексуална интимност преди, вероятно това ще продължи през пременопауза и след нея.
– Загуба на костна плътност. С намалява нивата на естроген, започва загуба на костна маса по–бързо, което увеличава риска от остеопороза – заболяване, което причинява чупливост на кости.
– Промяна на нивата на холестерола. Спадащото ниво на естроген може да доведе до неблагоприятни изменения в нивата на холестерола , включително увеличаване на липопротеините с ниска плътност или т.нар „лош“ холестерол, което допринася за повишен риск от бъдещи сърдечни заболявания.

Кога да отидете на лекар?
Някои жени търсят лекарска помощ за техните симптоми на пременопауза, но други или търпят промените, или просто не изпитват в такава тежест симптомите, за да им обърнат внимание. Ако наблюдавате симптоми, които пречат на живота или благосъстоянието ви като горещи вълни, промени в настроението или спад в сексуалната функция, които ви засягат, консултирайте се с вашия лекар.

Какво са видовете причини за пременопауза?
Когато преминавате през прехода към менопаузата, продукцията на естроген и прогестерон търпи резки издигания и спадове. Много от промените, които изпитвате по време на пременопаузата са в резултат на намаляването на естрогена.

Какви са рисковите фактори?
Менопаузата е една нормална фаза в живота на жената. Но това може да се случи по–рано при някои жени, отколкото при други. Въпреки че са убедителни, някои данни показват, че някои фактори може да увеличат вероятността да влезете в пременопауза в по–ранна възраст включително:
– Тютюнопушене. Настъпването на менопаузата настъпва една до две години по–рано при жени, които пушат в сравнение с жените, които не пушат.
– Семейната история. Жените с фамилна анамнеза за по–ранно настъпване на менопауза са с повишен риск.
– Лечение на рак. Лечението на рак с химиотерапия или лъчева терапия е свързано с по–ранна менопауза.
– Хистеректомия. Хистеректомията, при която се премахва матката, но не и яйчниците, обикновено не причинява менопауза. Въпреки, че вече нямате цикъл, яйчниците ви все още произвеждат естроген. Но такава операция може да доведе и до по–ранно настъпване на менопаузата.

Какви са усложненията при пременопауза?
Нередовните периоди са отличителен белег на пременопаузата. Това е нормално и нищо не бива  да се притеснява. Въпреки това посетете вашия лекар ако:
– Кървенето е изключително тежко
– Кървенето продължава повече от седем дни
– Имате кървене между периодите

Знаци като тези може да посочат наличието на важни проблеми с вашата репродуктивната система, които изискват диагностика и лечение.

Какви са тестовете за диагностика на пременопаузата?
Пременопауза е процес на постепенен преход. Никой тест не е достатъчен, за да определите дали сте влезли в пременопауза. Вашият лекар взема много неща под внимание включително вашата възраст, менструална история и какви симптоми търпи тялото ви. Някои лекари може да назначат изследвания за проверка си хормоналните ви нива.

Какво лечение може да се предпише за облекчаване на пременопаузата?
Лекарствената терапия често се използва за лечение на симптомите на пременопаузата. Обикновено се назначават или хормонална терапия, или локално прилагане на вагинален естроген за облекчаване на сухота, или антидепресанти. Преди вземането на решение за каквато и да е форма на лечение, говорете с лекар за опциите и рисковете и ползите, свързани с всеки един метод. Никога не предприемайте самоинициативно лечение на пременопауза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).