Критическа Възраст

Какво е Критическа Възраст?
Критическата възраст или още позната като менопауза се определя като настъпила 12 месеца след последния менструален период и бележи края на менструалните цикли. Менопаузата е нормално да настъпи в рамките между вашите 40 и 50 години. Критическа възраст е естествен биологичен процес. Въпреки че той бележи завършека на вашата плодовитост, можете да останете здрави, жизнени и сексуални. Някои жени се чувстват освободени, защото те вече няма да се притесняват от бременност. Физическите симптоми на критическата възраст като например горещи вълни и емоционални симптоми може да нарушат съня ви, да намалят енергията ви или дори да предизвикат тревога или чувство на тъга и загуба. Не се колебайте да потърсите лечение за симптомите, които ви притесняват.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на критическата възраст?
Предвестници на критическа възраст може да са следните признаци и симптоми:
Нередовен цикъл
Нощно изпотяване
– Вагинална сухота
Горещи вълни
– Промени в настроението
– Наддаване на тегло и забавяне на  метаболизма
– Изтъняване на косата
– Проблеми със съня
– Загуба на гръдната пълнота

Кога да отидете на лекар?
Започвайки да наблюдавате някои от горепосочените симптоми, е добре да ходите редовно на прегледи и профилактични изследвания при вашия лекар. Превантивните здравни грижи включват изследвания като колоноскопия, мамография, липиден скрининг, вагинални прегледи и тестове на щитовидната жлеза.

Какви са видовете причини за критическата възраст?
Критическата възраст може да резултат от:
– Естественото намаляване на репродуктивните хормони. Когато се доближавате до края на 30–те си години, яйчниците започват да намаляват производството на естроген и прогестерон – хормони, които регулират менструацията и вашата плодовитост намалява.
– Във вашите 40 години, вашия менструален цикъл ще претърпи промяна, той може да стане по–дълъг или по–кратък.
– Химиотерапия и лъчева терапия. Тези терапии на рак, които може да предизвикат менопауза, причиняват симптоми като горещи вълни, по време на или скоро след курс на лечение. Спирането на менструацията не винаги е постоянно след химиотерапия, така че мерките за контрол на раждаемостта са желателни все още.
– Първична овариална недостатъчност. Около 1 % от жените преживяват менопауза преди 40 (преждевременна менопауза). Менопаузата може да доведе от първична яйчникова недостатъчност — когато яйчниците не успяват да произвеждат нормални нива на репродуктивните хормони – произтичащи от генетични фактори или автоимунно заболяване.

Какви могат да бъдат усложненията от критическата възраст?
След настъпването на критическата възраст се увеличава риска от някои заболявания като:
Сърдечно–съдови заболявания. Когато нивата на естроген намаляват, рискът от сърдечно–съдови заболявания драстично се увеличава. Болест на сърцето е водеща причина за смърт при жените, както и мъжете. Така че е важно да се правят редовни упражнения, да се ядат здравословни храни и  да се поддържа нормално телесно тегло. Попитайте специалист за различни съвети как да защитите сърцето си, като например как да намалите холестерола или кръвното налягане, ако то е  високо.
Остеопороза. Това състояние кара костите да станат крехки и слаби, което води до повишен риск от фрактури. През първите няколко години след менопаузата може да загубите костната плътност с бързи темпове и така се увеличава риска от остеопороза. Жените след менопауза с остеопороза са особено податливи на фрактури на ханша, китките и гръбначния стълб.
Инконтиненция. Тъй като тъканите на влагалището и уретрата губят еластичност, можете да изпитвате чести, внезапни, силни пориви за уриниране, последвано от принудително изпускане на урина (инконтиненция), или изпускане на урина при кашляне, смях или повдигане на нещо. Инфекции на пикочните пътища може да са много чести.
Сексуалната функция. Вагиналната сухота от пониженото производството на цервикална слуз и загубата на еластичност може да причинят дискомфорт и леко кървене по време на полов акт. Също така може да намалее желанието ви за сексуална активност. Вагинални овлажнители и смазочни масла може да помогнат. Изберете продукти, които не съдържат глицерин, защото жените, които са чувствителни към този химикал може да изпитват парене и дразнене.
Наддаване на тегло. Много жени наддават на тегло в критическата, защото метаболизмът много се забавя. Може да се наложи да ядете по–малко и да тренирате повече, само за да поддържате текущото си тегло.

Има ли тестове за установяване на критическа възраст?
Обикновено не са необходими изследвания, за да се диагностицира менопаузата. Но при определени обстоятелства, вашият лекар може да препоръча кръвни тестове, за да проверите нивото на:
– Фоликуло – стимулиращ хормон (FSH) и естроген (естрадиол) защото нивата на ФСХ и естрадиол се понижат като настъпва критическата.
– Стимулиращ тироиден хормон (TSH), тъй като слабо активната щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) може да причини симптоми, подобни на тези на менопаузата.

Лечение на критическа възраст?
Менопаузата не изисква медицинско лечение. Вместо това лечението се фокусира главно върху облекчаване на симптомите и предотвратяването или управление на хронични заболявания, които могат да възникнат в процеса на стареенето. Процедурите могат да включват:
– Хормонална терапия.
– Вагинален естроген.
– Ниски дози антидепресанти.

Преди вземането на решение за каквато и да е форма на лечение, говорете с вашия лекар за вашите опции и рисковете и ползите, свързани с всеки вариант. Прегледайте се профилактично поне веднъж годишно, за да сте подготвени да реагирате на време на настъпващото ново състояние и лесно да уловите и да контролирате неприятните симптоми, които спохождат всяка критическа възраст.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).