Лупус

Какво е Лупус?
Лупус е възпалително заболяване от автоимунен произход, което възниква, когато имунната система на организма атакува собствените си клетки, тъкани и органи. Лупус приспада към хроничните възпаления на организма. Възпалението може да засегне много системи включително кръвните клетки, кожата, ставите, бъбреците, мозъка, сърцето и белите дробове. Лупус може да бъде труден за диагностициране, защото признаците и симптомите често приличат на тези на други заболявания. Най–отличителният знак за лупус е обрив по лицето, който прилича на крилете на пеперуда и се разгръща по двете бузи. Това се среща в много, но не във всички случаи на лупус. Някои хора са родени с тенденция към развитие на лупус, който може да бъде предизвикан от инфекции, някои лекарства или дори слънчева светлина. Въпреки че към този момент няма лечение за лупус, терапията може да помогне за да се контролират симптомите.

лупус

Какви са симптомите при лупус?
Няма два еднакви клинични случая на лупус. Признаците и симптомите могат да се появят внезапно или да се развиват много бавно с течение на времето, може да бъдат леки или тежки и може да бъдат временни или постоянни. Повечето хора с лупус са с леко заболяване, характеризиращо се с епизодични прояви, когато симптомите се влошават за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за някакво време. Симптомите на лупус, които изпитвате ще зависят от това кои органи и системи са засегнати от възпалителното заболяване. Най–честите симптоми включват:
– Умора и температура
– Болки в ставите, скованост и подуване
– Обрив на лицето  с форма на пеперуда, които покрива бузите и моста на носа
– Кожни лезии, които се появяват или влошават с излагане на слънце (фоточувствителност)
– Пръстите на краката стават бели или сини при излагане на студ или по време на стресови ситуации ( синдром на – Рейно)
– Недостиг на въздух
– Болка в гърдите
– Сухота в очите
– Главоболие, объркване и загуба на паметта

Кога да отидете на лекар при лупус?
Посетете вашия лекар, ако развиете неизяснен обрив, температура, устойчиви болки или умора.

Какви са основните видове причини за лупус?
Както казахме в началото, лупус се появява, когато имунната система на хората атакува собствени здрави тъкани в тялото. Вероятно лупус е резултат от комбинация от вашата генетика и вашата среда на живот. Изглежда, че хората с наследствено предразположение за лупус може да развият болестта, когато имат контакт с нещо в околната среда, което може да отключи лупус. Причината за лупус в повечето случаи обаче е неизвестна. Някои потенциални причини включват:
– Слънчева светлина
– Инфекции
– Лекарства

Какви са рисковите фактори?
Факторите, които могат да повишат риска от лупус, включват:
– Вашият пол –  лупус е по–често срещан при жените.
– Възраст. Въпреки че лупус засяга хора от всички възрасти, но най–често се среща на възраст между 15 и 40.
– Раса. Лупус е по–често срещан при афро–американците, латиноамериканците и азиатците.

Какви могат да бъдат усложненията от лупус?
Възпалението, причинено от лупус може да повлияе на много области от тялото ви, включително:
Бъбреците. Лупус може да причини сериозно увреждане на бъбреците и достигане дори до бъбречната недостатъчност, която е една от водещите причини за смърт сред хората с лупус. Симптомите на бъбречни проблеми могат да включват болки в гърдите, гадене, повръщане и  подуване (оток) на краката.
Мозъка и централната нервна система. Ако мозъкът е засегнат от лупус, могат да получат главоболие, световъртеж, промени в поведението, халюцинации и дори инсулти или гърчове. Много хора с лупус изпитват проблеми с паметта и  имат затруднения да изразяват своите мисли.
Кръвта и кръвоносните съдове. Лупус може да доведе до проблеми с кръвта, включително анемия и повишен риск от кървене или съсирване на кръвта.
Белите дробове. Лупус увеличава шансовете от развитие на възпаление на лигавицата на кухината на гърдите (плеврит), което може да направи дишането болезнено.
Сърце. Лупус може да предизвика възпалителни процеси на сърдечния мускул, артериите или мембранате на сърцето (перикардит).

Какви са изследванията и диагностиката за лупус?
Откриване на лупус от лекарите понякога е трудно, защото симптомите варират значително от човек до човек. Признаците и симптомите на лупус може да варират с течение на времето и да се припокриват с тези на много други нарушения и заболявания в организма. Нито един тест не може да диагностицира лупус. Комбинацията от изследвания на кръв и урина, прецезиране на признаците и симптомите и физически преглед могат да доведат до диагнозата.

Какво е лечението  и лекарствата за лупус?
Лечението за лупус зависи от вашите признаци и симптоми. Определянето дали симптомите трябва да бъдат третирани и какви лекарства да се използват изисква внимателно обсъждане с вашия лекар на ползите и рисковете. Лекарствата, най–често използвани за контрол на лупус, включват:
Нестероидни противовъзпалителни медикаменти като натриев напроксен и ибупрофен, може да се използват за лечение на болката, отока и фебрилитета, свързани с лупус. Нежеланите реакции на нестероидните противовъзпалителни медикаменти  включват стомашно кървене, проблеми с бъбреците и повишен риск от сърдечни проблеми.
Антималарийни лекарства. Лекарствата често използвани за лечение на малария като хидроксихлороквин също може да помогнат за контрола на лупус. Страничните ефекти могат да включват стомашни болки, разстройство и много рядко увреждане на ретината на окото.
Кортикостероиди. Преднизон и други видове кортикостероиди може да противодействат на възпалението от лупус, но често произвеждат дългосрочни странични ефекти включително наддаване на тегло, лесно получаване на синини, изтъняване на костите (остеопороза), високо кръвно налягане, диабет и повишен риск от инфекция. Рискът от странични ефекти се увеличава с по–високи дози и по–дълъг период на терапия.
Имуносупресори. Лекарства, които потискат имунната система могат да бъдат полезни в сериозните случаи на лупус. Потенциалните странични ефекти от приема на такива лекарства могат да включват различни инфекции, увреждане на черния дроб, намалява на плодовитостта и повишен риск от рак. Страничните ефекти включват гадене, диария и треска.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).