Заушка

Какво е заушка?
Заушката или още позната като паротит е заразна вирусна инфекция, която се среща често при децата, особено преди въвеждането на ваксината МПР. Най–разпознаваемия симптом за заушката от болезнените отоци от двете страни на лицето под ушите – т.нар паротитни жлези. Болният от паротит прилича на хамстер в лицето. Други симптоми на паротита включват главоболие, болки в ставите и висока температура, която може да се развие няколко дни преди да се получи оток на паротидните жлези.

Кога да посетите лекар?
Важно е да се свържете с лекар, ако подозирате, че вие или ваш близък има паротит, така че да може да се даде навреме точна диагноза. заушка

Заушката обикновено не носи някакви сериозни усложнения, но заболяването има сходни симптоми с някои по–сериозни видове на инфекции като жлезиста треска и тонзилит. Вашият личен лекар обикновено може да направи диагноза след види подуването на лицето, огледа позицията на сливиците в устата и провери температурата, за да види дали тя е по–висока от нормалната. Необходимо е да уведомите вашия лекар предварително, ако идвате в кабинета, така че той да може да предприеме правилните мерки за предотвратяване на разпространението на инфекцията. Ако вашият лекар подозира заушка, той трябва да съобщи за вашия случай на районната здравна инспекция. Тя ще организира изследване на проба от слюнката ви, за да се потвърди или отхвърли диагнозата.

Как се разпространява заушката?
Заушката се разпространява по същия начин както настинките и грипът – по въздушно–капков път – чрез инфектирани капчици слюнка, които могат да бъдат вдишани или да залепнат по различни повърхности и да се прехвърлят в устата или носа посредством допир със заразената площ. Човек е най–заразен няколко дни преди симптомите му да се появят и няколко дни след това. През това време е важно да се предотврати разпространението на инфекцията сред другите около вас, особено при подрастващите и младите хора, които не са били ваксинирани.

Ако имате заушка, можете да предотвратите разпространението й чрез:
– редовно миене на ръцете със сапун
– използване и изхвърляне на тъканите, когато кихате
– избягване на училище или работа за поне пет дни след проявата на първите ви симптоми

Как може да се предотврати заушката?
Можете да защитите детето си срещу заушка като спазите задължителния имунизационен календар на Република България и му поставите комбинираната МПР ваксина – за паротит, морбили и рубеола. Тя се поставя на напълно здраво дете на 1,3 месеца за първа доза и на 6 години за втора доза. Води се, че след като се сложат двете дози, ваксината осигурява защита на 95 % срещу заушка.

Какво е лечението на заушката?
В момента няма налично лекарство за паротит, но инфекцията трябва да премине в рамките на една или две седмици. Лечението се използва за облекчаване на симптомите и включва:
– Осигуряване на почивка на легло и прием на много течности.
– Прилагат обезболяващи като ибупрофен и парацетамол – аспирин не трябва да се дава на деца под 16 години.
– Прилагане на топли или хладни компреси на подутите жлези, за да им се помогне за облекчаване на болката.

Какви може да бъдат усложненията от заушката?
Паротитът обикновено преминава без да причинява сериозни вреди на здравето на човека. Сериозните усложнения са сравнително редки. Въпреки това заушката може да доведе до вирусен менингит, ако вирусът навлезе в най–външния слой на мозъка. Други усложнения може да включват подуване на тестисите при мъжете и яйчниците при жените, ако засегнатите мъж или жена са преминали през периода на пубертета.

Кой може да бъде засегнат от заушката?
Повечето случаи на заушка възникнат при млади хора – обикновено родени между 1980 и 1990 г, които не са получили ваксината МПР като част от техния имуницазионен календар или не са преболедували от заушка като деца.  След като сте били заразени от вируса на заушката, вие ще развиете траен имунитет срещу инфекцията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация