Какво е Вагинизъм

Какво е Вагинизъм?
При някои жени вагиналните мускули контрахират неволно, когато има опит за вагинално проникване. Това състояние се нарича вагинизъм. Контракциите може да са толкова силни и упорите, че дори да предотвратят сексуалния контакт или да го направят много болезнен и неприятен. Това може да се случи:
– когато партньорът направи опит за проникване
– когато жената поставя тампон
– когато жената претърпи докосване близо до вагиналната област

какво е вагинизъм

Така наречения вагинизъм не пречи на сексуална възбуда, но може да предотврати проникването. Един типичен гинекологичен преглед обикновено не показва причината за контракциите на вагината. Няма определени физически аномалии, които установено да допринасят за това състояние. Сексуалната дисфункция може да настъпи, както при мъжете, така и при жените, и обикновено могат да бъдат лекувани. Сексуалната дисфункция не е причина да се чувствате виновни или да се срамувате. Въпреки това тези нарушения могат да повлияят сериозно на вашите взаимоотношения и качеството ви на живот. Експертите не знаят точно колко жени страдат от вагинизъм, но състоянието се счита за необичайно.

Видове вагинизъм
Вагинизмът основно се класифицира в 2 вида:
Истински вагинизъм: Той е следствие от редица психологически фактори като травми от миналото, например изнасилване, неадекватно отношение на партньора, болезнен опит за сексуален контакт или защитна реакция срещу точно определен партньор. Най–често при този вид вагинизъм жената има негативно отношение към секса.
Лъжлив вагинизъм: Той е следствие на физиологични причини като инфекции на половите органи, сухота на влагалището, травми в тазовата област.

Някои жени развиват вагинизъм след менопаузата. Когато нивата на естроген рязко намаляват, а липсата на вагинална еластичност и овлажняване прави сношение болезнено, стресиращо или невъзможно.

Вагинизмът се характеризира с 3 степени: първата се проявява при проникване с нещо във влагалището, втората – при съприкосновение с мъжкия полов член, още преди проникването и третата степен, която е най–тежка – проявява се, когато има дори само мисъл за полов якт или гинекологичен преглед. Има състояние, което е известно като диспареуния. Това е медицински термин за болезнен полов акт. Той често се бърка с вагинизъм, но диспареунията може да се дължи на кисти, тазова възпалителна болест или вагинална атрофия.

Какви са най–честите причини за вагинизъм?
Няма все още строго установени причини за възникване на вагинизъм. Причините може да се свържат с минали сексуални злоупотреби или травми, минали болезнени сношения и емоционални фактори. В някои случаи няма как да се намери пряка причина. За да се постави диагнозата, вашият лекар ще направи физически преглед и ще ви разпита за медицинската и сексуалната ви история. Тези истории може да помогнат да се изяснят основните причини за вагиналните контракции.

Какво е възможното лечение на вагинизъм?
Вагинизмът е лечимо заболяване. Лечението обикновено включва консултиране от специалист и упражнения. Обикновено е добре да започнете със запознаване на анатомията и какво се случва по време на сексуална възбуда и полов акт. Това може да ви помогне да разберете как частите на тялото ви реагират в определения случай. Консултирането със специалист може да бъде самостоятелно или с вашия партньор. Работата със специалист в сексуалните нарушения може да бъде изключително полезно. Техниките за релаксация и хипноза също може да насърчат да бъдете по– спокойни и да се почувствате по–удобно по време на полов акт.

Много полезни при лечение на вагинизъм може да бъдат т.нар упражнения на Кегел. За да извършите упражненията на Кегел трябва да затягате и отпускате многократно мускулите на таза, които контролират вагината, ануса и пикочния мехур. Най–лесно можете да направите това, когато уринирате. След като започнете да пишкате, просто  спрете потока. За да направите това вие ще включите неволно тазовите мускули. Практикуването на тези упражнения ще ви помогне да контролирате мускулите на влагалището и да предотвратите неволното контрахиране. Изпълнете следните стъпки:
– Изпразнете пикочния си мехур.
– Слегнете мускулите на тазовото дъно и броите до 10.
– Отпуснете мускулите и броите до 10.
– Повторете този цикъл 10 пъти, три пъти на ден.

Успешното укрепване на мускулите на тазовото дъно не ангажира мускулите на корема, задните части или бедрата, когато правите тези упражнения.

Сексуалната дисфункция може да окаже сериозно влияние върху взаимоотношенията. Когато сте активни и получавате адекватно лечение, това може да бъде от решаващо значение за вашия брак или връзка. Важно е да запомните, че няма от какво да се срамувате ако имате вагинизъм. Говорете свободно с вашия партньор за вашите чувства и страхове, което може да ви помогне да се чувстват по–спокойни. Вашият лекар или терапевт най–адекватно ще ви насочи към начините за преодоляване на вагинизъм. Използването на лубриканти или практикуването на определени сексуални пози може да помогне да се чувствате по–удобно при сексуалния контакт. Експериментирайте и разберете какво работи за вас и вашия партньор.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).