Прегледана и обновена на 26-01-2018

Знаете ли как диша бебето в утробата през тези така незабравимите 9 месеца на бременността?!
Нероденото бебе не диша през устата и носа, докато той/тя е в утробата. Раждането е моментът, когато бебетата започват да дишат за първи път. Докато не излезе от утробата ви – вашето бебе се развива в среда, която е изпълнена с околоплодната течност. За разлика от белите дробове на роден индивид, които се разширяват и свиват по време на дишането, бебето на нероденото бебе са неразвити и пълни с околоплодната течност. Вместо това за правилното си развитие плодът получава всички предимства на нормалното дишане, включително и снабдяването с кислород с помощта на своята майката.

как бебето диша в утробата

Какво е нормалното дишане?
Белите дробове и кръвоносната система, която включва цялата ни кръв, носят кислород и хранителни вещества към тялото ни и помагат за премахването на всички отпадни вещества от организма. Нормалното дишане – вдишване и издишване, което човек прави –  дава възможност през белите дробове кислородът да достигне до кръвоносните съдове за транспортиране чрез кръвта до всяка част на тялото. По същата система от тялото се отстранява въглеродния диоксид от кръвта и се доставят хранителни вещества на организма. Кръвоносната система на бебето все още се развива, докато то е в утробата, така че пъпната връв и плацентата, които свързват майка и бебето, реално изпълняват  работата, която се извършва от белите дробове.

Какво е дишането на бебето в утробата на майка му?
Нероденото бебе обменя кислород и въглероден диоксид с майка си през плацентата и пъпната връв. Кръвта на майката циркулира през плацентата и носи хранителни вещества на бебето. Плацентата е прикрепена към стената на матката и към пъпната връв, който е закачена за бебето. По този начин реално майката диша за бебето. Майката вдиша и кислородът, който преминава през нейната кръвоносна система – се доставя и на бебето чрез плацентата и пъпната връв. Въглеродният диоксид се връща от бебето в пъпната връв и плацентата към майката, която издишва и премахва отпадъците от тялото си.

Въпреки че нероденото бебе не диша само в утробата, то започва да упражнява дишането си, докато е там. На около девет седмици от бременността плодът започва да участват в движения, които приличат на дишане. Плода получава повече дихателни тренировки, когато той случайно вдиша и издиша околоплодна течност близо до края на бременността. Дихателните практики подготвят плода да диша бързо и ефективно след раждането. Тялото на майката произвежда повърхностно активно вещество в околоплодната течност, от което се нуждае нероденото бебе, тъй като тази субстанция изгражда специално покритие от вътрешната страна на неразвитите му дробовете, така че да се запазят алвеолите на белите дробове и да се предотврати тяхното разпадане.

Вашето бебе поема първия си дъх, когато изплаче за първи път веднага след р