Околоплодна течност

Какво е околоплодна течност?
Околоплодна течност, амниотична течност или често наричани разговорно околоплодни води е бистра, жълтеникава течност, която се формира в рамките на първите 12 дни след забременяването в амниотичната торбичка. Тя обгръща нарастващото бебе в матката. Околоплодната течност има изключително важни функции през бременността и е от съществено значение за правилното здравословно развитие на плода. Разбира се ако количеството на амниотичната течност в матката е твърде малко или твърде голямо, може да се случат редица сериозни усложнения.

околоплодна течност
плода по време на бременност обвит с околоплодна течност

Каква е функцията на околоплодната течност?
Амниотичната течност защитава бебето. Тя се явява като протектор на плода и го подхранва в утробата. Докато бебето е в матката, то се намира в амниотичната торбичка, образувана от две мембрани. Плодът се развива и същевременно расте по време на бременност точно в този сак, заобиколен от околоплодната течност. В първите гестационни седмици околоплодната течност се състои от вода, която е произведена от майката. От около 20 гестационна седмица от бременността, обаче тази вода е изцяло заменена от фетална урина, тъй като плода поглъща и отделя течност непрекъснато. Амниотичната течност също съдържа важни хранителни вещества, хормони и антитела за борба с различни инфекции. Когато амниотичната течност е зелена или кафява, това показва, че бебето е получило мекониум преди раждането. Мекониум е терминът, с който се означава първото движение и изпразване на червата. Мекониумът в течността може да бъде проблематична, защото има вероятност да предизвика проблем с дишането, който се проявява, когато мекониумът навлиза в белите дробове. В някои случаи може бебетата да се нуждаят от някакво допълнително лечение, след като се родят.

Околоплодната течност също е отговорна за:
– Защита на плода: течността смекчава външния натиск спрямо плода, т.е действа като амортисьор.
– Контролира температурата: течността изолира бебето, пази го на топло и поддържа балансирана температура.
– Контролира инфекциите: В амниотичната течност се съдържат много антитела.
– Допринася за развитието на белия дроб и храносмилателната система. По време на бременността чрез дишането и гълтането на амниотична течност, бебето упражнява използването на своите развиващи се мускули на тези системи.
– Допринася за развитието на мускулите и костите: когато бебето плува вътре в амниотичната торбичка, мускулите и костите му получават възможността да се развият правилно.
– Поддържа пъпната връв: течността в матката предпазва пъпната връв от компресиране. Пъпната връв транспортира храна и кислород от плацентата към нарастващия плод.

Какви са рисковете за околоплодната течност?

Някои състояния може да предизвикат проблем с околоплодната течност.
1. Олигохидрамнион: Ниските нива на амниотичната течност се появяват при четири от сто от всички бременности – количеството трябва да бъде под 500 мл преди термина. Проблемът може да възникне и при бременностти с анамнеза за някое от следните заболявания:

– предходна бременност с ограничен растеж
– хронично високо кръвно налягане
– проблеми с плацентата
– прееклампсия
– диабет
– лупус
– многоплодна бременност, например с близнаци или тризнаци
– вродени дефекти като бъбречни аномалии
– раждане след термин

Състоянието може да се случи по време на всеки момент от бременността, но по време на първите 6 месеца от бременността има изразен риск от вродени дефекти. Също така  възможна загуба на бременността, като преждевременно раждане или неонатална загуба на живот. Ако нивата на амниотичната течност са прекалено ниски, може да се наложи бебето да бъде родено чрез цезарово сечение. Ако нивата на течността са ниски в последния триместър, рисковете включват:
– бавен растеж на плода
– усложнения при раждането
– необходимост от раждане с цезарово сечение

След установяването на такъв проблем останалата част от бременността ще трябва да бъде наблюдавана внимателно, за да се проследи и гарантира нормалното развитие на плода. В някои случаи лекарите могат да решат, че раждането ще трябва да бъде предизвикано, за да се защити майката или детето.

2. Полихидрамнион: Когато има твърде много амниотичната течност, това се нарича полихидрамнион. Среща се при 1 % от всички бременности – течността е над 1500 мл преди термина. Нарушенията при плода, които могат да доведат до това състояние са:

– стомашно-чревни разстройства
– нарушения в мозъка или нервната система
– разстройство на костния растеж
– проблеми с феталната сърдечна честота
– инфекция
– аномалии на белия дроб на плода
– несъответствия в кръвта между майката и детето, например Rh несъвместимост
– лошо контролиран диабет

Твърде много течност също може да бъде произведена по време на бременност, при която майката носи повече от един плод. Симптомите при майката могат да бъдат например коремна болка и затруднено дишане, поради разширяването на матката. Други усложнения може да са:

преждевременно раждане
– преждевременно разкъсване на мембраните
отлепяне на плацентата
– мъртво раждане
– кръвоизлив след раждането
– пролапс на пъпна връв

Когато има по-леки случай на полихидрамнион, те обикновено минават без лечение. В по-тежките случаи обаче може да се наложи амниоцентеза или прием на лекарство, наречено индометацин, за да се намали околоплодната течност. Това лекарство намалява количеството на урината, което бебето произвежда.

3. Изтичане на околоплодна течност: Понякога течност може да започне да изтича преди термина да е дошъл. Според Световната здравна организация 1 на 10 жени може да получи този вид проблем. Понякога това, което изглежда като изтичане на течност, е всъщност урината, защото матката натиска прекомерно пикочния мехур. Ако течността е без цвят и без мирис, това най-вероятно е околоплодната течност и вие трябва да се свържете с вашия гинеколог, за да може той да вземе мерки. Ако течността е зелена, кафявя или със зловонна миризма, това може да означава наличие на мекониум или инфекция. Вижте Зелени води при Раждане. Трябва да се потърси лекарска помощ незабавно. Може също така да прочетете Изтичане на околоплодни води.

4. Преждевременно разкъсване на мембраните: Ако разкъсването се случва преди 37 гестационна седмица от бременността, това състояние е известно като преждевременна руптура на мембраните. В зависимост от времето през което се случи – то може да има сериозни здравословни последици за майката и плода и засяга около 2 на 100 бременности. Раждането вероятно ще започне спонтанно в рамките на няколко часа след разкъсването на мембраната. Много е важно незабавно да се потърси спешна медицинска помощ, защото има възможност за инфекция.

Всяка бременна жена, която е загрижена за изтичането или за нивата на своята околоплодна течност по време на бременност, трябва да обсъди всички притеснително със своя доктор.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.