Левкоцити в урината

Ако имате левкоцити в урината следващите редове ще ви дадат допълнителна информация и ще избистрят нещата около вашите левкоцити.
Левкоцитите са един вид част от нашата имунна система. Те се срещат и под наименованието бели кръвни клетки и защитават нашето тяло от инфекции и чужди нашественици като вируси и бактерии. Тези клетки се съхраняват и произвеждат в различни места на тялото включително тимусът, далакът и костният мозък. Левкоцитите пътуват из тялото чрез кръвния поток и се придвижват между нашите органи и системите.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

левкоцити в урината
проверка за левкоцити в урината чрез тест

Каква е ролята на левкоцитите?
Те следят за наличието на инфекции или микроби, които не трябва да са в организма на човек и причиняват някакви проблеми. По принцип ниските нива на левкоцитите се намират в урината, но ако те са голям брой, то това показва някаква инфекция или други сериозни медицински проблеми. В тази статия ще разгледаме 6 от най-честите причини за левкоцити в урината.

Какво може да бъдат причините за повече левкоцити в урината?
Левкоцити може да присъстват в урината заради редица причини:

1. Инфекции на пикочния мехур: Наличните инфекциите на пикочните пътища са може би една от основните причини за откриване на левкоцити в урината. Тук инфекцията може да е във всяка една част на отделителната система. Например бъбреците, пикочния мехур и уретрата. В общия случай бактериите проникват през уретрата и се размножават в пикочния мехур. Жените са с повишен риск, защото бактериите трябва да преминат по-малко разстояние до пикочния мехур или така казано на жените уретрата е по къса и пътя до пикочния мехур е по кратък. Стигнала веднъж инфекцията до пикочния мехур, ако е не се лекува лесно може да се прехвърли дори и до бъбреците.

2. Камъни в бъбреците: Понякога високите нива на левкоцити в урината са сигнал за налични камъни в бъбреците. Ако човек не пие достатъчно вода, може да се образуват камъни. Малки камъни може да тръгнат да излизат през уретрата и да пречат на движението на урината. Това блокиране може да предизвика натрупване на бактерии и да доведе до инфекция.

3. Бъбречна инфекция: както казахме левкоцитите се увеличават при инфекция. Ако има налице бъбречна инфекция това ще предизвика високи нива на белите кръвни клетки в урината. Тук инфекцията не е задължително да започне от пикочните канали, а може да започне и от друго място в организма. Трябва да се подсилва имунната система за да се избегнат инфекции. Хората с поставени катетри за дълъг период са изложени на висок риск от бъбречна инфекция и съответно от повишени нива на левкоцитите в урината.

4. Запушване на отделителната система: Запушването може да доведе до хематурия. Това е кръв в урината. Запушването може да се дължи на някаква травма или да бъде причинено от камъни в бъбреците, тумори или други чужди тела.

5. Задържане на урина: Промени във урината или болка при уриниране може да бъде симптом за повишени левкоцити. Задържането на урината за продължителни периоди от време може да отслаби пикочния мехур и да е трудно той да се изпразва. При задържане на урина, бактериалната инфекция може да се получи много бързо.

6. Бременност: Трябва да отбележим, че жената по време на бременност има по-високи нива на левкоцитите в кръвта и урината. В този си период те не са опасни, ако има други притесняващи симптоми обаче, трябва де се вземат съответните мерки.

7. Други причини: Изброените причини са най-често случващите се, но има и други. Повишени нива на левкоцити в урината може да бъде причинено от следните:
– Някои видове рак като рак на простатата, рак на пикочния мехур или рак на бъбреците
– Кръвни заболявания като сърповидно-клетъчна анемия
– Някои лекарства болка и разредители на кръвта
– Напрегнати или прекомерни физически упражнения.

Какви са симптомите за левкоцити в урината?
Симптомите варират от човек на човек, но има някои признаци, които показват, че левкоцитите могат да присъстват в урината. Един от най-видимите признаци е много лошо миришеща урина. По-често от нормалното уриниране, болка или усещане за парене при уриниране или кръв в урината също са признаци. Други симптоми за повишени нива на левкоцити в урината може да включват:
– Болки в горната част на гърба
– Болки в стомаха
– Гадене или повръщане
– Дългосрочна болка в таза
– Болка по време на секс.
– Повишена температура

Как се диагностицират левкоцитите в урината?
Хората, които забележите някои от симптомите, изброени по-горе – трябва да свържат със своя доктор за допълнително проучване на симптоматиката. Анализ на урината може да не бъде достатъчен, за да открие проблема. Пациентите предоставят проба на урината, които могат да бъдат анализирани по три начина: визуални изпит, тест-лентички тест и микроскопично изследване. Ако има кръв или други вещества в урината, задължително се правят други допълнителни тестове. Проблемът може да бъде лека инфекция или може да е нещо по-сериозно като рак. Важно е да посетите специалист, за да направите правилните тестове и да получите правилна диагноза, а от там да преминете правилното лечение.

Левкоцити в урината референтни стойности
Повечето лаборатории ще ви дадат освен резултата и референтните стойности на левкоцити в урината, например:
– Урина – Левкоцити ( Leukocytes ) – „Отрицателен“, ако не са налични
– Седимент – Левкоцити ( Sediment WBCs ) – До 4, т.е резултат по малко от 4 е в нормални граници

Какво е лечението на левкоцити в урината?
Лечението на левкоцити в урината зависи от първоизточника на инфекцията. В случаи като например с инфекция на пикочните пътища – антибиотиците ще премахнат инфекцията сравнително бързо. За по-тежки инфекции са необходими по-задълбочени медицински терапии. Хоспитализацията може да бъде необходима в някои случаи. Лекар трябва да се справи с всякакви възможности за лечение за пациенти с рак, тези със сериозни здравни проблеми и лечение на бременните жени. В някои случаи като например с инфекция на пикочните пътища и бъбреците, лесни и бързи промените в начина на живот може да помогнат значително. Те включват пиене на повече вода и намаляване на консумацията на захар или газирани напитки. Парацетамол, ибупрофен или други лекарства също може да помогнат за облекчаване на болката.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).