Прегледана и обновена на 26-01-2018

Знаете ли как диша бебето в утробата през тези така незабравимите 9 месеца на бременността?!
Нероденото бебе не диша през устата и носа, докато той/тя е в утробата. Раждането е моментът, когато бебетата започват да дишат за първи път. Докато не излезе от утробата ви – вашето бебе се развива в среда, която е изпълнена с околоплодната течност. За разлика от белите дробове на роден индивид, които се разширяват и свиват по време на дишането, бебето на нероденото бебе са неразвити и пълни с околоплодната течност. Вместо това за правилното си развитие плодът получава всички предимства на нормалното дишане, включително и снабдяването с кислород с помощта на своята майката.

как бебето диша в утробата

Какво е нормалното дишане?
Белите дробове и кръвоносната система, която включва цялата ни кръв, носят кислород и хранителни вещества към тялото ни и помагат за премахването на всички отпадни вещества от организма. Нормалното дишане – вдишване и издишване, което човек прави –  дава възможност през белите дробове кислородът да достигне до кръвоносните съдове за транспортиране чрез кръвта до всяка част на тялото. По същата система от тялото се отстранява въглеродния диоксид от кръвта и се доставят хранителни вещества на организма. Кръвоносната система на бебето все още се развива, докато то е в утробата, така че пъпната връв и плацентата, които свързват майка и бебето, реално изпълняват  работата, която се извършва от белите дробове.

Какво е дишането на бебето в утробата на майка му?
Нероденото бебе обменя кислород и въглероден диоксид с майка си през плацентата и пъпната връв. Кръвта на майката циркулира през плацентата и носи хранителни вещества на бебето. Плацентата е прикрепена към стената на матката и към пъпната връв, който е закачена за бебето. По този начин реално майката диша за бебето. Майката вдиша и кислородът, който преминава през нейната кръвоносна система – се доставя и на бебето чрез плацентата и пъпната връв. Въглеродният диоксид се връща от бебето в пъпната връв и плацентата към майката, която издишва и премахва отпадъците от тялото си.

Въпреки че нероденото бебе не диша само в утробата, то започва да упражнява дишането си, докато е там. На около девет седмици от бременността плодът започва да участват в движения, които приличат на дишане. Плода получава повече дихателни тренировки, когато той случайно вдиша и издиша околоплодна течност близо до края на бременността. Дихателните практики подготвят плода да диша бързо и ефективно след раждането. Тялото на майката произвежда повърхностно активно вещество в околоплодната течност, от което се нуждае нероденото бебе, тъй като тази субстанция изгражда специално покритие от вътрешната страна на неразвитите му дробовете, така че да се запазят алвеолите на белите дробове и да се предотврати тяхното разпадане.

Вашето бебе поема първия си дъх, когато изплаче за първи път веднага след раждането. Някои бебета започват да плачат веднага и със собствени сили, докато други имат нужда от малко помощ от лекаря или медицинската сестра. Новородено бебе изпитва рязка промяна в среда, която следва раждането. Пъпната връв се прерязва и то започва да използва дробовете си пълноценно. Сега бебето диша самостоятелно като прави вдишвания и издишвания, а дробовете му се издуват и свиват и така осигуряват снабдяване на малкото му телце с кислород и премахване на излишния въглероден двуокис.

Вече знаете как диша бебето в утробата и как майката природа е сътворила това чудо! Доста интересно, нали?!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване в Менопауза

Previous article

Заушка

Next article