Нощно Изпотяване

Какво е Нощно Изпотяване?
Доста лекарите в различни области на медицината често чуват техните пациенти да се оплакват от нощно изпотяване, тъй като то е доста често срещано. Нощното изпотяване казваме когато имаме повишено изпотяване, настъпило по време на нощта. Въпреки това трябва да отбележим, че ако спалнята в която спите е поради някаква причина гореща или вие използвате неподходящо спалното бельо за сезона, всяко потене през нощта в такива условия е нормално и не счита да се категоризират като нощно изпотяване. Лекарите обикновено дефинират, че истинското нощно изпотяване настъпва като много тежки горещи вълни, настъпили през нощта, които може да овлажнят обилно спалното облекло и чаршафите ви. То е често неприятно и пречи на нормалния ритъм на почивка и релакс, а оттам може да навреди и на целия ви живот. Нощното изпотяване обикновено е безвредно състояние, което е доста неприятно и дискомфортно. Въпреки това то понякога може да бъде и признак на базисно заболяване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

нощно изпотяване

Какви са основните видове причини за нощно изпотяване при жените, мъжете и децата?
Открити са много различни причини за появата на неприятното за много хора нощно изпотяване. За да определи какви са причините за нощното изпотяване при определен пациент, лекарят трябва да получи подробна анамнеза и да назначи тестове, за да реши дали заподозряното медицинско състояние е отговорно за нощното изпотяване. В повечето случай причините може да са от здравословен характер, като например: наднормено тегло, възраст, инфекции, хормонален дисбаланс и т.н

Какви са основните симптоми на нощно изпотяване?
В зависимост от основната причина за нощното изпотяване, във връзка с него могат да възникнат и други симптоми. Например:
– Заедно с някои инфекции и ракови заболявания заедно с нощното изпотяване може да се развие и температура.
– Понякога може да възникнат треперене и тръпки
– С рак като лимфом може да има и необяснима загуба на тегло при пациенти с нощно изпотяване.
– Нощното изпотяване поради прехода към менопауза обикновено е придружено и  от други симптоми на менопаузата като вагинална сухота, дневни горещи вълни и промени в настроението.
– Нощното изпотяване, което се появява като страничен ефект от лекарства, може да се придружава от други странични ефекти на лекарства, в зависимост от специфичните им показатели.

– Менопауза
По време на настъпването на менопаузата много жени изпитват горещите вълни. Тези горещи вълни може да се появят и през деня, но най често се появяват през нощните часове на денонощието придружени с нощно изпотяване. Лекарите окачествяват това нощно изпотяване като преходен етап в живота на жените в пременопауза. Важно е да знаете, че топлите вълни, нощното изпотяване и другите симптоми на пременопаузата и последствие на менопаузата може да се появяват от няколко месеца до няколко години.

– Идиопатична хиперхидроза
Идиопатичната хиперхидроза е състояние на тялото, при което то хронично  без някаква определена причина произвежда твърде много пот.

– Инфекции
Туберкулозата е класическа инфекция, която най–често се свързва с нощното изпотяване. Все пак бактериалните инфекции, които са свързани със следните условия, може да водят до нощно изпотяване:
– ендокардит (възпаление на сърдечните клапи),
– остеомиелит (възпаление на костите поради инфекция),
– абсцеси (например циреи, апендиксит, сливици и т.н)
– СПИН инфекция.

– Рак
Не се паникьосвайте и не си правете собствени диагнози без да сте се допитали до лекар, но нощното изпотяване може да е ранен симптом на някои видове рак. Най–честият вид рак свързан с нощно изпотяване според проучвания е лимфом. Въпреки това някои хора, които имат недиагностициран рак често могат да имат и други съпътстващи симптоми като необяснима загуба на килограми и повишена телесна температура.

– Лекарства
Приемането на някои лекарствени препарати може да доведе до нощно изпотяване. Когато човек няма някакви специфични физически симптоми или признаци за тумор или инфекция, често определени лекарства, са сочени като причина за нощно изпотяване. Например всички видове антидепресанти като трициклични антидепресанти и селективни инхибитори може да предизвикат нощно изпотяване като страничен ефект. Други психиатрични медикаменти също са свързани с нощно изпотяване. Лекарства срещу температура като аспирин и особено парацетамол може да доведат също до изпотяване.

– Хипогликемия
Понякога ниската кръвната захар (хипогликемия) може да предизвика нощно изпотяване. Хората, които приемат инсулин или други перорални антидиабетни лекарства могат да получат ниска кръвна захар през нощта, което е от своя страна може да ви доведе състоянието нощно изпотяване.

– Хормонални нарушения
Изпотяването и зачервяването на лицето може да се отдаде на хормонален дисбаланс, включително феохромоцитом, карциноиден синдром и хипертиреоидизъм.

– Неврологични заболявания
Нечесто неврологични състояния може да доведат до повишено нощно изпотяване, включително инсулт, автономна невропатия и т.н.

Какво е лечението за нощното изпотяване?
Лечението за нощно изпотяване зависи от основната причина, но първите мерки които може да вземете е като си смените спалото бельо с такова което е изработено от естествени материали, като лиосел и памук. Ново разработения материал от чиста дървесна целулоза – лиосел много лесно извежда над завивката влагата и ненужната температура от повърхността на тялото.

В обобщение нощното изпотяване е безвредно, но може да е признак на някакво заболяване. Лица с неизяснено нощно изпотяване трябва да потърсят своевременно медицинска помощ. Нощното изпотяване не е за подценяване и е добре да се обърнете към лекар, за да се избегнат евентуалните бъдещи усложнения. Всичко открито на време, е поправимо! Бъдете отговорни към собственото си здраве.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).